18. juni 2021
Vibeke Andreasen er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne i Ringsted Kommune. Hun synes, at landets sygeplejersker fortjener større lønmæssig anerkendelse af deres arbejde, end det der var lagt op til i det af sygeplejerskerne nedstemte overenskomstforlig.
Vibeke Andreasen er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne i Ringsted Kommune. Hun synes, at landets sygeplejersker fortjener større lønmæssig anerkendelse af deres arbejde, end det der var lagt op til i det af sygeplejerskerne nedstemte overenskomstforlig.
Foto: Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lokal sygeplejerske: Vi skal have mere i løn for at undgå strejken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Lokal sygeplejerske: Vi skal have mere i løn for at undgå strejken
Ringsted - 07. maj 2021 kl. 15:53
Af Alexander de Summer-Brason Welford

I sidste uge mødtes repræsentanterne for landets sygeplejersker og deres arbejdsgivere for at genforhandle det overenskomstforlig, et snævert flertal af landets sygeplejersker har stemt nej til.

Den nedstemte aftale bød på lønstigninger på lige over fem procent over tre år, men den lønstigning er altså skudt langt forbi skiven, mener et flertal af sygeplejerskerne.

Derfor udsendte Dansk Sygeplejeråd i slutningen af april et strejkevarsel, der indbefatter sygeplejerskerne i Ringsted Kommune.

Over for DAGBLADET sagde kredsformanden i Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland, Helle Dirksen, dengang, at en potentiel strejke vil ramme bredt i hele Ringsted Kommune.

Fællestillidsrepræsentanten for sygeplejerskerne i kommunen, Vibeke Andreasen, ser kun én vej uden om en strejke i Ringsted:

- Der skal en større lønmæssig anerkendelse til sygeplejerskerne. Det er det bærende punkt for mig. Det er grundlønnen, som jeg gerne ser hævet, siger hun.

- Vi ligger 15 til 20 procent lavere i forhold til tilsvarende uddannelser på grundlønnen. Der ser jeg gerne, at man viser en større lønmæssig anerkendelse af sygeplejerskerne ved aktivt at arbejde for at indhente det historiske lønefterslæb, fortsætter hun og påpeger:

- Målet i sig selv er ikke strejke. Målet er, at vi kan få det løst ved forhandlingsbordet. Men hvis det bliver til en konflikt, bliver det det, og så må vi løse det derfra. Dansk Sygeplejeråd stiller med et nødberedskab, så alle livsvigtige og uopsættelige opgaver kan blive varetaget.

Svært at rekruttere

Vibeke Andreasen, som helt konkret er udekørende sygeplejerske i Ringsted Kommune, vil ikke selv komme ind på, om hun stemte for eller imod overenskomstforliget, ej heller, hvad hun får i løn. Men hun siger, at en lønstigning på lidt over fem procent, som der blev lagt op til i den nedstemte aftale, ikke løser den grundlæggende skævhed i løn.

- Det var stadig for lidt. Vores grundløn skal hæves meget mere. Man skal huske på, at nogle af de tillæg, vi får, er genetillæg, altså for eksempel for aften- og weekendarbejde, påpeger hun og bliver konkret:

- I forhold til arbejdsbyrden løber vi stærkt, nogle gange meget stærkt, og det gælder over hele landet i både kommuner og på sygehuse. Det her handler i det hele taget om, at sygeplejerskernes løn og arbejdsvilkår skal forbedres, og det går hånd i hånd. Det handler generelt set om, at rigtig mange kommuner og sygehuse har svært ved at rekruttere sygeplejersker, blandt andet fordi der ikke er mange, som har lyst til at blive i faget på grund af løn og arbejdsvilkår. Det efterlader så en større arbejdsbyrde til de resterende sygeplejersker, så det skal være mere attraktivt at blive og forblive sygeplejerske.

Tjenestemandsreform

En markant højere lønstigning til sygeplejerskerne i omegn af de 15 til 20 procent vil overskride det råderum, arbejdsgiverne hos regionerne har at gøre med.

Derfor håber Vibeke Andreasen, som har været sygeplejerske i 22 år, på velvilje fra Christiansborg i forhold til at kigge på Tjenestemandsreformen af 1969, der har efterladt de såkaldte kvindedominerede faggrupper haltende langt efter lønmæssigt, hvis man sammenligner med de såkaldte mandsdominerede faggrupper.

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen udtalte i sidste uge til DR, at hvis kvindedominerede faggrupper i det offentlige skal op på samme lønniveau som mandsdominerede faggrupper, vil det koste ekstra 15-20 milliarder kroner i udgifter årligt, hvilket efter professorens vurdering vil gå ud over serviceniveauet i det offentlige, da pengene til vedligeholdelsen vil mangle.

- Sygeplejerskerne ønsker jo ikke at stige i løn på bekostning af andre, siger Vibeke Andreasen hertil og fortsætter:

- Jeg håber så sandelig, at arbejdsgiverne vil forhandlingerne lige så meget som Dansk Sygeplejeråd vil, og at man fra Christiansborgs side kan bakke op om det. Så kan det være, at vi ikke når helt i mål nu, men der skal i hvert fald ske noget i forhold til at kigge på den gamle reform (Tjenestemandsreformen, red.), så man på sigt kan gøre op med den lave løn i kvindedominerede faggrupper.

Regeringen afventer

I en spørgetime i Folketingssalen i sidste uge sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at man fra regeringens side ikke vil blande sig i konflikten eller kigge på Tjenestemandsreformen, så længe forhandlinger om et nyt overenskomstforlig pågår:

- Der er varslet konflikt, og i den situation kan Folketinget i mine øjne kun gøre én ting, og det er at træde et skridt tilbage. Når der så er en afgørelse på den konflikt, hvor det så end måtte ende henne, så kan vi have en helt legitim diskussion, også om Tjenestemandsreformen, lød det altså fra statsministeren.

Hvis ikke parterne kan nå til enighed om et nyt overenskomstforlig inden fredag den 21. maj, træder strejken i kraft.

Coronaafsnit samt kræft-, børne- og psykiatri- området er undtaget fra konflikt, oplyser Dansk Sygeplejeråd ifølge DR.

I Ringsted Kommune er grundlønnen for en nyuddannet sygeplejerske 25.442 kroner. Den stiger efter fire år til 30.331 kroner, oplyser Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland til DAGBLADET.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk