26. juni 2019
I denne gamle fabriksbygning holder kunstnerfællesskabet Surrogaten til med deres værksteder. Det er denne side af bygningen, man ser ude fra vejen. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

I denne gamle fabriksbygning holder kunstnerfællesskabet Surrogaten til med deres værksteder. Det er denne side af bygningen, man ser ude fra vejen. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: I Surrogaten er man fælles om kunsten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I Surrogaten er man fælles om kunsten
Oplev - 18. januar 2019 kl. 10:43
Af Lisbeth Jansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En rød murstensbygning tårner sig op klods op ad jernbanesporene i Hedehusene. I gamle dage husede bygningen kaffesurrogatfabrikken DANMARK.

Gennem de sidste fire år har en række kunstnere opbygget et unikt og individpræget fællesskab og samarbejde i den gamle fabrik, hvor de lejer sig ind og arbejder i hver deres atelier eller værksted. Kunstnerfællesskabet hedder Surrogaten.

Her er både billedkunstnere, fotograf, sangerinder og snedkere. Alle som én giver og får de noget, når de befinder sig i det relativt isolerede arbejdsmiljø, hvor de alligevel er tæt på frænder.

Fotograf Henrik Brahe, billedkunstner Håkon Engesæth Danielsen og billedkunstner Kristian Andersen er trekløveret, der kom fra et lignende kunstnerfællesskab i København, som måtte lukke pga. byudvikling.

De fandt frem til den tidligere fabrik i Hedehusene, og tog navnet Surrogaten som en hyldest til stedets historie.

Efterfølgende er der kommet flere til det kunstneriske fællesskab.

- Kongstanken er, at vi kan hjælpe hinanden, men at vi har hvert vores studie. Vi er individualister, men vi har et fælles netværk herude. Ved at være her, bringer vi også noget kultur til Hedehusene, siger Henrik Brahe.

Fællesskabets medlemmer fokuserer til dagligt på egne værker og arbejder med hver sit. Indimellem går kunstnerne også sammen om udstillinger i forskellige gallerier eller om andre projekter.

Som eksempel arbejder sangerinden Line Bøgh og billedkunstner Christian Gundtoft sammen om at skabe en audiovisuel oplevelse, hvor Line Bøgh synger, mens Christian Gundtoft står for digital grafik.

I Surrogaten er der også afholdt små saloner med poesioplæsning. Derudover har fællesskabet hvert år i august et fast åben hus-arrangement i hele huset.

Vigtigt at være flere

Det betyder meget for kunstnerne, at de arbejder i nærheden af andre, som de også kan dele konkrete udfordringer med.

- Det er helt vildt vigtigt. Det kan godt være en ensom proces, hvis ikke man kan samarbejde med andre kunstnere og i det hele taget sparre med hinanden, siger billedkunstner Håkon Engesæth Danielsen.

Han uddyber.

- Jeg udvikler mig sammen med de andre. Her er vi altid i en kreativ sammenhæng. Vi bakker hinanden op og udfordrer hinanden, siger han.

Kunstnerne kan gå på besøg i hinandens værksteder og derigennem er der også et vigtigt socialt element i fællesskabet, ligesom de løser filosofiske og praktiske problemstillinger sammen.

- Vi spænder så vidt i det, vi kan. Hver især ligger vi inde med en viden, som de andre kan bruge. Når der bliver spurgt: Hvordan løser jeg det her? Så er der næsten altid én af os andre, der har svaret, siger bygningssnedker Mikael Lindeman.

Der bliver også løbende diskuteret alt fra kunst generelt til hvilken pensel der er god at bruge.

- Vi giver hinanden en umiddelbar feedback, ærlig kritik og støtter hinanden, siger Mikael Lindeman.

Nogle af kunstnerne i huset har tidligere haft svært ved at åbne sig for omverdenen og vise det frem, de laver. En af dem er billedkunstner Kristian Andersen.

- Vi har en meget professionel sparring med hinanden. Personligt har de andre også lært mig at slappe af i forhold til at vise min kunst frem for omverdenen, fortæller han.

Lars Bernth har en tilsvarende oplevelse.

- Hvis ikke jeg var her, så havde det været en nedtursagtig proces for mig. Men jeg har en mulighed for at spejle mig. Jeg taler en del med Håkon og Kristian om den kunstneriske proces. Alene det at vide, at der er nogen at sparre med, hvis man har brug for det, er fedt, siger han.

Plads til at trække sig

Der er to kvinder blandt Surrogatens kunstnere. De er begge sangerinder og musikere.

- Sagt som en god ting, så er her meget maskulint. Her er plads til at trække sig. Der er flere mænd end kvinder. Knap så mange mellemregninger. Mere enkelt, beskriver Line Bøgh.

- Det er råt med fabrikslokalerne og togene, der suser forbi, så man kan mærke det. Man skal være af en særlig støbning for at synes om det. Det er et vikingested, hvor man skal kunne klare sig selv. Mange kvinder ville værge sig, siger Metta Carter.

Hun smiler og nævner kulden i den gamle bygning og den følelse af isolation, hun havde især i starten, som udfordringer, hun har taget op som led i en personlig udvikling.

Lars Bernth er enig i det med råhed og kulde.

- Min kunst bliver faktisk bedre af, at jeg ikke sætter mig ned og hygger mig på grund af kulden, siger han.

Særligt interesserede kan godt komme på besøg hos Surrogaten efter forudgående aftale. Skriv en mail til: art@christiangundtoft.com

Se mere her:

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk