18. juli 2019
Tamra Rosanes er på gaden med et nyt album, hvor sangene kredser og fortæller om afsavn og splittelse. Foto: Pernille Greve
gallery icon

Se billedserie

Tamra Rosanes er på gaden med et nyt album, hvor sangene kredser og fortæller om afsavn og splittelse. Foto: Pernille Greve
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sange fra et splittet hjerte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sange fra et splittet hjerte
Oplev - 15. marts 2019 kl. 13:09
Af Lars Jørgensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er med den ene hånd strakt ud mod Danmark og den anden vendt mod USA, at Tamra Rosanes har skrevet sangene til sit nye album »Divided Heart«. Her kredser hun om de modstridende og delte følelser, der følger med det at høre til to steder.

- Jeg har boet i Danmark siden 1972 og elsker min tilværelse her, men jeg savner stadig USA og det sted, jeg kommer fra. Der vil nok altid være en eller anden form for splittelse mellem to steder, der begge føles som éns hjem, siger Tamra Rosanes.

Sangerinden, som har domineret den danske countryscene i flere årtier, fik sidste år dobbelt statsborgerskab og kan nu altså kalde sig båder dansker og amerikaner. Processen, som tog tre år, gav hende lejlighed til at tænke nærmere over sin egen baggrund, det at flytte til et nyt sted og afsavnet, i forhold til hvor man kommer fra.

- Det er specielt at føle, at man hører til i to forskellige lande. Og i forbindelse med min ansøgning om at blive dobbelt statsborger kom jeg til at tænke på de mange danskere, som emigrerede til USA i slutningen af 1800- og begyndelsen af 1900-tallet. Jeg kiggede i arkiver i Iowa og Nebraska, hvor jeg fandt frem til gamle breve, digte og sange og fandt ud af, at følelsen for mange af dem, der tog til USA, var præcis den samme, som jeg har. Der er altid et afsavn og nogle minder, som man ikke kan slippe. Om det så er dufte, mad eller sange - der vil altid være noget, som får én til at tænke tilbage på der, hvor man kommer fra, fastslår Tamra Rosanes, som også var forbi folkemindesamlingen i Washington D.C. og Det Danske Udvandrerarkiv i Aalborg for at researche.

- Jeg stødte blandt andet på en del sange, som handlede om emigranternes nye tilværelse, men fandt også en del gamle danske sange, der var blevet oversat til engelsk. Og nogle af dem er kommet med på mit nye album, fortæller hun.

»Der er et yndigt land«, »I østen stiger solen op« og »Det var en lørdag aften« er blevet oversat til henholdsvis »There is a Lovely Land«, »The sun is Rising in the East« og »Unhappy Love« - sidstnævnte i øvrigt i duet med Niels Hausgaard. De er sammen med albummets øvrige sange knapt så country-inspirerede som sangerindens hidtidige produktioner. Albummets lyd er mere mørk og længselsfuld og inddrager elementer af blues, folk og andre genrer under americana-paraplyen.

- Det er sjovt, at man har sådan en dobbelt følelse af kærlighed til der, hvor man befinder sig, og afsavn til der hvor man ikke er. Jeg elsker jo USA og Danmark lige meget, og det er også grunden til, at jeg for tre år siden søgte om dobbelt statsborgerskab, siger Tamra Rosanes.

- Det var hårdt arbejde at blive dansker, men jeg er meget glad for, at det lykkedes. Det er mere end bare et stykke papir, og det gør en forskel i mit liv; jeg føler, at jeg hører endnu mere hjemme i Danmark nu, siger hun.

- Jeg har udgivet en del plader efterhånden, men det her er på mange måder mit livs projekt. Der er så mange tråde til min egen tilværelse og så mange gode historier, som sangene tager afsæt i. Og så er der også et par sange med henvisning til det politiske liv. Jeg er jo - også - amerikaner, og stolt af det! Men lige i øjeblikket er det lidt svært med Donald Trump ved magten, siger Tamra Rosanes, som på nummrene »Nightmare in the American Dream« og »Your Pathway« kredser om de værdier, USA er bygget på.

Af andre sange på albummet kan nævnes »Sol på Amerikas Strand«, hvor teksten er skrevet af den danske præst Adam Dan Sommerløv i anledning af 4. juli - USA's uafhængighedsdag.

- De emigrerede danskere tænker tilbage på fædrenes jord og savner de gamle sange fra Danmark, som stadig betyder meget for dem, selvom de har valgt at starte et nyt liv i USA, fortæller Tamra Rosanes om sangen.

Hun faldt over flere bevægende tekster i arkiverne - blandt andet til sangen »Hjemve«:

- Jeg fandt dette rørende digt i arkiverne i Elk Horn, Iowa. Det er skrevet i 1880 af Carl Kristensen fra Grand Prairie, Alberta i Canada. Teksten ramte mig dybt og mine tårer faldt på det gamle pergamentpapir, imens jeg tænkte på min egen hjemve til min hjemby. Jeg skrev efterfølgende en melodi til de fine og følsomme ord, siger hun.

Man kan opleve nogle af Tamra Rosanes nye sange til hendes kommende koncerter. Blandt andet spiller hun i Vesth Huset i Sorø den 24. marts.

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk