31. juli 2021
Peter Hansen er formand for Vigersted Lokalråd. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Peter Hansen er formand for Vigersted Lokalråd. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Landsby frygter flere tunge gylletog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Landsby frygter flere tunge gylletog
Ringsted - 24. juni 2021 kl. 13:54
Af Nikolaj Kennov Rasmussen

Det undrer Peter Hansen, formand i Vigersted Lokalråd, at Ringsted Kommune ikke har taget stilling til ønsket om at udvide svinebesætningen på Overdrevsgården ved Vigersted, før kommunen gav grønt lys til gyllebeholderen i maj.

For som han siger, hænger de to ting uløseligt sammen.

Derfor frygter lokalrådet, at kommunen nu også vil tillade ejeren Svenstrup Gods at øge svinebesætning og dermed skabe meget mere tung transport på Vigersteds vejnet.

- Vi klager, fordi vi har en udtalt bekymring for, at der ikke er lavet en undersøgelse af betydning efter de meget tunge transporter mellem staldbygningerne og gyllebeholderen, siger Peter Hansen og uddyber:

Sagen kort
  • Borgere fra Valsølille og Vigersted stiller sig kritiske overfor godkendelsen af en 5000 kubikmeter stor og 9,5 meter høj gyllebeholder på marken mellem Vester Skov og Valsølille landsby.
  • Det er Svenstrup Gods, der i slutningen af maj fik tilladelse af Ringsted Kommune til at etablere gyllebeholderen i forlængelse af en mulig udvidelse af svinebesætningen på Overdrevsgården ved Vigersted. Udvidelsen med tre staldbygninger er dog endnu ikke godkendt af kommunen, men Peter Hansen, formand i Vigersted Lokalråd kan kun frygte, at den nu bliver det med mere tung trafik igennem landsbyen, ødelagte veje og trafikal uro som konsekvens.
  • Også Tommy Johannesen, nabo til den måske kommende gyllebeholder, klager over, at Ringsted Kommune ikke har placeret gyllebeholderen i en større miljømæssig kontekst, hvor hverken nærmeste åløb eller områdets status som pilotnaturpark er taget med i vurderingen. Begge borgere undrer sig over, hvorfor Svenstrup Gods ikke placerer gyllebeholderen på Overdrevsgården.  

- I materialet som kommune og bygherre har udarbejdet, kan vi se, at man under- estimerer antal transporter, fordi man ikke trækker weekender og helligdage ud af regnestykket. Og så siger man, at man hovedtransporten ligger i vintermånederne, hvilket gør den langt mere intensiv.

Landsbyformanden lægger også vægt på, at lastvognstog typisk er syvakslede lastbiler, der kan bære 56 tons pr. styk, men i materialet taler Ringsted Kommune og bygherren udelukkende om transporter på 36 tons.

- Det hænger ikke helt sammen, slår Peter Hansen fast.

Ødelægger vejene

Når Peter Hansen og Vigersted Lokalråd indsender en klage til Nævnenes Hus (klageinstans, der behandler klager over kommunal sagsbehandling, red.), er det hovedsageligt ud af hensyn til områdets vejnet, men også landsbyens skole.

- Bekymringen er, at de transporter kører forbi Vigersted og skolen, hvor hverken veje, fortove eller noget som helst andet, er forberedt på lastbilerne, siger Peter Hansen og tilføjer:

- Samtidig kommer der en masse skolebusser, som sætter børnene af på en busholdeplads, men derfra skal børnene krydse samme vej, som lastbilerne kører på.

Vil genere vej og skole

Peter Hansen peger på, at landsbyboerne allerede nu kan se gener efter gårdens gylletransport.

- I dag kører man gylletransporter fra Overdrevsgården til nogle mellemtanke hvert tiende minut hen over foråret. Det er virkelig voldsomt. De slider vejrabatter ned, ødelægger asfalten og skaber trafikal uro, siger han.

Peter Hansen og Vigersted Lokalråd er som sådan ikke imod en udvidelse af svinebesætning. Lokalrådet er imod, at Svenstrup Gods ikke placerer gyllebeholderen lokalt og i forlængelse af selve produktion.

- Hvis man laver en omfartsvej, går gylletransporten bare udover Jystrup og Valsølille, så det bedste løsning ville selvfølgelig være at placere gyllebeholderen på gården, siger Peter Hansen, der mener, at et biogasanlæg i det hele taget burde træde i stedet for en gyllebeholder.

- Det er slet ikke tidssvarende det her, for masser af andre steder laver man gyllen om til biogas. Hvis man lægger et biogasanlæg på produktionsstedet, sparer man både transporten og klimaet.

Gyllebeholderen måler 10 meter i højden over jorden og kan rumme 5000 kubikmeter, men er ifølge lodsejeren, Christian Wedell-Neergaard fra Svenstrup Gods, placeret et diskret sted og på behørig afstand af naboerne.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk