30. november 2020
Jette Hegermann ved sit lærred.
Jette Hegermann ved sit lærred.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Papegøjemaleren fylder 70 år på lørdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Papegøjemaleren fylder 70 år på lørdag

Det var en tilfældighed, at papegøjerne kom til at fylde så meget i kunstneren Jette Hegermanns farverige tilværelse.

Opdateret 17. oktober 2014 kl. 12:45
Ringsted - 20. august 2013 kl. 08:32

Ringsted: Når Jette Hegermann samler sin store familie og vennekreds til fødselsdagsfest lørdag den 24. august, kan hun samtidig se tilbage på et i bogstaveligste forstand broget og farverigt liv.

- Jeg har faktisk kun været udøvende kunstner siden jeg var 40 år, fortæller Jette Hegermann.

- Men jeg har altid elsket at tegne og arbejde med farver. Det fyldte meget i den første del af mit arbejdsliv hvor jeg var uddannet pædagog og arbejdede med børn.

- Som 12-årig var jeg så heldig at få en skolelærer, som forstod at motivere og inspirere mig til at gøre noget ved min tegning, fortæller hun.

- Det faldt i god jord hos min far, som også havde et vist kunstnerisk talent. Det gav i de følgende år anledning til lidt af en konkurrence mellem os. Hvem af os havde egentlig den mest kreative streg.

I første omgang blev kunsten kun dyrket som en kær hobby.

- Som 40-årig blev jeg ramt af en gigtlidelse og det blev anledningen til at jeg gjorde op med mig selv, at nu skulle der ske noget nyt. Hvis jeg skulle slå igennem som professionel kunstner, så var det ved at være tiden.

- Mit gennembrud kom med en række udstillinger på Den Frie og på Charlottenborg, fortæller Jette Hegermann.

- En af mine første bestillingsopgaver var et maleri med to røde araer, fortæller Jette Hegermann.

- Først var jeg lidt i vildrede, for hvad vidste jeg egentlig om papegøjer? Så jeg lavede en grundig research hvor jeg læste alt hvad jeg kunne få fat på at litteratur om papegøjer. Det gik op for mig, at de fleste papegøjearter er monogame. De har den samme partner hele livet igennem. Det kunne vi mennesker jo nok lære lidt af.

Det første billede blev færdigt og solgt til kunden, der viste sig at være virksomheden Glasso A/S, der netop havde en rød ara i sit logo. Det blev indledningen til et årelangt samarbejde, der først ophørte, da virksomheden blev nedlagt.

Men da havde Jette Hegermann fået et særligt forhold til papegøjerne. I mange år skulle de blive et gennemgående motiv i mange af hendes værker.

Adresse i Ringsted

I en årrække drev Jette Hegermann et galleri i Hornsherred sammen med sin daværende ægtemand, der var billedhugger. Det var spændende år, hvor hun opbyggede en stor kundekreds og fik mange kontakter i kunstkredse.

I 1998 tog hendes tilværelse en ny drejning. Galleriet såvel som ægteskabet var fortid og hun skulle etablere sig på egen hånd.

- Valget faldt på Ringsted, for jeg kendte byen.

Jette Hegermann har fire børn, der har beriget hende med børnebørn og, på det seneste, oldebørn.

Alderen og helbredet har de seneste år betydet, at hun har trappet sit kunstneriske arbejde ned. Men hun holder sig ikke tilbage når hun får en bestilling eller bliver stillet overfor en spændende udfordring.

- Jeg kommer forhåbentlig aldrig til helt at lægget penslen og paletten fra mig, fastslår hun.

- Jeg har haft gode og spændende år som kunstner. Det har været berigende og evigt lærerigt for mig. At være kunstner er i virkeligheden hårdt arbejde. Man skal arbejde med det hele tiden og altid være åbn for at kunne udvikle sig. Samtidig skal man selvfølgelig have en medfødt evne. Kunstner ikke noget man kan lære at blive på et aftenkursus. Man skal have det i sig.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk