21. april 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kildernes by: Sådan kommer du rundt til Roskildes otte kilder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kildernes by: Sådan kommer du rundt til Roskildes otte kilder
Opdateret 07. juni 2019 kl. 10:58
Oplev - 07. juni 2019 kl. 10:07
Af Lars Ahn Pedersen

Roskildes navn kommer ikke ud af ingenting, for byen havde engang 12 navngivne kilder. I dag er der otte tilbage, men det er ifølge lokalhistorikeren Lotte Fang stadig nok til, at Roskilde er den by nord for Alperne med flest kildevæld.

arrow Læs også: Lotte Fang er død - men hendes historier lever videre

Lotte Fang er forfatter til bogen »Kilder i Roskilde« og har gennem årene stået for talrige byvandringer rundt til byens kilder, men det tillader helbredet desværre ikke længere.

I stedet har hun lavet en folder med et forslag til en »kilde-tur«, som også kan ses her på siden, og VisitRoskilde har gjort det muligt at booke en guide til en kildevandring.

Hvad angår bynavnet, så skulle det ifølge Lejrekrøniken stamme fra kong Ro, som lod en by opføre omkring en kilde ved fjorden.

Der har også eksisteret en Roars Kilde, og det blev tidligere antaget, at den har lagt navn til byen, men det anser Lotte Fang ikke for sandsynligt, da kilden ikke var særlig stor eller vandrig.

Faktisk handler de fleste omtaler af kilden om, hvor dårlig stand den var i, og de forgæves forsøg, der er blevet gjort på at forbedre dens udseende.

Roars Kilde slumrer ifølge Lotte Fang formentlig i Roskildes undergrund, men de nuværende kilder kunne også trænge til en kærlig hånd.

- Mit højeste ønske er, at Højbrønds Kilde kommer frem igen, men alle kilderne er faktisk i dårlig stand, fordi der ikke har været gjort noget ved dem siden 1980'erne. Skiltningen er fra samme sted og er også svær at læse i dag, siger hun.

arrow Familien Borch genindtager Roskilde
16. juli 2019 kl. 07:26 Opdateret: kl. 15:20
arrow Lokalhistoriker fejret med julesang af Drachmann
30. november 2018 kl. 10:05 Opdateret: kl. 10:05
arrow Lotte Fang går efter guldet
28. november 2018 kl. 16:43 Opdateret: kl. 12:38
Fra den 21. april må eksempelvis restauranter åbne for servering udenfor og indenfor men med restriktioner. Er reglerne for at gå ud og spise og drikke for indviklede?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk