25. marts 2019
Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Falgren flår følelser ud af violinen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Falgren flår følelser ud af violinen
Oplev - 07. december 2018 kl. 09:46
Af Anna C. Møhl
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Bjarke Falgren, 39-årig violinist og firedobbelt Grammy-vinder, er en alsidig herre. Og ikke kun på scenen.

Han er kendt som spillemand og musikalsk kamæleon.

Det er ikke kun på scenen, at han spiller alt fra jazz til verdensmusik. Som privatperson skifter han også mellem genrer som den, der skal huske at køre bilen på værksted og den, der skal sørge for at have kalenderen fuld af spillejobs.

Baghjul til el-guitaren

Som dreng så Bjarke Faldgren en koncert i tv med et symfoniorkester.

- Så ville jeg være violinist, siger han.

Og det blev han. Men der gik mange år med at øve og øve.

Som præ-teenager var det ikke ligefrem cool at gå til violinspil. Det var faktisk så kikset, at han fik sin mor til at bære violinkassen, når de var på vej til musikskolen i Næstved.

Men Bjarke Falgren fortsatte venskabet med sin violin. Og han blev ved med at øve og øve. Han udvidede sit repertoire med den noget nemmere guitar, og så kom respekten. Men violinen lagde han aldrig fra sig.

I 7. klasse fik han først pigernes opmærksomhed, da han til en fest kastede sig ned på knæ og spillede en vild guitarsolo a la Jimi Hendrix. Pigerne kvitterede med bannere med Bjarke Falgrens navn på.

Mange år senere har Bjarke Falgren lært at lave en guitarsolo på violin.

- Violinen kan sagtens give el-guitaren baghjul. Det er bare et spørgsmål om at kende violinens virkemidler godt og grundigt, siger han.

Fest i forsamlingshuset

I det sydsjællandske var der knap nok en fest i forsamlingshusene, uden teenageren Bjarke Falgren var med.

Uafbrudt spillede han, når der var guldbryllup, fødselsdage og bryllupper. Under middagen spillede han violin med en hyggepianist og på scenen med festband, når der blev budt op til dans.

Ofte kom gæsterne hen til ham og nynnede en sang, de ikke kendte titlen på.

- Det var utrolig lærerigt og en god træning i at arbejde med melodier. Jo flere melodier man har spillet, desto bedre bliver man til at forstå essensen af en god melodi. Der er jo en grund til, at den gode melodi bliver en evergreen, siger han.

Får gåsehuden frem

Han spiller to-tre koncerter om ugen med sin næsten 300 år gamle sigøjnerviolin. I ind- og udland kan man høre Bjarke Falgren, der på sin egen stilfærdige facon flår vilde følelser ud af den gamle violin. Uanset, om han spiller i Lissabon eller Liseleje, arbejder Bjarke Falgren på få gåsehuden frem.

- Hvad gør du, når publikum mister gehøret og i stedet glor ind i deres telefon?

- Den bedste måde at fange folk på, er ved at gå helt tæt på stilheden, så de kan høre, hvor meget de selv støjer, siger han.

Som at slå ihjel

På Rytmisk Musikkonservatorium græd Bjarke Falgren, da han stod i lære hos den store mester Fernando Suárez Paz.

»Når du spiller, skal du forestille dig, at du slår din svigermor ihjel med en kødhammer,« sagde Paz for at hyle Falgren helt ud af den.

- Jeg kunne ikke sige noget i flere dage. Han fik mig helt ud i ekstremerne, og det var meget emotionelt. Men det betød, at jeg kunne dyrke de helt subtile, stille ting. Når man lærer ekstremerne i musikken at kende, så bliver man en bedre formidler. Også uden at man selv går til ekstremerne, husker Bjarke Falgren.

Nu er det Falgren, der leder violinworkshops og udfordrer eleverne til at krænge deres indre ud, når de griber violinen. Ganske som han selv blev udfordret. At være elev hos Falgren er ikke for sarte sjæle.

- Når jeg underviser, arbejder jeg med at finde elevens egen stemme. Jeg investerer alt og det tager mange kræfter, siger han.

Blandt eleverne går Bjarke Falgren under navnet Violinterapeuten.

Husmusiker

Bjarke Falgren og Rønnebæksholm har noget helt særligt sammen.

I kunstcentret, som ligger i en smuk gammel herregård udenfor Næstved, er Falgren blevet husmusiker. Han spiller med jævne mellemrum i de fine stuer, hvor ægteparret Marie Toft og digterpræsten Grundtvig i sin tid levede.

Falgren & Friends er en tilbagevendende begivenhed, hvor violinisten inviterer en musiker til at træde op på scenen og sammen skabe magi.

- Jeg rakker verden rundt, så det betyder meget at føle, at jeg hører til et sted. I stedet for, at jeg rejser hele verden rundt og opsøger musikere, kommer musikerne til mig, siger han.

Svend Asmussens arvtager:
  • Verdens vel nok mest anerkendte jazzviolinist, Svend Asmussen, havde et godt øre til Bjarke Falgren.
  • Han kaldte ham sin arvtager.
  • »Bjarke Falgren er i særklasse en fabelagtig violinist, og jeg betragter ham som min arvtager«, sagde Asmussen.
  • I 2017 modtog Bjarke Falgren »The Ellen and Svend Asmussen Prize« og Trelleborgsfondens »Grundtvig-Marie prisen«.
  • Bjarke turnerer verden over og har udgivet 8 cd’er. Desuden skriver og producerer han film og teatermusik, underviser på to musikkonservatorier og har arbejdet med blandt mange andre Drengene fra Angora, TV2, Odense Symfoniorkester og Mike Sheridan.

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk