16. september 2021
Preben Christensen er den eneste i landet, der er professionel trædrejer på fuld tid. Alle andre er hobbyister eller undervisere, siger trædrejeren fra Bedsted.
Preben Christensen er den eneste i landet, der er professionel trædrejer på fuld tid. Alle andre er hobbyister eller undervisere, siger trædrejeren fra Bedsted.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fra knapper til kunst: Hos Preben står drejebænken aldrig stille

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Fra knapper til kunst: Hos Preben står drejebænken aldrig stille

68-årige Preben Christensen har været trædrejer igennem fire årtier. En gesjæft, der aldrig har genereret mange penge, men som til gengæld har givet ham masser af gode oplevelser. I dag står gennembruddet måske for døren.

Ringsted - 05. september 2020 kl. 06:16
Af Nikolaj Kennov Rasmussen

Preben Christensen er en rigtig træmand.

Ikke fordi han sjældent smiler, for det gør han skam, men fordi han igennem fire årtier har drejet træ i en sådan grad, at fingrene er blevet ligeså knortede som grene fra en stamme.

- Jeg har gigt i fingrene, men sådan er det jo. Det er en arbejdsskade, jeg må tage på mig, smiler 68-årige Preben Christensen fra sit hyggelige træværksted på gården i Bedsted.

PC-Bedsted hedder værkstedet og minder lidt om julemandens eller sådan et sydtysk af slagsen, hvor kukure indimellem pipper et slag for tiden udenfor tidskapslen.

Preben kigger lidt rundt i værkstedet. Smilet - og humoren - er i modsætning til fingrene ikke stivnet.

- Lige nu er det kemo mod gigt, der holder mig kørende. Det, og så Henrik Vibskov.

Preben Christensen fremviser »verdens største udstilling af træknapper«, der er blevet drejet af ham i noget nær alle træsorter. Foto: Nikolaj Kennov Rasmussen

Den aner- og verdenskendte modemand og kunstner Henrik Vibskov henvendte sig til Preben Christensen for tre år siden, fordi han ville have drejet en række træfigurer.

Det startede med kæmpestore snurretoppe i træ og har siden udviklet sig til et varigt samarbejde, der tæller samtlige af Vibskovs snurrige træfigurer.

- Siden har jeg nok drejet 80 snurretoppe til alle hans modeshows og kunstudstillinger, siger Preben Christensen og peger på sidste skud på stammen, der står klar i Preben Christensens showroom.

Vilde priser

Træfigurerne ligner deforme klovne og insekter, der er forstørret flere gange, som nærstuderede man hver enkelt led under en lup.

Arbejdsfordelingen er således, at Henrik kommer med nogle tegninger, Preben udfører dem.

- Og så ryger de ellers ud i hele verden til priser, man ikke tør drømme om, for han er jo virkelig et stort navn, siger Preben Christensen, der mener, at modemanden kontaktede ham, fordi han er den eneste trædrejer på fuldtid i Danmark.

- De eneste andre, der drejer træ er jo pensionister eller folk, der underviser og har det som hobby. Jeg tør godt sige, at der ikke er andre, der kan lave de mængder, jeg kan, siger han og tilføjer:

- Jeg er helt sikkert den eneste i landet, der har produceret så meget de sidste 25 år.

For tre år siden blev Preben Christensen kontaktet af modemanden Henrik Vibskov, der ville have ham til at dreje snurretoppe. Siden er det blevet til 80 af slagsen - og et fast samarbejde. Foto: Nikolaj Kennov Rasmussen

Fugleklasser, lamper, figurer, knapper og alt muligt andet er det blevet til, siden Preben første gang satte sig ved en drejebænk i medborgerhuset i Ringsted i 1984 - og siden blev så betaget af træets formbarhed, at han blev siddende.

Trædrejning
  • Trædrejning er det at fremstille runde og cylinderformede genstande i træ på en drejebænk.
  • En drejebænk er en ma6skine, der drejer arbejdsemnet rundt, mens trædrejeren med et skarpt drejestål bearbejder træet til den ønskede form.
  • En kunstdrejer er en drejer, der udfører finere drejerarbejde.
  • Trædrejning er den ældste form for drejning kendt gennem årtusinder, men også andre materialer kan i vore dage drejes.
  • Først og fremmest er disse metaller, hvilket i største udstrækning sker på automatisk styrede maskiner i forbindelse med masseproduktion. Visse plastiktyper kan også være emne for drejning.

- Der er meget få, der som mig, har sagt, at man også skal tjene penge på at dreje træ, men konkurrenterne har alle dage været pensionisterne på de mange markeder, jeg har stået på, siger Preben Christensen og tilføjer med et smil:

- Nu er jeg jo så selv blevet pensionist og kan endelig kalde mig én af flokken, men jeg er ikke gearet ned af den grund.

I showroomet viser Preben det, der efter sigende skulle være »verdens største udvalg af træknapper«, mens det orange skær fra trælampeskærmene danner hyggelig lyskilde.

Her er der både klassiske pendler og skærme, der kan stå på en almindelig lampefod.

Han peger på en række lamper, der ser en smule anderledes ud.

En skærm vokser ud af en trægren, mens en anden slet ikke ligner en lampe, før den bliver tændt.

- Dem, hvor der er lidt mere kunst i, er der ikke så mange, der bider på. De er begejstrede for looket, men det er mere prisen, de stejler ved, siger han om prisen, der godt kan ligge på 5000 kroner.

Trods beløbets størrelse er det hårdt tjente penge, ifølge Preben Christensen

- Jeg kan sagtens have nogle skærme, der kikser. Og så har man pludselig brugt tre timer på noget, der alligevel ikke blev til noget, siger han og tilføjer:

- Selvom jeg er rutineret, kan man godt lave fejl. Og så får man hele lortet tilbage i hovedet.

Nej til Kina-skrammel

Preben Christensen mødte sin hustru Benedikte på halvvejen.

Han er fra Kværkeby, mens hun er fra Fjellebro og siden besluttede de sig for at slå sig ned på Prebens fars gamle gård i Bedsted.

De er stadig sammen, både privat og professionelt, og har altid dannet makkerpar, når de har solgt træ- og haveartikler rundt omkring på landets markeder for kunsthåndværk.

De oplever generelt en stigende interesse for kunsthåndværk.

- Hvis vi nu går ti år tilbage, købte alle bare kunsthåndværk fra Asien, fordi det var billigt, men jeg kan tydeligt se en forandring nu. I dag vil folk, især de unge, have kvalitet fra lokale håndværkere og betaler gerne mere for det, siger Preben Christensen og tilføjer:

- Der er mange mennesker, der er ikke længere orker mere Kina-skrammel.

68-årige Preben Christensen havde eget rengøringsfirma i 1970’erne, men i begyndelsen af 80’erne helligede hans sig trædrejning på fuld tid fra gården i Bedsted. Foto: Nikolaj Kennov Rasmussen

Selvom Preben Christensens sjældent står stille, tager han sig alligevel andre friheder, nu hvor han er blevet pensionist.

Der er også grundens vinmark, der skal passes, sammen med den nye udstykning af grunden, der blandt andet kommer med en sø, hvor han »forleden så et krondyr drikke«.

- Jeg har tosset hele verden rundt.


Preben Christensen, trædrejer.

Og så er der ambitionerne om at blive mere kunstner end håndværker.

- Det er nok Henriks (Vibskov, red.) bestillinger, der har sporet mig ind på det, siger han og peger på et kæmpe tusindeben, der ligger halvfærdig tilbage på drejebænken.

- Jeg vil gerne gå lidt mere abstrakt til værks, for det synes jeg egentlig er mere interessant end at lave knapper og lampeskærme.

Han er dog ikke helt sikker på vejen dertil endnu, men at promovere sig selv som trædrejer, gider Preben Christensen i hvert fald ikke længere.

- Havde jeg været lidt yngre, var jeg nok ude hele tiden og snakke med alt og alle. Jeg gider bare ikke rigtigt mere, for jeg føler, at jeg har tosset hele verden rundt.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk