23. februar 2020
Der måtte handles hurtigt, så nyheden om Knud Lavards død kunne nå frem til ligesindede.
gallery icon

Se billedserie

Der måtte handles hurtigt, så nyheden om Knud Lavards død kunne nå frem til ligesindede.
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Middelalderfestival blev skudt i gang med et betydningsfuldt mord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Middelalderfestival blev skudt i gang med et betydningsfuldt mord
Ringsted - 17. januar 2020 kl. 06:57
Af Ulla Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

»Knud er død. Knud er død. De har slået ham ihjel«.

arrow Læs også: Jan skifter RAM og firewall ud med kors og munkekutte

Sådan blev højmessen i Haraldsted Kirke afbrudt søndag formiddag. Teatertruppen Dei Gratia virkeliggjorde fortællingen om mordet på Knud Lavard for øjnene af kirkegængerne.

Mordet fandt sted i virkeligheden sted den 7. Januar i 1131 angiveligt under et familiebesøg, som Knud Lavard foretog i Haraldsted. Efterfølgende blev hans lig bragt til Haraldsted Kirke.

- Vi vil på denne måde gerne markere Ringsted Middelalderfestival den 26-28. juni, sagde museumsinspektør og eventkoordinator Anette Månsson fra Museum Vestsjælland til DAGBLADET Ringsted om teatertruppens opførelse i kirken.

Skuespillerne opførte begivenhederne, som de kunne have udspillet sig, da den gruopvækkende nyhed nåede frem en kold januardag i 1131: Et sørgende følge bærer Knud Lavards afsjælede legeme ind i kirken, hvorefter gråd og klagesang udspiller sig.


Museumsinspektør Anette Månsson spillede også med. Foto: Jens Wollesen
Sorg og mirakler

Midt i sorgen opdager flere i følget, at de er blevet fri for sygdomme og smerter som en slags bevis på, at den afdøde besad særlige egenskaber, i live såvel som i døden. Der sker mirakler.

Eftertiden har flere gange udråbt Knud Lavard til helgen. Ifølge folkeoverleveringen sprang kilde dér, hvor blodet dryppede.

Den officielle helgenkåring fandt dog først sted mange år senere, hvorved den var med til at sikre slægten kongemagten.

Efter optrinnet søndag var der udskænkning af æblevin i våbenhuset.

- Det er fint, at vi kan samarbejde med vores museum og katolikkerne om at vise vores lokalhistorie. Det er også en kirkelig opgave, tænker jeg, sagde sognepræst Mette Marbæk efterfølgende.

Den første kongekroning

Middelalderfestivalen fejrer i år 850-året for indvielsen af Sct. Bendts kirke og Danmarks første kongekroning, som fandt sted i Ringsted den 25. juni år 1170.

Af samme grund er festivalen i år flyttet fra august måned til juni måned, så man er tættere på datoen for indvielsen af kirken.

Jubilæet markeres blandt andet med en storslået iscenesættelse af Kong Valdemar den Stores kroning af sin 7-årige søn, Knud 6., og skrinlæggelsen af Valdemars far, Knud Lavard, som i 1169 var blevet pavelig godkendt helgen.

Hele seancen fra 1170 blev en skelsættende begivenhed i danmarkshistorien, fordi Valdemar reelt indførte arvekongedømmet i stedet for valgkongedømmet og gjorde sin slægt til Guds udvalgte herskere.

Under den kommende middelalderfestival fejres også Skt. Bendt Kirkes 850-års jubilæum og kirkens særlige rolle som Danmarks første og ældste bygning af mursten/tegl.


Store og små fik sig én på opleveren. Foto: Jens Wollesen

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk