13. juli 2020
Kirketårnets kobbertag skal udskiftet, men spørgsmålet er, hvor længe det vil fremstå med kobberets originale brune farve? Eksperter giver dig svaret.
Kirketårnets kobbertag skal udskiftet, men spørgsmålet er, hvor længe det vil fremstå med kobberets originale brune farve? Eksperter giver dig svaret.
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Eksperter: Nyt kirketag vil være brunt i mange år frem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Eksperter: Nyt kirketag vil være brunt i mange år frem
Ringsted - 28. maj 2020 kl. 13:33
Af Nikolaj Kennov Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Onsdag kom det frem, at den grønne hat på Sct. Bendts Kirke snart skal skiftes.

Ifølge eksperter vil der dog gå lang tid før det gamle kobbertag på kirketårnet irrer og får sin velkendte grønne farve, ligesom de resterende tagstykker på byens vartegn.

- Mit korte svar er, at der vil gå rigtigt mange år, før det irrer og bliver grønt, og det vil under alle omstændigheder gå langsommere, end hvad det tidligere har gjort, siger Jesper Bendix, der er professor i uorganisk kemi ved Københavns Universitet, der ikke kender til den specifikke sag, men alligevel godt tør konstatere:

- Det vil være store æstetiske forskelle i lang tid med de forskellige patineringer, siger han og peger på, at der vil gå 50 år, hvis ikke længere, før alle tagstykker ser ens ud.
rofessoren peger på to årsager til, at kobber irrer langsommere i dag.

- 
- Det er simpelthen, fordi vi har mindre luftforurening end tidligere. I gamle dage var der væsentligt mere svovlforurening og sur nedbør fra kulkraftkværker, og begge dele er noget, der har gjort irringsprocessen hurtigere, siger Jesper Bendix.

arrow Læs også: Operation nyt tag er i gang
Grønt på 10-20 år

Tagmester René Knudsen fra tagfirmaet Valdemar Petersen, der bl.a. har lavet kobbertaget på Kronborg, er mere fortrøstningfuld.

Han peger på, at der fortsat opstår irring i kobber. Det går bare langsommere.

- Der er ikke så meget syreregn, og selvom vi stadig bruger kul, er det ikke samme som vi gjorde før, men hvis tager er lavet ordentligt med udluftning og de rigtige materialer, vil der formentlig gå fra 10-20 år, før man ser de første irringer i et kobbertag, siger han og nævner, at beliggenheden også spiller ind.

-  Et kobbertag ud til havet, vil altid irre hurtigere på grund af salten i luften, mens et tag, der ligger inde i landet, vil irre langsommere.

arrow Nyt tag på Sct. Bendts tårn
28. maj 2020 kl. 07:15 Opdateret: kl. 14:56
Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk