5. juli 2020
Den største vingård ligger på Røsnæs ved Kalundborg.
Den største vingård ligger på Røsnæs ved Kalundborg.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vinlandet Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vinlandet Danmark
Oplev - 17. juni 2020 kl. 16:30
Af Jonatan Leer, docent - Ph.d.
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Danmark er et vinland. Det er budskabet i en ny kampagnevideo fra Visit Denmark. Her fremhæves særligt Vestsjælland som en region, der har landets bedste forhold til at dyrke vin. Det skyldes ikke mindst, at området har årligt ekstra 100 timers sol i forhold til det danske gennemsnit. I videoen kommer vi bl.a. forbi regionens største vingård Dyrehøj Vingaard på Røsnæs. Her har man hele 40.000 vinstokke tæt på kysten. Der produceres alt fra mousserende vin over rosé til rødvin.

Havde man for 20 år siden hørt en reklamemand foreslå, at dansk vin skulle bruges til at promovere Danmark med, havde man nok grinet sin røv i laser. Danmark var et ølland. Hof eller Tuborg? Disse dage er nu forbi. Velkommen til Denmark, a wine-making country! Det var først i 2000, at det blev lovligt at producere og sælge dansk vin. Før havde EU ikke inkluderet Danmark på listen over vinproducerende lande.

Siden er det gået stærkt. Ifølge Foreningen Dansk Vin er der aktuelt 90 kommercielle vinproducenter i Danmark og 943 fritidsproducenter. Så det bliver til en del flasker.

I starten var kvaliteten tvivlsom, og det var svært at matche den internationale konkurrence, hvor man har haft hundredvis, ja nogle endda tusindvis af år til at forbedre produktet. Men på det seneste er der sket en masse, og flere danske vinproducenter har udmærket sig med internationale priser. Jeg er selv flere gange blevet forbløffet over kvaliteten - også på røde vine. Det er naturligvis ikke det samme som de tunge og marmeladeagtige Amarone-vinene, men det behøver det heller ikke at være. Faktisk er vinmoden på vej mod lettere vin, hvilket er en klar fordel for vin produceret i det milde danske klima. Hvordan klimaforandringerne kommer til at påvirke produktionen på længere sigt er endnu usikkert. Det er dog klart, at hvor man i mange år anså Alsace og Champagne som den nordlige grænse for vinproduktion, så ser vi nu stor vinproduktion i Storbritannien og østeuropæiske lande som Polen. Og nu også Danmark.

Jeg har selv stor fornøjelse af den danske vinproduktion, da jeg er nabo til en af Danmarks første vingårde, nemlig Nordlund vin i Avedøre. Netop her i juni pibler de smukke lysegrønne blade frem på stokkene. Hvilken herlig udsigt for en vinglad nabo! Som ved mange andre vingårde er det ikke bare et produktionssted, men også et oplevelsessted, hvor man kan få rundvisninger, komme til vinfestivaler og naturligvis smage på de eksklusive dråber. Man kan endda også leje stokke og prøve, om man kan gøre det bedre end vinbonden.

Så selvom vi i år må droppe vinrejsen til Rhône-floden, så kan vi altså godt få os en vinoplevelse. Endda ganske tæt på.

Vingårde findes i overkommelig afstand på hele Sjælland. Nogle vil endda være så heldige, at de er i cykelafstand. Så kan man rigtigt smage igennem.

Skål!

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk