8. august 2020
Museumsmedarbejder Dorte Riisgaard giver en behandsket hånd med, da 6-årige Mathilde skal udrulle sin pandekagedej.
gallery icon

Se billedserie

Museumsmedarbejder Dorte Riisgaard giver en behandsket hånd med, da 6-årige Mathilde skal udrulle sin pandekagedej.
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billeder: Grøn havregrød og pandekager med gær - uhm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billeder: Grøn havregrød og pandekager med gær - uhm
Ringsted - 03. juli 2020 kl. 10:31
Af Ulla Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Røgen stiger op mod en blå-grå himmel en lunken sommerdag ved Ringsted Museum, og duften af brændt træ siver over hækken ind til naboen.

Et halvt æble, en håndfuld sprøde valnødder, kanel, ingefær og en sjat sukker. Mere skal der ikke til at forvandle en klump gærdej til en himmerigsmundfuld, sådan en helt almindelig dansk sommerdag, hvor vejrguderne ikke kan blive enige om, det skal være lunt eller køligt udenfor.

Det er Ringsted Museum, der har tændt op for bålstederne og inviterer til madlavning, som det kunne opleves i middelalderen.

Her er Laura på ti år og Mathilde på seks år ved at finde ud af, om deres indlærte færdigheder i 2020-køkkenet også rækker til at få middelaldermad ekspederet i en fart.

Æbler og valnødder skal henholdsvis rives og skæres ud, inden de skal foldes ind i en blød udrullet dej, som senere skal blive til en art pandekage med fyld.

- Måske skal mor hjælpe her. Bare så jeg ikke kommer til at røre det også, siger museumsmedarbejder Dorte Riisgaard, der i bedste corona-stil er iført blå handsker som værnemiddel mod eventuel smittefare.

Mor Maja Marding træder beredvilligt til og hjælper Mathilde med at snitte valnøddekerner og få det genstridige æble på rivejernet, inden fyldet anbringes på halvdelen af dejen, hvorefter resten foldes indover.

Snart efter kan børnene anbringe deres middelalder-pandekage på bålpanden. Mens de venter, stiger duften af kanel, ingefær og æble op fra museumshaven.

Bagefter står den på grøn havregrød - havregrød med krydderurter.

Der tændes igen op til middelalderlig bålmad i museets baghave på Køgevej 41 i Ringsted tirsdag den 7. og torsdag den 9. juli. Begge dage fra klokken 11-15.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk