29. januar 2020
Allan Haslund nyder stadig de mange ture til toppen af Esterhøj. Foto: Per Christensen
gallery icon

Se billedserie

Allan Haslund nyder stadig de mange ture til toppen af Esterhøj. Foto: Per Christensen
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video: Esterhøj - til tanker og motion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video: Esterhøj - til tanker og motion
Oplev - 15. marts 2019 kl. 10:01
Af Lars Jørgensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Udsigten fra Esterhøj giver tankerne frit løb - og det kuperede område giver trætte ben.

Det er på en god og solrig dag, at vi har sat Allan Haslund stævne 89 meter over havet på Esterhøj ved Høve. Med udsigten over Sejerøbugten og det kuperede landskab, som omkranser bronzealderhøjen, er det et af landsdelens mest markante udsigtspunkter.

Allan Haslund, som bor lige ved siden af, bliver da heller aldrig træt af stedet, og både han og hustruen Mie lægger tit vejen forbi højen på deres gåture - både de lange og de korte.

- Vi er her i hvert fald én gang - hvis ikke to - om ugen. Her er jo en utrolig udsigt, specielt når vejret er godt. Men det giver mig altid noget at komme herop. Stormer det og er voldsomt vejr eller tåget, får man en anden følelse. Nogle gange skal man bare op og ned igen uden at dvæle for meget ved udsigten og historien. Men ellers kan man godt blive lidt lille, i forhold til hvad der har skabt stedet, og hvor vi er på vej hen. Hvornår stiger verdenshavene, og hvornår folder skræk- scenarierne sig ud - og hvad gør vi ved det? Hvordan ser her ud om 20-30 år? Sådan nogle tanker kan man godt få heroppe, siger Allan Haslund.

Han arbejder som bagermester i SuperBrugsen i Asnæs Centeret og er formand for Fritidsborger.dk. Han er født i Nykøbing Sjælland, boede i Holbæk i fem-seks år og flyttede i 1988 til Asnæs, så han er nærmest odsing til benet.

Træklift til toppen

Området omkring Høve er altså velkendt terræn for både ham, hustruen og deres i alt fem sammenbragte børn, som i dag er voksne.

- Vores børn har også brugt bakken her - dengang der var vinter til. Så var det på kælk eller ski nedad bakken. Der var også entusiatiske skifolk, som etablerede en træklift hver vinter. Dengang var der også træer for enden af bakken - så der røg man ikke ud på vejen, fortæller Allan Haslund med et smil.

Denne dag, hvor solen står højt på en blå himmel, og kun blæsten får én til at trække skuldrene lidt op mod ørerne, er der rig mulighed for at iagttage Esterhøj helt tæt på.

På toppen finder man Genforeningsstenen, som oprindeligt lå på stranden i udkanten af Høve Skov. Men i 1920 blev den anbragt på højen til minde om de dele af Sønderjylland, som efter 56 års adskillelse atter blev indlemmet i Danmark.

Det tog cirka 500 mand og 22 heste 14 dage at slæbe den cirka 25 tons tunge sten 2,5 kilometer gennem skoven og op på højen, hvor den i dag stadig står solid plantet.

- Jeg synes også, at det er spændende med historien bag stenen. Det er jo et lille stykke danmarkshistorie, der står heroppe. Og så er der fascinationen af, at stenen er slæbt hele vejen herop. Det har krævet noget tid og nogle kræfter. Der ligger noget ildhu og fællesskab bag.

Turen til toppen er ganske fin og overkommelig i almindeligt spadsere-tempo op ad den nyanlagte Højderygsstien. Men Allan Haslund har også mærket, at højen kan give igen, hvis man tager kampen op med den.

- Min kone udfordrede mig i sommer: Hun var på diæt og var på noget kursus i forhold til kost og motion og så videre. En af øvelserne var så her på Esterhøj, hvor de havde 10 sten i lommen. Det gjaldt om at komme op og rundt om Esterhøj og ned igen, hvor man så måtte lægge én sten hver gang, man kom forbi. De skulle så se, hvor mange sten, de kunne komme af med. Det mente jeg selvfølgelig, at jeg sagtens kunne. Det lykkedes mig at komme af med stenene, men jeg var godt nok også træt bagefter, griner Allan Haslund.

Det sker, at han sammen med venner og familie tager ud på længere vandreture i området, og der er den syv kilometer lange Højderygstien, som også har Maglehøj og Duttehøje som »højdepunkter«, et godt udgangspunkt.

- Det kan godt blive en tur på 15-16 kilometer. Man skal bare have lidt mad og drikke med, men behøver faktisk ikke at tage langt væk for at komme ud og få en fed naturoplevelse, fastslår Allan Haslund.

Man kan parkere ved Høvevej 57, 4550 Asnæs. Derfra kan man gå lige op til Esterhøj.

Esterhøj er en af højdepunkterne på Højderygstien, som også indbefatter Maglehøj og Dutterhøje.

Læs mere og download folder om området på www.visitodsherred.dk

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk