21. oktober 2021
Der tegner sig et politisk flertal for at få samlet den kommunale administration på et nyt rådhus. Indtil videre holder politikerne dog planerne tæt ind til kroppen, men har borgerne ikke krav på at kende til indholdet og politikernes forskellige holdninger til projektet inden 16. november? Foto: Thomas Olsen
Der tegner sig et politisk flertal for at få samlet den kommunale administration på et nyt rådhus. Indtil videre holder politikerne dog planerne tæt ind til kroppen, men har borgerne ikke krav på at kende til indholdet og politikernes forskellige holdninger til projektet inden 16. november? Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bredt samarbejde har sløret politiske skel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Bredt samarbejde har sløret politiske skel
Ringsted - 10. oktober 2021 kl. 09:56
Af Jakob Fønss

Tilbage i 2009 havde Venstre, Socialdemokratiet og SF i Ringsted Kommune på forhånd besluttet, at man ville konstituere sig sammen efter kommunalvalget, og at borgmesterposten ville tilfalde det parti, der fik flest stemmer.

arrow Læs også: En spændende valgaften venter

Det skete med et ønske om at holde en ansvarlig økonomisk kurs med bred opbakning henover midten i byrådssalen.

Udfaldet i 2009 var på ingen måde givet på forhånd for ved valget i 2005 var Socialdemokratiet lige akkurat størst. 4876 stemte på liste A, mens Venstre fik 4826 stemmer.

Kommunens vokseværk var i fuld gang, og mange nye borgere stod derfor klar på valgdagen hvor Venstres Niels-Ulrich Hermansen skulle dyste mod Socialdemokratiets spidskandidat Svend-Erik Jakobsen.

Venstre vandt med 4782 stemmer mod Socialdemokratiets 4413.

VAF og VAFO

Samarbejdet fik navnet VAF og dannede grundstenen til de brede politiske aftaler, som siden har været en standardvare i byrådet i Ringsted.

Samarbejdet fortsatte efter valgene i 2013 og i 2017, hvor Dansk Folkeparti begge gange kom med i konstitueringsaftalen, så der kom et VAFO-samarbejde efter 2013 og i 2017 kom også Radikale Venstre med i konstitueringsaftalen, så bogstavskombinationen nåede op på VAFBO.

I den nuværende byrådsperiode har der stort set været enighed hele vejen rundt i salen, når der skulle indgås budgetaftale og træffes andre store beslutninger. Det har givet arbejdsro og synlige politiske resultater, men det har samtidig været med til at slibe de politiske kanter i byrådet.

Derfor skal man ikke forvente den store kursændring uanset udfaldet af valget tirsdag 16. november, for der er intet, der tyder, at det brede politiske samarbejde henover midten vil stoppe efter valget.

Samarbejdsklimaet er godt, og der bliver givet og taget på et niveau, så alle partier føler sig hørt.

Det kom senest til udtryk i budgetforliget for 2022, hvor Venstre valgte at se bort fra muligheden for en yderligere sænkning af personskatten for at imødekomme Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten, som året før var gået med i budgetforlig, selv om det indeholdt en pæn skattesænkning, efter at udligningsreformen faldt gunstigt ud for Ringsted Kommune.

Dermed stod Konservative og Ringstedlisten alene med ønsket om en yderligere skattenedsættelse og de måtte derfor forlade budgetforhandlingerne lige inden målstregen.

Konservatives Andreas Karlsen lagde dog ved den lejlighed ikke skjul på, at man godt kunne stå inde for de mange øvrige elementer i budgetaftalen.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk