24. november 2020
Dorthe Nøhr er faldet rigtig godt til på FGU-skolen. Hvis hun ikke havde været der, havde hun måske ikke opdaget, at DR har en uddannelse, som lige er hende. Foto: Anders Ole Olsen
gallery icon

Se billedserie

Dorthe Nøhr er faldet rigtig godt til på FGU-skolen. Hvis hun ikke havde været der, havde hun måske ikke opdaget, at DR har en uddannelse, som lige er hende. Foto: Anders Ole Olsen
Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dorthe den Udefinerbare er glad: Nu skal DR bare opdage det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dorthe den Udefinerbare er glad: Nu skal DR bare opdage det
Ringsted - 31. oktober 2020 kl. 06:04
Af Anne Wandahl

20. november er en vildt spændende dato for Dorthe Nøhr. Her får hun at vide fra Danmarks Radio, om hun kommer med videre i opløbet blandt alle ansøgere om kun fire pladser til en 2-årig medieuddannelse hos nationalkanalen.

arrow Læs også: Udsatte unge på en hel uddannelse bliver snydt for støtte: Radikale vil hjælpe

Dorthe Nøhr er elev på FGU-skolen i Ringsted. Det var her, hun for nylig blev kaldt ind på afdelingsleder Henrik Bøll Larsens kontor.

- Jeg troede, jeg skulle have skæld ud, griner Dorthe Nøhr.

Hun er nemlig altid glad. Det er faktisk et livsmål, hun har.

- Når jeg står op om morgenen, vil jeg være glad og glæde mig til at skulle i skole eller på arbejde. Det er jeg nu. Glad. Det er en spændende proces, jeg er i gang med, siger 24-årige Dorthe Nøhr.

Hun blev ekstra glad, da hun inde på Henrik Bøll Larsens kontor naturligvis ikke skulle have skæld ud.

Han fortalte hende om, at FGU-Danmark har fået henvendelsen fra DR om, at uddannelsen kunne tænkes at være noget for FGU-eleverne. Henrik Bøll Larsen og Dorthe Nøhrs lærere mener, at hun er oplagt kandidat, og hun spang til.

- Det er en mulighed, jeg ikke kunne lade gå forbi mig. Jeg elsker at filme og bagefter sidde i studiet og nørde med at klippe det sammen, fortæller Dorthe Nøhr.

Hun har gennemført en tre-årig uddannelse på TV Glad, der i 1999 åbnede som verdens første tv-station for og med mennesker med funktionsnedsættelser, og i dag har afdelinger fem steder i Danmark inklusive Ringsted.

På FGU'en udgiver flere elever et nyt ungdomsblad, Dorthe Nøhr er redaktør og skruede også lige en reklamefilm sammen om bladet, der fremover skal udkomme en gang om måneden med fokus på unges fysiske og psykiske trivsel.

Se på mig og moster

Adgangsvejen til DR-uddannelsen begynder med en video.

- Man skal sende en video på halvandet minut, hvor man interviewer en person, man synes, er spændende. Jeg har interviewet min moster Anne, fordi jeg synes hun er sej. Hun arbejdede i lufthaven med security, men nu vil hun skifte job til noget helt andet og arbejde med skadedyrsbekæmpelse. Det spørger jeg hende om i videoen. Den skal laves sådan, at man kan se ansigterne på begge personer. I DR har de fokus på, hvordan jeg reagerer på, hvad min moster svarer, forklarer Dorthe Nøhr.

Hun håber selvfølgelig at DR's bedømmere ser, hvad hun kan. For det har samfundet ikke altid gjort.

Ingen hæmsko

Dorthe Nøhr er tvilling. Hun og hendes søster er født 8,5 uger for tidligt. Man mener, det er derfor, at Dorthe Nøhr har cerebral parese. Det er en hjerneskade, der rammer bevægeapparatet på forskellig vis, afhængig af, hvor skaden sidder. Hos Dorthe Nøhr er det i gangen.

- Der er knas med signalerne fra hjernen ned i benene. Jeg kan godt gå lidt rundt derhjemme, men skal jeg gå længere, har jeg min rollator. Jeg har aldrig set det som en hæmsko, siger Dorthe Nøhr.

Det gjorde de heller ikke i hendes folkeskole. Hun gik på Asgårdskolen i Ringsted - dengang sin egen selvstændige skole både for børn fra distriktet og for børn med forskellige handicaps fra hele Sjælland.

I dag er skolen underlagt den nærliggende tidligere Benløse Skole i Byskovskolen.

Fine eksamener

FGU-skolerne i Danmark har elever med meget dårlige oplevelser fra grundskolen. Dorthe Nøhr er ikke en af dem.

- Jeg var glad for Asgårdskolen. Da jeg gik der, var der meget rummelighed, folk var positive og støttende. Jeg har mange venner endnu fra skolen, siger Dorthe Nøhr.

Det faglige gik mindre godt. Dorthe Nøhr klarede dansk okay, men i matematik var hun på 7. klasses niveau, da hun gik i afgangsklassen og måtte derfor ikke gå til afgangseksamen.

Ikke noget problem i dag. For som FGU-elev har hun nu bestået både dansk, engelsk og matematik på 9. klasses niveau med fine karakterer, som hun er glad for, omend hun aldrig rigtig har set meningen med karakterer. De siger jo ikke noget om mennesket.

Systemramt

Som 24-årig er Dorthe Nøhr en af de »gamle« elever på sine hold. Hun går nu på »Handel og kundeservice« - en bredspektret linje, som er det nærmeste, man kommer en kommunikationsuddannelse på FGU.

En vejleder i Ringsted Kommune fortalte Dorthe Nøhr om FGU-Skolen. Men det tog nogle sving væk fra glæden først.

- Jeg ved godt, jeg aldrig kommer til at have et fuldtidsjob på grund af fysikken. Jeg skal have et flexjob. Det søgte jeg om hos kommunen. Det tog tre år, uden jeg fik et job. Jeg blev sendt i arbejdsprøvninger med lange ventetider ind imellem. Der var jeg ikke glad, når jeg stod op om morgenen.

- Jeg var ved at få stress. Jeg så ikke nogen muligheder i det. Jeg følte, at jeg blev bedømt på, hvad jeg gjorde og ikke, hvad jeg kan. Jeg følte mig presset til at bruge rollatoren hele tiden, selv om jeg godt kan gå lidt uden, for hvis jeg ikke brugte den, ville de tro, at jeg kan klare mig uden og ikke behøver et flexjob, siger Dorthe Nøhr.

Urummeligt

Det omgivende samfund var ikke altid en hjælp.

- Min mentor i det der »kommunehejs« sagde, at det var svært at finde praktiksteder til mig, fordi så snart en arbejdsgiver bliver ringet op af en fra kommunen om en plads, siger mange nej. Det er ærgerligt, at samfundet ikke er så rummeligt. Man bliver nedgjort og er mindre værd, fordi man ikke lige passer ind i rammerne på grund af noget fysisk eller psykisk, siger Dorthe Nøhr.

Udefinerbar

Det var øjensynligt svært for systemets kassetænkning at stå med en ung kvinde med ben i næsen, men uden fuld kraft i gåbenene.

- Jeg passede ikke ind i en »kasse«. Jeg fik at vide, at jeg er udefinerbar, fordi jeg er ung og bruger rollator, og »du er så glad«, sagde de. Jeg synes, det var fedt, at de ikke kunne regne mig ud, fordi jeg er uforudsigelig. Men nogle gange er det desværre en fordel at passe ind i en kasse. Det har jeg aldrig kunnet finde ud af, fastslår Dorthe Nøhr.

Glad igen

Det lykkedes hende endelig at få systemet overbevist om, at tilfældige praktikpladser uden mening ikke var vejen frem.

Det er FGU-skolen.

- Når man skærer alle over en kam i systemet, ser man jo ikke det individuelle menneske. Det gør man her. På FGU føler jeg mig set og hørt. Det er jo det vigtigste, man kan gøre mellem mennesker - sørge for at hinanden bliver set og hørt, mener Dorthe Nøhr.

Hun håber naturligvis, at blive set og hørt, når bedømmerne skal indsnævre feltet af ansøgere til de fire pladser på DR-uddannelsen.

- Det ville være så fedt. Film, tv og musik er de tre ting, jeg elsker at arbejde med. Jeg skal nok få det kombineret på en eller anden måde, siger Dorthe Nøhr overbevisende.

arrow En hel ny uddannelse mangler mange millioner kroner
31. oktober 2020 kl. 05:59 Opdateret: kl. 17:54
Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk