7. juni 2020
Cecilie Høj gør klar til de første gæster på restaurantens første officielle åbningsdag.
gallery icon

Se billedserie

Cecilie Høj gør klar til de første gæster på restaurantens første officielle åbningsdag.
Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Historisk skovrestaurant er åbnet igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historisk skovrestaurant er åbnet igen
Ringsted - 10. februar 2020 kl. 08:28
Af Ulla Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Det har været min store drøm at få mit eget.

Sådan lyder det glædestrålende fra den ene halvdel af et nyt ungt forpagterpar, Cecilie Høj.

Hun og hendes mand, Stefan Høj, har overtaget forpagtningen af den idyllisk beliggende skovrestaurant Kudskehuset midt i skovene omkring Skjoldenæsholm Gods ved landsbyen Jystrup på Midtsjælland.

Lyset strømmer ind gennem de små bondehusvinduer i gamle bindingsværkhus, som udgør restauranten. Bortset fra enkelte særarrangementer og private selskaber har den ligget stille i et års tid.

Men nu er den officielle åbning skudt i gang. Forud er gået måneders forberedelser. Til sidst manglede kun gæsterne. DAGBLADET Ringsted lagde vejen forbi kort før åbningen lørdag.

- Jeg har et stort selskab, der kommer, når vi åbner, og så har jeg nogle bordbestillinger til frokost og fyldt op til aften. Ja, og så håber jeg bare på, at folk kommer ind fra gaden i løbet af dagen, lyder det fra Cecilie Høj, mens hun folder de sidste menukort sammen.

Klassiske godbidder

Her er klassiske godbidder som Stjerneskud og Wienerschnitzel på a la carte kortet. I denne uge deltager restauranten dog også i det populære spise-koncept Dining Week, og ifølge Cecilie Høj er der allerede løbet mange bestillinger ind til den kommende uge. Derfor er det almindelige spisekort lidt mindre i resten af uge 7.

Stedet har en glorværdig fortid som nabo til Skjoldenæsholm Gods, men har i en årrække været drevet som sæsonåben restaurant med tre-fire ugentlige åbningsdage.

Nu er lokalerne blevet renoveret. Det lidt mørke fortættede udtryk er erstattet af et lyst og imødekommende indtryk, uden at det gamle bindingsværkhus har mistet sin charme. Der er kommet nyt klinkegulv, nye sandfarvede gardiner og nye borde og stole i lyst træ.

Unødvendig staffage på væggene er væk, og skiftet ud med historiske rekvisitter, som er dukket op under renoveringen. Vægge og loft er malet hvide. De nye lamper er rykket opad.

- Vi har haft rigtig travlt. Gardinerne har jeg selv syet, smiler Cecilie Høj og anbringer den sidste vase på et af de bordene.

Lokalt og københavnsk

Parret er lokalt forankret. De flyttede i 2016 til Kirke Eskilstrup sammen med deres to børn, som nu går i henholdsvis den lokale børnehave og den lokale friskole. Som lokale beboere mærker de massiv lokal interesse for den planlagte åbning. Et Facebookopslag fra Cecilie Høj blev set af mange tusinde. Det er kommet som en overraskelse:

- Det virker som om, det er noget, der interesserer folk. I morges var jeg hos bageren og mødte en bekendt. Jeg fortalte om åbningen, og straks var der fire personer, der vendte sig om og sagde: Kudskehuset? Åbner det igen?

Cecilie og Stefan Høj, der mødte hinanden, da de gik på efterskole, har siden 2014 drevet spisestedet »Høj på Mad« på Islands Brygge, så de mangler ikke erfaring.

Høj på Mad er en kombination af catering, festlokale og kantinedrift. Nu drømmer de om, at Kudskehuset kommer til at leve igen, og at især lokalområdet flittigt vil bakke stedet op, så de kan gentage den københavnske succes på landet.

Værtsparret har lagt sig i selen med at udvælge et menukort som tiltaler de danske ganer:

- Vi serverer god dansk, traditionel mad af høj kvalitet, understreger Cecilie Høj.

Cecilie Høj er vokset op i København. I 2002 gik hun i lære på Skovridderkroen i Charlottenlund. Efterfølgende har hun arbejdet på blandt andet Divan 2 i Tivoli, Operahuset, Le Sommelier, Hotel Skt. Petri og Traktørstedet Rosenborg.

Stefan Høj er fra Vestjylland. I 2003 gik han i kokkelære i England. Han kom til Danmark som udlært i 2007 og har blandt andet arbejdet på Cocoa Rooms, The Lowry, The radissons, Jespers Torvekøkken, Det Ny Teater og Bellis.

Det er således også Stefan Høj, som står bag gryderne på Kudskehuset, mens hans kone sørger for, at alt andet klapper.

Masser af historie

Huset i skovbunden har engang tilhørt Skjoldenæsholm Gods, som i dag fungerer som hotel- og konferencecenter. I tidernes morgen ventede kuskene her, mens det bedre borgerskab besøgte godset.

Da bilerne erstattede hestevognene, blev Kudskehuset til en populær restaurant, som folk især besøgte, når de havde været på spadseretur i skovene omkring eller været en tur på Sjællands højeste punkt Gyldenløvshøj, som ligger tæt på spisestedet.

- Jeg kan huske, at der var mange, som efter en tur i skoven, tog forbi Kudskehuset og fik en kop kaffe og et stykke kage, fortæller søn af den tidligere godsejer på Skjoldenæsholm Gods Niels Bruun de Neergaard, som stadig bor 800 meter fra restauranten.

Han glæder sig over genåbningen, og har allerede været ovre og hilse på værtsparret.

Kudskehuset har ikke været i Skjoldenæsholm Gods' eje siden 1992, hvor restauranten sammen med Skjoldenæsholm Skovene blev solgt fra til Pensionsselskabet PenSam.

I 2015 blev skovområdet inklusiv restauranten solgt videre til nabogodset Svenstrup Gods. Godset ejes af Christian Wedell-Neergaard, der foruden at være godsejer har siddet i Folketinget og regionsrådet for de Konservative.

Dining Week begynder varer i hele uge 7. Hjemmegravet laks, sprødt svinebryst med peberrodssause og bondepige med slør er den treretters menu, som venter dining week-gæsterne på den genåbnede restaurant.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk