5. december 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgmester håber på åbning af plejehjem i næste uge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgmester håber på åbning af plejehjem i næste uge

Ringsted byråd er i drøftelse om genåbning af kommunens plejehjem, så de pårørende måske allerede fra næste uge kan komme til at besøge deres nærmeste – vel at mærke udenfor.

Ringsted - 28. april 2020 kl. 16:18
Af Nikolaj Kennov Rasmussen

Stod det til borgmesteren, åbnede man op for udendørs pårørendebesøg på kommunens plejehjem.

Ikke bare fordi mange af de ældre beboere lider socialt afsavn, men også i lyset af det lave smittetryk plejecentre såvel som Ringsted Kommune generelt har haft med 30 coronasmittede i alt.

- Der er selvfølgelig en gennemgående bekymring for, hvad det er, vi åbner for, siger Henrik Hvidesten (V) borgmester i Ringsted Kommune og tilføjer:

- Men det er vigtigt at sige, at sundhedsmyndighederne har lavet retningslinjer, der i mine øjne er holdbare i praksis, siger han om retningslinjerne, der følger coronaens velkendte grønspætteregler om behørig afstand, afspritning og begrænset adgang – alt sammen udenfor beboernes hjem.

arrow Læs også: Pårørende: Min svigermor ringer tre gange dagligt og græder
Åbner tidligst i næste uge

Nu er det jo ikke alene borgmesteren, der træffer beslutningerne for Ringsted.

Derfor blev retningslinjerne omkring udendørsbesøg da også diskuteret på tværs af byrådets partier mandag aften, inden det bliver sendt til videre drøftelse i social- og arbejdsmarkedsudvalgene fra i dag tirsdag.

Ifølge borgmesteren regner man dog stærkt med at kunne åbne op for udendørsbesøg på plejecentrene, dog tidligst fra næste uge.

- Helt generelt er jeg meget fortrøstningsfuld. Hvis tidsplanen holder, og der er ellers fuld enighed og flertal for det, tænker jeg, vi kan åbne op i næste uge, siger Henrik Hvidesten.

Kuren og sygdommen

Diskussionen – både i Ringsted, men også generelt – går på, om kuren egentlig er værre end sygdommen.

Der er uenighed om beskyttelsen går forud den sociale kontakt, men også de samfundsøkonomiske gevinster ved at åbne op.

Som Lars Tegl Rasmussen fra Ringstedlisten skrev i et debatindlæg i mandagens avis, mener han ikke, at plejehjemmene skal åbne op, fordi den samfundsøkonomiske gevinst ved det er lig nul.

Den argumentation er helt ude i skoven, mener Andreas Karlsen fra De Konservative.

- Nu har jeg været en af de varmeste fortalere for det. Når sundhedsmyndighederne tillader det, kan det kun gå for langsomt. Ensomhed kan også være farligt, siger han.

Sådan er retningslinjerne for plejehjemsbesøg i dag
  • Den 4. april reviderede Styrelsen for Patientsikkerhed reglerne, så det igen er tilladt at besøge de ældre på plejehjemmenes udendørsarealer.
  • Men kun hvis byrådet i den enkelte kommune finder det forsvarligt.
  • Dermed er det op til den enkelte kommune at vurdere, om besøg skal tillades.

Borgmesteren er mere diplomatisk.

- Det er et svært spørgsmål, og vi skal hele tiden huske os selv på, at der ingen lette svar er, men jeg står stadig fast på, at vi godt ville kunne følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer for udendørsbesøg, siger Henrik Hvidesten og skynder sig at tilføje:

- Men det handler i høj grad om, hvorvidt alle parter, lige fra plejepersonale over administration til pårørende er klar til det, siger han

Træd varsomt

Også Benny Christensen (S), der er formand for Ældre- og Genoptræningsrådet, bakker op om en forsvarlig åbning af kommunens plejecentre. Også selvom han mener, det er en kompleks diskussion.

- Vi skal hele tiden passe på, for det er en lumsk sygdom, der smitter usynligt. Vores ældre medborgere er sårbare, men på den anden side har de også behov for, at de kan se deres nærmeste, siger Benny Christensen og slår fast:

- Hvis vi kan undgå smittefare ved udendørs besøg, synes jeg man skal åbne op.

Vi kender ikke konsekvensen

Samme holdning har Hanne Hyldgaard, der er formand for Ældrerådet. Hvis det gøres forsvarligt, mener hun godt, man kan åbne op for udendørs besøg, men heller ikke mere end det:

- De ældre på plejehjemmene er så heldige at have faste rutiner og en eller anden form for social kontakt med de søde og dejlige medarbejdere. Jeg kan godt se, at det er kedeligt, de ikke kan få besøg indenfor, men i det henseende synes jeg beskyttelsen går forud kontakten med de pårørende, siger Hanne Hyldgaard og understreger:

- Jeg synes, vi skal være taknemmelige for, at vi ikke har haft smitte endnu, men vi må være varsomme lidt endnu, for plejepersonalets børn er netop blevet sendt i skole og der er fortsat håndværkere på arbejde. Alle kan som bekendt være smittebærere, og vi kender endnu ikke konsekvensen af den første genåbning af samfundet.

Den svære tillid

Da Styrelsen for Patientsikkerhed udarbejdede retningslinjerne den 4. april, havde de faktisk indlemmet et punkt, hvor udendørsbesøg fortsat var tilladt. Det blev dog aldrig sendt videre til kommunerne den 8. april, der alle lukkede ned for pårørendebesøg, ude såvel som inde. Det skriver dagbladet Politiken.

Derfor vil borgmesteren heller ikke stirre sig blindt på sundhedsmyndighederne retningslinjer.

- Vi skal være meget opmærksomme på de retningslinjer, sundhedsmyndigheder har lavet. Det handler om, at man nøje gennemgår dem og sikrer sig, at de rent faktisk er i orden, siger borgmesteren og slutter:

- I forbindelse med genåbningen af landet ser vi nogen slingrekurs, hvor det engang imellem virker til, at den ene hånd ikke ved, hvad den anden hånd gør. Det er dybt problematisk.

arrow Pårørende om lukkede plejehjem: Det er psykisk tortur
28. april 2020 kl. 14:02 Opdateret: kl. 13:04
Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk