20. november 2019
Pilgrimsruten til til Santiago de Compostela er blevet et tilløbsstykke.
Pilgrimsruten til til Santiago de Compostela er blevet et tilløbsstykke.
Foto: Arkiv
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Pilgrimsmål er populære som aldrig før

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pilgrimsmål er populære som aldrig før
Opdateret 08. juli 2019 kl. 10:23
Oplev - 08. juli 2019 kl. 10:19
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Da Jørgen Johansen første gang befandt sig på vej til Santiago de Compostela, mødte han stort set ikke andre. Det var i slutningen af 1980erne, og antallet af vandrere, der passerede ham på den spanske pilgrimsvej, kunne nok tælles på én hånd.

Sådan er det ikke i dag, siger forfatteren til flere bøger om pilgrimme og pilgrimsrejser. Det skriver Kristeligt Dagblad.

-Første gang jeg var af sted, var vejen til Santiago de Compostela ikke noget tilløbsstykke. Men da jeg kom tilbage mange år senere, var nogle steder, som for eksempel den lille landsby El Cebrero, fyldt med turistbusser, store cykeludflugter, japanere og souvenirbutikker. Nu går folk nærmest i kolonner i vejkanten på nogle strækninger, siger han.

Interessen for at gå på Camino de Santiago er ganske rigtigt vokset. I 2018 var der over 327.000 pilgrimme på den spanske vej, hvilket er det højeste antal, der er registreret, og dobbelt så mange som for 10 år siden. Og på samme måde lader mange andre pilgrimsmål til at være populære som aldrig før.

I 2018 deltog næsten 600.000 pilgrimme eksempelvis i religiøse messer ved de helligdomme, som det franciskanske pilgrimskontor, FPO, varetager i Jerusalem. Det var 150.000 flere end året før og næsten en fordobling af antallet i 2016 og 2015. Samme år registrerede den franske valfartsby Lourdes knap 2,2 millioner overnattende besøgende, hvilket er det højeste antal i fem år, og mange andre steder melder også om flere millioner besøgende.

Ifølge Kevin Griffin, der forsker i religiøs turisme på Technological University Dublin og leder det internationale Institut for Religiøs Turisme og Pilgrimsrejser, er det svært at måle valfartsturisme, da mange steder ikke registrerer antallet af besøg eller de besøgendes motiver for at rejse til hellige steder. FNs Verdensturismeorganisation, UNWTO, anslår dog, at mellem 300 og 330 millioner mennesker årligt besøger verdens store religiøse steder, og meget indikerer, at tallet er i konstant vækst, siger Griffin.

Ifølge ham kan væksten virke overraskende i en tid, hvor folk taler om, at religionen forsvinder mange steder i Europa. Men dette kan også være en del af forklaringen.

- Selvom religion har været på tilbagegang i mange europæiske lande i det 21. århundrede, lader folk stadig til at lede efter mening. Og hvis de ikke finder det i deres lokale kirke eller i deres hverdag, så går de på jagt andre steder, siger han og tilføjer, at den øgede interesse dog også skyldes, at det er blevet mere populært at vandre de seneste år.

- For nogle handler det om at have en sund livsstil, mens vandringen for andre er en vej til at opnå en spirituel eller personlig healing.

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk