27. maj 2020
I september 2019 blev der for første gang holdt drop-in dåb i Sct. Bendts Kirke. Nu er præster fra hele Ringsted-Sorø Provsti klar til også at holde drop-in vielser i Sct. Bendts Kirke den 28. februar. Foto: Anders Ole Olsen
I september 2019 blev der for første gang holdt drop-in dåb i Sct. Bendts Kirke. Nu er præster fra hele Ringsted-Sorø Provsti klar til også at holde drop-in vielser i Sct. Bendts Kirke den 28. februar. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Danmarks ældste kongekirke holder nu også drop-in vielser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmarks ældste kongekirke holder nu også drop-in vielser

For første gang kan man nu blive gift til drop-in vielse. Det foregår i Sct. Bendts Kirke, organiseres af Ringsted-Sorø Provsti, men er åbent for alle par af begge eller samme køn.

Opdateret 31. januar 2020 kl. 21:09
Ringsted - 31. januar 2020 kl. 20:39
Af Anne Wandahl
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ingen lov dikterer, at et bryllup i kirken skal være kæmpestort, koste en formue og finde sted om lørdagen. Det har faktisk i adskillige dekader været muligt at blive kirkeligt viet helt simpelt og enkelt på en hverdag.

arrow Læs også: Storslået natkirke i Sct. Bendts

Men nu gør Ringsted-Sorø Provsti det endnu mere tilgængeligt og synligt at sige ja til hinanden uden nødvendigvis at skulle ud i de store falbelader.

Det sker, når syv af provstiets præster drager til Sct. Bendts Kirke og holder drop-in vielser fredag den 28. februar klokken 15-18.

Det skal man huske til drop-in
  • Drop-in vielser i Sct. Bendts Kirke finder sted fredag den 28. februar klokken 15.00-18.00

  • For at blive gift, skal man medbringe en prøvelsesattest, som printes fra borger.dk forinden samt billedlegitimation.

  • Mindst den ene del af parret skal være medlem af Folkekirken. Det siger loven.

  • Loven siger også, at der skal være minimum to vidner til vielsen. Hvis man ikke vil have egne vidner med, stiller præsterne gerne op.

  • Drop-in vielser er også for par, som er gift, men ønsker en kirkelig velsignelse af deres ægteskab. De skal medbringe en vielsesattest.

  • De deltagende præster er Marianne Lekven Agerholm: Ruds Vedby. Henrik Fuglsang-Damgaard: Ringsted Sogn. Mette Marbech Johansen: Haraldsted-Allindelille. Lars Storm Kristensen: Jystrup-Valsømagle. Connie Gosmer Schmidt: Vetterslev-Høm. Freja Boe-Hansen: Lynge-Vester Broby. Judith Kobbeltvedt Madsen: Tersløse-Skellebjerg-Niløse
Nærvær på en ny måde

Drop-in vielser er et forholdsvis nyt tiltag i Folkekirken.

Tovholderen for drop-in-vielsen i Ringsted-Sorø Provsti er sognepræst Marianne Lekven Agerholm fra Ruds Vedby i Sorø Kommune.

- Det er en mulighed for at blive viet uden de store dikkedarer. Man kan også sænke tærsklen til kirken på den måde. Det er ikke tænkt som en konkurrence til vielserne hjemme i vores egne kirker, eller til rådhusbryllupper eller udendørsvielser. Det er et ekstra tilbud, forklarer Marianne Lekven Agerholm.

I store træk minder drop-in vielser om traditionelle kirkebryllupper, bortset fra, at der kun bliver sunget én salme, og så får man ikke en personlig tale af præsten, eftersom et par jo ikke er til en snak med præsten flere dage forud.

- Vi har tænkt os, at der er frit valg mellem 10 salmer. Vi holder en tale, og selv om den ikke bliver personlig, så får man altså en snak med en præst først. Vi sætter os lige ned med parret og snakker ritualet igennem, og spørger, hvorfor de har valgt drop-in vielse. Det er ikke, fordi vi skal være linjedommer for, om det nu er det rigtige valg. Vi er nysgerrige. Det er jo første gang, vi prøver det. Jeg regner da med, at når man kommer til drop-in vielse, har man reflekteret over, hvad man gør, siger Marianne Lekven Agerholm.

Enkelt og smukt

De syv præster har valgt at holde drop-in vielser i Sct. Bendts Kirke af flere årsager.

- Sct. Bendts Kirke er jo et utroligt smukt rum behæftet med så meget tradition og historie. Vi vil også gerne være i en stor kirke, fordi der vil være mange frivillige med til at hjælpe.

I Sct. Bendts Kirke kan man registrere sig hos kordegnen ét sted. Vi kan have samtalerne med parret et andet sted, og vi kan trække ud i sideskibet og byde de nygifte på en forfriskning uden at genere den næste vielse, forklarer Marianne Lekven Agerholm.

arrow Billeder: Smuk natkirke med musik og fortællinger
31. januar 2020 kl. 22:45 Opdateret: kl. 22:45
arrow Billeder: Sct. Bendts Kirke fylder 850 år
26. januar 2020 kl. 07:41 Opdateret: kl. 15:53
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk