11. december 2017
Prøv at gå rundt på efterårsskovbunden med bare tæer. Det er ganske enkelt, men giver en helt anden fornemmelse for skoven, fortæller Tine Nord Raahauge. Foto: Anders Ole Olsen
gallery icon

Se billedserie

Prøv at gå rundt på efterårsskovbunden med bare tæer. Det er ganske enkelt, men giver en helt anden fornemmelse for skoven, fortæller Tine Nord Raahauge. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Naturvejlederens fem tips til skovtur i oktober

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Naturvejlederens fem tips til skovtur i oktober
Oplev - 13. oktober 2017 kl. 09:04
Af Mette Kjær Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

OPLEV Sjælland er taget med Tine Nord Raahauge der er biolog, naturvejleder og leder af Slagelse Naturskole ud i efterårsskoven for at få fem gode ideer til anderledes måder at bruge naturen på i efterårsferien.

arrow Læs også: Madevent for de små: Det skal være den rigtige pølse

Edderkoppens fine spind
Skoven kribler og krabler i efteråret. Særligt korsedderkopperne er aktive netop nu. De er nemlig i gang med at parre sig, og hunnerne skal have lagt deres æg. Langt de fleste hanner bliver spist i den proces. Prøv at tage på korsedderkoppejagt i skoven og studer edderkoppernes spind. Bemærk for eksempel, hvordan »egerne« i de hjulformede spin ikke klistrer, mens »omgangene« gør. Edderkopperne kan så liste sig frem og tilbage på egerne, mens byttet bliver fanget i de klistrede tråde.

Vil man lave et kreativt minde fra edderkoppejagten, kan man tage et lærred - eller et stykke papir eller karton - med i skoven samt eksempelvis en guldspray. Forsigtigt kan man så få edderkoppen til at flytte sig ud af sit spind, hvorefter man - også forsigtigt - kan spraye et meget tyndt lag guldmaling på spindet. Herefter trykker man så hurtigt sit lærred mod spindet, hvorefter et fint aftryk vil sætte sig på lærredet. Naturvejlederen gør det her klart, at man ikke sådan skal gå og spraymale i naturen, hvorfor man skal sørge for ikke at ramme eksempelvis buske - og især ikke edderkopper - med malingen. Skulle man alligevel ramme lidt ved siden af, er det vigtigt at tage eventuelt malede blade med hjem for at smide dem ud.

Et svampeeksperiment
Lige nu er skovbunden fuld af svampe. Både af nogle, der smager fantastisk i din sauce, og nogle som er både ganske fælt smagende og måske decideret giftige.

Tine Nord Raahauge foreslår, at man kan tage på to forskellige slags svampeture. Enten på jagt efter spisesvampe, eller et spændende svampeeksperiment.

Vil man lede efter de spiselige, kan man alliere sig med en man kender, der kender til de spiselige svampe, eller man kan tage på en arrangeret svampetur igennem for eksempel Danmarks Naturfredningsforening - for man må kun spise svampe, som man er 100 procent sikker på, man kan spise.

I stedet for at jagte de spiselige svampe, kan man gå på opdagelse blandt alle svampene for at lave svampetryk. Find nogle forskellige svampe af typen med stok og hat og tag dem med hjem. Du skal derhjemme bruge noget karton - for eksempel som Tine i både hvidt og sort. Skær så hele stokken af svampen og læg den fladt ned på kartonstykket. Sæt herefter en lille skål henover svampehatten, så den får lov til at stå uforstyrret. Svampen vil herefter sætte sine sporer - og jo længere tid, den får lov til at stå, jo tydeligere står svampetrykket bagefter. Det giver gode resultater at lade den stå natten over. Det nytter til gengæld ikke noget at »trykke« på svampen - den sætter sine sporer, når det passer den, forklarer Tine Nord Raahauge. Når man så har øvet sig lidt, kan man forsøge sig at lave mønstre med flere svampe på samme ark karton.

Mosaik af skovbunden
En anden måde at bruge naturkreativiteten på er at lave en mosaik af skovbundens materialer. Det kan man gøre ved at tage et lærred - eller et stykke papir eller karton - med i skoven. Samtidig skal man så tage enten tapetklister, melklister eller gips med. Herefter kan ungerne så gå på jagt efter de mange forskellige fine ting i skovbunden, som kan limes fast til mosaikken. De lette ting som blade, fjer, sneglehuse og svampe er bedst egnede, men det er kun fantasien og skovbundens udvalg, der sætter grænserne. Dog skal man naturligvis aldrig lime sneglehuse fast, uden at have sikret sig, at der ikke er en snegl deri.

Mosaikkerne er relativt let forgængelige, men kan gøres lidt mere langtidsholdbare, hvis for det første kun bruger tørre ting - og hvis man giver mosaikken en gang klar lak, når man kommer hjem.

Mærk skoven med tæerne
En helt, helt simpel idé fra Tine Nord Raahauge lyder således: Tag sko og strømper af ude midt i skoven. Mærk skovbunden. Mærk de forskellige teksturer, mærk det våde og det knasende tørre. Træd på mos, på blade og stier. Det kan også være en god idé at prøve at være helt stille i måske to minutter, mens man mærker efter skovens indtryk.

Tre generelle tips
  • Sørg for at den skov, du drager ud i, er en offentlig skov. I private skove må man nemlig ikke bevæge sig væk fra stierne.
  • Selv om det er efterår, kan det være en god idé at tjekke efter skovflåter, når man kommer hjem.
  • Sørg for ikke at efterlade noget som helst i naturen, som ikke hører til. Ingen guldmaling, ingen lim, ingen madpakkepapirer og heller ingen bananskræller.

- Det giver en helt anden sanseoplevelse af skoven, end den vi er vant til, siger Tine Nord Raahauge.

- De særligt seje familier kan jo gøre det til en udfordring og prøve at mærke skovbunden alle fire årstider, siger naturvejlederen.

Sko og strømper skal naturligvis på igen, når man begynder at fryse.

Forældre og andre voksne kan også have stor glæde af at prøve denne lille øvelse.

Tag ud i efterårsnatten
En anden måde at opleve naturen på i efterårsferien er om natten. De mange shelters rundt omkring i landskabet kan sagtens bruges, selv om temperaturen om natten er faldet en smule.

- Det er en rigtig god idé at booke det shelter, man gerne vil benytte. Det kan man med rigtig mange af dem - og så slipper man for at dukke op derude, og der så allerede er andre, der har optaget shelteret, siger Tine Nord Raahauge.

Hun fortæller også, at man mange steder, mens man booker shelteret, samtidig kan bestille brænde til et bål. Mange af de shelters, der kan bookes på forhånd, kan findes på naturstyrelsens hjemmeside.

Det vigtigste for at holde varmen om natten er en god sovepose - her foreslår Tine Nord Raahauge, at man spørger sig omkring i sin omgangskreds, hvis man ikke selv har udstyret i orden.

- Og så skal man selvfølgelig sørge for at have nok med tøj med. Det kan godt anbefales at sove i skiundertøj og med en hue på, siger naturvejlederen, der pointerer, at nøglen til shelter-succes er at holde sig tør, mæt og varm.

Man kan så lave aftensmaden over bål eller Trangia. Pandekager er et sikkert hit - det samme er popcorn over bål. Det er måske også en god idé at lave en termoflaske med the, hvis nu nogen, trods alle forberedelserne, skulle komme til at fryse midt om natten.

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk