15. april 2021
På den ene side tårner industri-siloer og vindmøller sig op. På den anden side er der græsslette og helt åben adgang til Øresund. Prøvestenen Syd er et fascinerende område i Københavns baghave. Foto: Lars Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

På den ene side tårner industri-siloer og vindmøller sig op. På den anden side er der græsslette og helt åben adgang til Øresund. Prøvestenen Syd er et fascinerende område i Københavns baghave. Foto: Lars Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lige mellem natur og by

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lige mellem natur og by
Opdateret 12. marts 2021 kl. 15:46
Oplev - 07. marts 2021 kl. 17:00
Af Lars Jørgensen

Protester mod inddragelse af natur i byrummene popper op med jævne mellemrum. De senere år har især debatten om byggeri på Amager Fælled skabt intense diskussioner mellem politikere og græsrødder i København. Men indimellem sker det også, at der bliver lagt nye områder ud til byens borgere. I sommeren 2020 blev den sydlige del af Prøvestenen ved Amager åbnet for offentligheden.

Det syv hektar store - nu rekreative - område ligger lige nord for Amager Strandpark. Lige før Aalborg Portlands siloer, anden industri og en stribe kæmpe vindmøller overtager landskabet. Når man går igennem lågen i hegnet, som indtil for syv måneders tid siden sørgede for, at ingen bevægede sig ind på området, er det altså en omgang blandede indtryk, der sætter sig på nethinden, når man skuer ud over det forholdsvis flade landskab.

  • Man kommer til Prøvestenen Syd ved at køre eller gå til enden af Prags Boulevard, fortsætte over Prøvestensbroen og gå ind ad lågen på højre hånd.
  • By & Havn, som ejer området, har sammen med Amager Øst Lokaludvalg og Prøvestens Natur- og Fritidsforening besluttet at forlænge den offentlige adgang til området foreløbig til og med juni 2021.

Det rå industriområde og de hvirvlende vindmøller, der har rigtig gode betingelser denne vindomsuste solskinsdag, leder ikke ligefrem tankerne hen på idyllisk natur. Men drejer man hovedet en halv omgang, skuer man pludselig ud over en næsten øde græsslette, der omkranses af vandets forskellige indhug i landskabet og stier, som følger det gamle forsvarsværks sten- og betonsætninger parallelt med vandkanten. Flere fuglearter har i foråret og om sommeren reder i det høje græs. Og her gror vilde blomster, urter og hyld.

Uanset hvor man befinder sig på Prøvestenen Syd, har man overblik over hele området. Formen på den kunstige ø, som både har gjort det ud for forsvarsværk for København og senere var tiltænkt - og siden droppet - som lystbådehavn gør alligevel, at man tilbagelægger tre-fire kilometer, hvis man følger stierne hele vejen rundt langs vandet og kommer ud på alle tanger og i alle hjørner af området.

Det er vandet og udsigten ud over Øresund, der er Prøvestenen Syds store force. Mod syd har man udsigt til Amager Strandpark og badeanstalten Helgoland. Mod øst strækker Øresundsbroen sig ud fra kysten og nord for området er det altså vindmøller og industri, der dominerer.

Der er noget fascinerende ved at opleve dette grænseland mellem den hårde industri, den bløde græsslette og det bølgende Øresund. Området er siden åbningen i august da også blevet brugt af både vandrere, cyklister, familier på udflugt og håbefulde lystfiskere.

Ved indgangen kan man i øvrigt tage en plasticpose, som man kan smide sit affald i undervejs og deponere i en af de opsatte containere, når man kommer ud igen. Der arbejdes i øjeblikket på at skabe yderligere tiltag, der skal gøre oplevelsen endnu bedre for dem, der opholder sig i området; midlertidige bænke er blandt andet på idéblokken. Men allerede nu er det værd at lægge vejen forbi dette helt særlige område - hvor naturen møder byen.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk