18. oktober 2021
Louise Lecanda er til daglig partner og advokat hos Advodan i Slagelse.
gallery icon

Se billedserie

Louise Lecanda er til daglig partner og advokat hos Advodan i Slagelse.
Foto: THOMAS OLSEN
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gårdejer undrer sig over kommune: Bygning kan brase sammen når som helst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gårdejer undrer sig over kommune: Bygning kan brase sammen når som helst
Ringsted - 07. oktober 2021 kl. 12:59
Af Kasper Frank

Gårdejer Louise Lecanda undrer sig over, at ingen fra Ringsted Kommune angiveligt har besøgt Vårmarksgård i Jystrup nord for Ringsted, som sagen drejer sig om.

arrow Læs også: Byråd har truffet afgørelse om faldefærdig bygning

Hun havde forventet en form for dialog, så hun blev overrasket, da hun kunne læse indstillingen fra kommunens administration i referatet fra et møde i Plan og Boligudvalget. Indstillingen går på, at bygningen bør bevares.

Louise Lecanda håber naturligvis, at afgørelsen i byrådet falder ud til hendes fordel, og at hun får tilladelse til at rive bygningen ned.

- Jeg har ingen forventninger, men er meget spændt på det. Det er uoverskueligt, hvis vi ikke må rive bygningen ned. Den vælter, hvis vi piller ved den, og hvis vi ikke piller ved den, vælter den også, og vi er nødt til at sige til vores børn, at de ikke må gå derind, lyder det fra Louise Lecanda.

Hun fortæller, at bygningen allerede var i dårlig stand, da familien overtog ejendommen i 2013, og at ejendomsmægleren dengang formente dem adgang til loftet i bygningen på grund af nedstyrtningsfare.

Kan ikke sættes i stand

Man kunne også se udefra, at bygningen var i dårlig stand.

- I årenes løb har vi brugt kræfter på at sætte stuehuset i stand, og nu vil vi gerne sætte resten af gården i stand, så den fremstår pæn. Alle de andre landbrugsbygninger er i nogenlunde stand, men den hvide bygning er så dårlig, at den simpelthen ikke kan sættes i stand, siger Louise Lecanda.

Som billederne afslører, er bindingsværket så medtaget, at trædelene flere steder smuldrer. Stenene mellem træværket på bindingsværket er faldet ud flere steder, så murstenene ligger på gårdspladsen, og der er hul i bygningen.

- Vi vil bare gerne rive bygningen ned, da den er ved at vælte. Hvis man rører ved den, falder den sammen, siger Louise Lecanda.

Væltede i vinterstorm

Bygningen er opført i år 1800, men gavlen mod vest i retning mod kirken stormen, væltede under december-stormen i 1999. Den blev genopbygget med gule mursten og ligner altså ikke det oprindelige byggeri, ligesom flere andre dele af bygningen er bygget om siden opførelsen, pointerer gårdejeren.

Familien vidste godt, at bygningen var bevaringsværdig, da de købte gården og derfor har en arkitekt hjulpet dem med at lave forslag til en ny bygning, som kan erstatte den gamle med respekt for den oprindelige stil. Det betyder, at der er lagt op til blandt andet at genopføre den særprægede vognport ind til gårdspladsen.

- Der er masser af andre steder i Jystrup Bygade, hvor der i årenes løb er blevet udskiftet bygninger, og det er jo ikke, fordi vi vil opføre en ny bygning i 2021-stil i glas og stål, siger Louise Lecanda.

Fair med krav

Hun gentager sin undren over, at der tilsyneladende ikke har været dialog med kommunen.

- Jeg savner, at forvaltningen kommer herud og ser bygningen. Der har ikke været nogen. Ingen fra administrationen eller Museum Vestsjælland mig bekendt. De har umiddelbart kun kigget på den ude fra vejen. Det er nok bare sådan proceduren er, men rent praktisk havde det været smart at tage dialogen, mener Louise Lecanda.

Hun understreger, at hun godt kan forstå, at der er krav til, hvordan Jystrup Bygade skal fremstå.

- Netop derfor har vi allieret os med rådgivere, siger hun.

arrow Gammel kostald splitter byråd
07. oktober 2021 kl. 13:04 Opdateret: kl. 12:56
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk