16. januar 2021
Til stafetten er der to discipliner, hvor man skal arbejde sammen som hold. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Til stafetten er der to discipliner, hvor man skal arbejde sammen som hold. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: På ét hjul er det fællesskabet der tæller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På ét hjul er det fællesskabet der tæller
Oplev - 30. august 2019 kl. 12:52

Af Morten Chas Overgaard
Hvor svært kan det være? Jeg har cyklet i mange år - både landevejscykling og den almindelige transport til og fra skole, arbejde og fester - og de unge mennesker i Haslev Unicykel Klub får en tur på den ethjulede til at se legende let ud.

En kort instruktion er alt, hvad der skal til, og så er man på cyklen med en hånd på ribben, mens resten af holdet kører rundt i hallen og varmer op. Armene svinger rundt for at løsne op i skuldrene, og var det ikke for de mange ethjulede cykler, kunne det nemt minde om en ganske normal opvarmning til gymnastiktræning.

Så længe hånden støtter på ribben er det faktisk ligesom at køre uden hænder på en almindelig cykel. Der er styr på tyngdepunktet, og nu er det tid til at vise resten af holdet, at så længe man er en smule lærenem, så kan det ikke tage mange sekunder, før man kan køre selv.

20 centimeter fra den støttende ribbe træder muskelhukommelsen til og armene begynder at famle efter et cykelstyr, der ikke er der. Man kommer sjældent ud i et decideret styrt på en ethjulet cykel, men kroppen fortsætter halv-hinkende og ude af balance, mens cyklen ligger på halgulvet.

En otte-årig pige har så småt fået styr på det og kører med en træner i hånden ud på gulvet, mens jeg samler cyklen op igen. Hvor svært kan det være?

Fællesskabet tæller

Efter en fire-fem forsøg, der alle ender i overbalance enten fremover eller bagover, er det tid til fællestræning.

Der bliver lynhurtigt delt fire hold, for der er fire nye til træning, og de får hver deres hold. Disciplinen er en slags stafet, hvor holdet skal gennemføre en række øvelser enten samlet eller i par, og de nye må gerne gennemføre dem uden cykel - gudskelov.

Der bliver klappet og hujet af holdkammeraterne, mens de gennemfører øvelserne, og det er tydeligt, at alle er en del af holdet, uanset hvor gamle de er.

- Det her er en sport for alle, hvor vi ikke tænker i alder. På et fodboldhold træner du sammen med børn på din egen alder, men her handler det om, hvor god du er, og ikke hvor godt du passer ind sammen med de jævnaldrende, siger Malene Jensen, der er træner i klubben.

Sidste del af stafetten er »pyramiden«, hvor nybegynderen skal stå mellem to andre fra holdet og balancere på stellet af deres cykler. Jeg kigger på de to piger, der skal gelejde mine 96 kilo ned i den anden ende af salen, og forestiller mig alt fra brækkede ben til ødelagte karrierer, men det går overraskende let, for hvis man har styr på teknikken, kan man rigtig mange ting på en ethjulet cykel.

Mads Christiansen har gået i klubben i fire år, og han konkurrerer blandt andet i sprint, højdespring, længdespring og trials, hvor man hopper på alt fra paller til biler. Men selvom han kører unicykel på et relativt højt niveau, så får han stadig rigtig meget ud af fællestræningen.

- Vi har et rigtig godt fællesskab, hvor vi både kan lære nye tricks og øve dem, vi allerede kan, og så er vi også med til at øve med de nye og lære dem at blive bedre, siger han.

En ting er at kunne køre på ethjulet cykel uden at falde, men når det kommer til tricks, der får underkæben til at ramme gulvet, så er Katrine Jensen ekspert.

Hun er træner på holdet i Haslev, og så er hun tidligere dobbelt verdensmester i freestyle - en disciplin, hvor kun fantasien sætter grænser for, hvilke tricks man kan lave.

- Sporten er så ny, at man faktisk selv kan være med til at udvikle nye tricks, og det er ret fedt, når andre laver et trick, som man selv har opfundet, eller når de er med til at videreudvikle det, siger Katrine Jensen og viser et trick, hun selv har opfundet, hvor man med krydsede ben kører med sadlen på jorden foran sig.

Katrine Jensen er en del af trænerholdet, og selvom hun har to verdensmesterskaber under bæltet, så får hun faktisk en del ud af at være en del af fællesskabet i klubben.

- Det, der er fedt, er, at man passer ind i sammenholdet, uanset hvem man er. Vi har 11-årige, der øver tricks sammen med 18-årige, og hvis man får lyst til at køre en spontan tur, så er der næsten altid nogen, der vil med, siger hun.

Efterhånden som træningen lakker mod enden, er der lagt op til en omgang »Vis, hvad du kan«, og de tre andre nybegyndere er ved at have styr på at holde sig på cyklerne i mere end fem sekunder ad gangen. Så langt er jeg ikke, men med lidt mere øvelse og hjælp fra de andre på holdet, kunne det nok lade sig gøre.

Hvor svært kan det være? - Svært... men sjovt.

  • Haslev Unicykelklub træner torsdage klokken 17.00-20.00 og søndage 14.00-17.00 i Nordskavshallen på Bækvej 14 i Haslev.

  • De første tre træninger er gratis.

  • Man kan låne cykler, så det eneste, man skal bruge, er indendørssko og vand.

  • Der er flere steder på Sjælland, hvor man kan dyrke unicykling: Stenlille IF, Glumsø Cykelklub, IF Frem Bjæverskov, Roskilde Gymnastikforening, Trekroner Idrætsforening, Jyllinge Gundsømagle Idrætsforening, Odden GIF, Fitness Ishøj og Fluck Fakse Ladeplads Uni Cykel Klub.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk