18. april 2021
To rutinerede træklatrere stod for ophængning af kunsten.
gallery icon

Se billedserie

To rutinerede træklatrere stod for ophængning af kunsten.
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Derfor kravler der mænd rundt i det store træ ved kendt kirke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Derfor kravler der mænd rundt i det store træ ved kendt kirke
Ringsted - 05. marts 2021 kl. 10:02
Af Bodil Pinholt

På plænen foran Sct. Bendts Kirke i Ringsted er der nu dukket en lille havepejs op, og den er et del af kunstværket »Asken«, som Maria Wæhrens har installeret.

Maria Wæhrens, født i 1976, er uddannet på Det Kgl. Kunstakademi i 2005. Hun er fortrinsvis maler, der arbejder med ekspressivt kropssprog, der trækker tråde til blandt andet ekspressionismen og motiver fra teknologi, køn, religion, egen erindring og familieforhold.

- Det er spændende at prøve det med at mure. Det har jeg ikke prøvet før, fortæller Maria Wæhrens.

På plænen foran Sct. Bendts Kirke er der nu dukket en lille havepejs op. Den er et del af kunstværket »Asken«, som Maria Wæhrens installerede torsdag og fredag. Foto: Jens Wollesen

Asken flyver op i træerne

I det store træ på samme plæne er der hængt billeder op, som også er en del af »Asken«. Det er billeder malet på masonit og skal illustrere asken fra pejsen, der flyver væk, op i træerne.

Der er fem billeder i gule farver, der skal illustrere det magiske øjeblik, hvor ilden flyver op.

- Jeg tager udgangspunkt i en erindring. Det var i en havepejs, min morfar havde kreeret, fortæller Maria Wæhrens.

Værket handler mere om erindringen end om udførelsen.

Allerede fra tidligt fredag morgen blev der hængt kunst op i det store træ ved torvet i Ringsted. Foto: Jens Wollesen

- Jeg arbejder i naivistisk erindring. Malerierne er meget naivistiske. Det er tanken, at asken flyver op i himlen, siger Maria Wæhrens.

Det er det, malerierne i det store træ skal illustrere.

- De havde en have med krusifiks, som min mormor havde lavet, fortæller Maria Wæhrens videre om sine minder fra bedsteforældrenes have.

Som en sol

Det øverste af pejsen er som en sol, og det knytter sig til kirken i baggrunden. Det trækker også tråde til bedsteforældre, der var lidt religiøse.

»Asken« handler om Maria Wæhrens erindringer og om sammenhold i familien.

Udstillingen i byrummet åbner officielt lørdag 6. marts. Foto: Jens Wollesen

Maria Wæhrens synes det er interessant at det private bliver tilgængelige for alle i det offentlige rum.

Sammenstød

»Asken« er en del af Ringsted Galleriets nye udstillingsprogram, Sammenstød, hvor det tilstræbes at skabe en harmonisering af kunst og ikke-kunst og mellem kunst og hverdag.

Med Sammenstød er galleriets traditionelle udstillingsformat vendt på vrangen, trådt ud af de vante rammer i galleriet på Bøllingsvej og ind i byrummet.

Gennem seks udstillinger vil kunsten dukke op forskellige steder i Ringsted. Rammen om alle udstillinger vil være sammenstød kunsten støder sammen med hverdagens rum.

Fire lokationer i byrummet

Første Sammenstød kan opleves i perioden 6.-27. marts på fire lokationer i Ringsted med kunstnerne Maria Wæhrens, Henrik Plenge Jakobsen, Mette Clausen og Anders Visti.

Foruden Maria Wæhrens værk på plænen ved Sct. Bentds kirke, kan Henrik Plenge Jakobsens værk Satan's Mirrors opleves i Ringsted Svømmeland. Det er et lys- og spejlværk.

I ventesalen på Ringsted Station udstiller Mette Clausen sit lilla farvede lysværk »Det bliver værre endnu«. Hendes værk undersøger, hvordan vi møder modstand, hvordan vi navigerer med håbet og hvad kunstens rum kan i en tid, hvor alle sætninger begynder med »Det bliver bedre«.

Anders Visti arbejder digitalt, og til Sammenstød indtager han facaden på den gamle biograf i Tinggade. Her finder man lydværket "Common Tools", som samler lydene af det daglige arbejde foran skærmene i Ringsted.

Værkets lydarkiv er optaget i samarbejde med beboere fra Ringsted, og fra dette, fælles arkiv, genererer værket en popmusik, der kan høres på Tinggades fortov.

Formidlingscentral

Sideløbende med udstillingerne i byen, tager galleriet på Bøllingsvej form som formidlingscentral. I galleriets udstillingsrum står 26 opstablede EU-paller (én til hver udstiller). I løbet af programmet vil pallerne blive aktiveret med direkte- eller indirekte elementer fra de udstillede værker i byrummet.

Formidlingscentralen er åben efter aftale på telefon 26 18 00 83. Adressen er Bøllingsvej 15, 4100 Ringsted.

Grundet Covid-19 vil der ikke blive holdt udstillingsåbning, men i stedet tilbyder galleriet på åbningsdagen, i morgen lørdag 6. marts, en gratis guidet tur ved forudbestilling til de forskellige værker i byrummet i henhold til myndighedernes retningslinjer. Se mere på Ringsted Galleriets instagram- og facebookprofil.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk