21. september 2019
Ved bredden af Skarridsø i Jyderup har Jems Koko Bi fra Elfenbenskysten til Holbæk Images fremstillet træbåden med hovedløse mennesker som et symbol på udvandring af kompetent arbejdskraft fra Afrika. 	Foto: Joe Kniesek
gallery icon

Se billedserie

Ved bredden af Skarridsø i Jyderup har Jems Koko Bi fra Elfenbenskysten til Holbæk Images fremstillet træbåden med hovedløse mennesker som et symbol på udvandring af kompetent arbejdskraft fra Afrika. Foto: Joe Kniesek
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Globale frontløbere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Globale frontløbere
Opdateret 18. maj 2016 kl. 09:59
Oplev - 13. maj 2016 kl. 10:17
Af Marianne Povelsen, Nordvestnyt
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En flere meter høj bambuskonkylie på Holbæk Havn, og en performance-kunstner indsmurt i olie og aske fra brændte bildæk. En kenyansk performer med kropsudsmykning af geografiske kort i Roskilde, og Kunsthal Charlottenborg pakket ind i gigantiske kaffesække.

arrow Læs også: 25 år med Images

Det er blot et lille udpluk af de spektakulære, sælsomme og sjælfulde samtidsværker, der indtager Holbæk, Roskilde og København fra maj, når den internationale samtidskunst Images 2016 under titlen »An Age of Our Own/En menneskeskabt tidsalder« skydes i gang.

Miljøforurening, migration og overforbrug er nogle af overskrifterne, når 26 kunstnere fra Asien, Afrika og Mellemøsten fokuserer på nogle af vor tids største menneskeskabte katastrofer og udfordringer.

Med skulpturer, installationer og performances vil kunstnerne fortælle historier om kreativ brug og genbrug af materialer samt naturens ressourcer til at skabe bæredygtighed.

I de tre byer former »En menneskeskabt tidsalder« sig som en skulpturrute gennem Holbæk med 11 kunstværker, en performance-række i Roskilde by og på Roskilde Festival, samt Kunsthal Charlottenborgs facade tildækket af kakao- og kulsække tillige med en gruppeudstilling og film.

Skulpturrute i Holbæk
»An Age of Our Own Making« lægger ud i Holbæk med fernisering den 14. maj og en guidet eventtur til samtlige af de 11 internationale kunstværker i byen og på havnen. Byrummet bliver fyldt med markante værker, der pirrer sanserne og inviterer til overvejelser og refleksion.

Fælles rejser værkerne spørgsmål om den økologiske ulighed, der præger verden i dag samt de mange forskellige måder, bæredygtighed kan forstås på og ses på. Flere af de internationale kunstnere har opholdt sig i Holbæk nogle uger eller været på længere residency-ophold for at skabe værker specielt til byen.

Et folk uden hoveder
En af de kunstnere, der skal være med til at gøre Holbæk by til et levende museum for international kunst, er den 38-årige Jems Koko Bi fra Elfenbenskysten.

Jems Koko Bi beskæftiger sig med frihedens smerte og udvandringen af kompetent arbejdskraft fra det afrikanske kontinent. Hans bidrag til kunst-festivalen er en udhuling af en seks meter lang egetræsstamme fyldt med tætstående, sortsværtede træmennesker - uden hoveder.

- For mennesker uden hoveder tænker bedre med hjertet, og det er der brug for. Der er en tomhed i livet. Jeg føler også den tomhed og har lyst at tage en båd og krydse floden. Alle mennesker burde krydse floden for at komme hinanden ved og blive mere tolerante overfor hinanden, lyder Jems Koko Bis forklaring.

En anden af de internationale kunstnere, der vil sætte sit præg på Images Holbæk, er den ghanesiske Ibrahim Mahama, der var aktuel på den seneste Venedig Biennale, hvor han pakkede en hel gade ind i sammensyede, genbrugte kul- og kaffesække.

Sidste sommer boede Ibrahim Maham en måned i Vang-kvarteret i Holbæk, hvor han fik migrationshistorier fra beboere fra over 30 forskellige folkeslag. På den baggrund har han skabt ti meter høje sejl af genbrugte og sammensyede transportsække, der hejses på master af togskinner. Idéen er at lede folks tanker i retning af det globale samfunds cirkulation af råvarer og mennesker.

Roskilde og København
I Roskilde vil en performancerække bringe nogle af de førende performancekunstnere fra Asien, Afrika og Mellemøsten til Museet for Samtidskunst samt til Roskilde Festival 2016.

Med sine performances vil kunstnerne sætte et kritisk blik på de strenge immigrationslove, der i øjeblikket er i spil. Samtidig vil de sætte gang i publikums-overvejelser, om mennesker, nationer og politikere isolerer sig i en form for selvbeskyttelse.

Så måske borgerne i Roskilde vil spærre øjnene op, når de pludselig løber på et team af læger, der uddeler vacciner mod ekstremisme?

De færreste har vel forestillet sig at skulle se Kunsthal Charlottenborg tildækket af kulsække. Ikke desto mindre, er det netop, hvad er sker, når den ghanesiske kunstner, Ibrahim Mahama, tildækker dele af Charlottenborg den 15. september. Foruden det ydre tegn på »An Age of Our Own Making«, bliver der indendørs udstilling og præstationer af fire kunstnere fra Asien, Afrika og Mellemøsten, ligesom en palæstinensisk kunstner viser sit poetiske filmværk fra hjembyen, Jaffa.

arrow Kraftcenter Images skydes i gang
13. maj 2016 kl. 08:51 Opdateret: kl. 22:59
arrow VIDEO: Snart ankommer løven
03. maj 2016 kl. 17:54 Opdateret: kl. 07:54
arrow Images stank af brændte dæk
19. april 2016 kl. 08:53 Opdateret: kl. 08:53

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk