4. august 2020
- Jeg kan godt forstå, at vi skal have specialiserede sygehuse. Det giver god mening. Men jeg kan ikke se, at vores gamle, syge og svækkede skal ud og køre så langt for at få taget en blodprøve.
gallery icon

Se billedserie

- Jeg kan godt forstå, at vi skal have specialiserede sygehuse. Det giver god mening. Men jeg kan ikke se, at vores gamle, syge og svækkede skal ud og køre så langt for at få taget en blodprøve.
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kræftoverlever om sygehuslukning: Det virker kaotisk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kræftoverlever om sygehuslukning: Det virker kaotisk
Ringsted - 02. december 2019 kl. 15:29
Af Ulla Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Jan Fredholm lider af en kronisk blodkræftsygdom, som han får eksperimenterende behandling for. Det kræver blodprøver. Mange blodprøver. Adskillige morgener er Jan Fredholm stået ekstra tidligt op for være på Ringsted Sygehus klokken 6.30 - en halv time før blodprøvetagningen åbner. På den måde kunne han nemlig nå at være blandt de første til at få taget en blodprøve og få den med, når blodprøverne klokken 8.15 blev afhentet og kørt til analyse.

arrow Læs også: Åbningstid for nyt blodprøvested er ukendt

Resultatet blev derefter overført til hans læge på hæmatologisk afdeling på Roskilde Sygehus, hvor Jan Fredholm som regel havde en aftale lidt senere. Tit skulle have taget endnu en blodprøve om eftermiddagen, når laboratoriet i Ringsted havde lukket. Så kørte han til Roskilde.

Det har han gjort op mod 130 gange det seneste halvandet år, hvor han har været i et langstrakt behandlingsforløb. Han lider af kronisk lymfatisk leukæmi, der er en uhelbredelig form for blodkræft.

Fuld af døde kræftceller

For halvandet år siden kom han med i et internationalt forskningsprojekt. Det blev ved lodtrækning bestemt, hvem der skulle have kemoterapi, og hvem der skulle have en ny eksperimentel medicin.

Jan Fredholm fik den nye medicin, og den viste sig hurtigt at have en særdeles god virkning på kræften i hans blod. Men det krævede, at han skulle have taget ekstra mange blodprøver, blandt andet for at teste, hvordan kroppen reagerer på medicinen.

- På et tidspunkt blev jeg optrappet i medicin. Medicinen var så effektiv, at den slog flere kræftceller ihjel, end kroppen kunne nå at skille sig af med. Så skulle jeg have taget en blodprøve igen. De døde kræftceller hober sig nemlig op i kroppen og kan krystallisere sig ud gennem nyrerne. Nogle gange så det ikke så godt ud, fortæller Jan Fredholm.

Undrer sig over lukning

Som en del af Lions Ringsted står han i spidsen for en række aktiviteter, herunder den årlige byfest. Det er han fortsat med under forløbet. Sygdommen er nemlig først rigtig fremtrædende, hvis immunforsvar eller medicin ikke længere kan holde den i skak.

De mange måneder i den medicinske verden, har givet Jan Fredholm ny indsigt. Både på det lægelige plan og i de vilkår, patienterne har. Og han er fulgt debatten om lukningen af laboratoriet på Ringsted Sygehus med stor undren:

- Når har set, hvor mange mennesker, der sad ved laboratoriet i Roskilde og ventede 1½-2 timer, tænker jeg, at det kan kun blive værre, hvis endnu flere skal køre til Roskilde eller Slagelse. Jeg synes, det virker kaotisk.

- Jeg har også svært ved at tro, at det batter noget med for eksempel en sygeplejerske, der kommer engang imellem til det nye sundhedshus når jeg har set, hvor mange der hver dag venter på Ringsted Sygehus. Det er mange flere, end én sygeplejerske, der kommer på ugebasis, kan nå, siger han.

Rammer syge og gamle

Jan Fredholm tilføjer, at det vil blive de syge og de ældre, det vil gå mest ud over. Lige som det vil ramme folk, hvor tidsfaktoren for blodprøven spiller en rolle.

Nogle blodprøver skal aflæses kort efter, de er taget. Eller de skal laves i specielle prøveglas.

Her kan det ikke nytte noget, at nogle praktiserende læger har egne sygeplejersker tilknyttet. I de tilfælde må patienten af sted til et af regionens sygehuse.

- Som patient bliver det her helvedes hedt. Jeg tænker, politikerne selv skulle have lov at komme på et laboratorium. De tror nok, at en hvilken som helst sygeplejerske kan tage de blodprøver. Men så enkelt er det ikke. Og samfundsøkonomisk bliver det meget dyrt. Jeg kan godt forstå, at vi skal have specialiserede sygehuse. Det giver god mening. Men jeg kan ikke se, at vores gamle, syge og svækkede skal ud og køre så langt for at få taget en blodprøve.

Nul kræftceller

Jan Fredholm kan heldigvis glæde sig over, at han nu skal til færre kontroller. På onsdag skal han have foretaget den sidste blodprøve. Det tegner rigtig godt, og han har lært meget.

- Bortset fra, at jeg har været syg, har det været sindssygt spændende at være en del af. Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle vide så meget om nekrofile leukocytter, som jeg gør i dag, lyder det fra kræftoverleveren.

De seneste to måneder har blodprøverne været »mrd-negative«. Det betyder, at der er ingen rest af sygdommen i blodet.

Så nu kan Jan Fredholm for alvor hellige sig årets julemarked, som Lions Ringsted holder for at samle penge ind til gode formål.

arrow Løfte: Man kan få taget blodprøver i sundhedshus
09. december 2019 kl. 10:14 Opdateret: kl. 10:14
arrow Irene: Der er brug for et alternativ
02. december 2019 kl. 19:45 Opdateret: kl. 16:15
arrow Per Nørhave håber på en fornuftig og holdbar løsning
29. november 2019 kl. 16:45 Opdateret: kl. 12:18
Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk