2. august 2021
Forår 1968, opbygningen af Oxbjerget går i gang. Bakken blev bygget af byggeaffald som jord og murbrokker. Foto: Naturstyrelsen
gallery icon

Se billedserie

Forår 1968, opbygningen af Oxbjerget går i gang. Bakken blev bygget af byggeaffald som jord og murbrokker. Foto: Naturstyrelsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billedserie: Vestskoven - fra mark til skov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billedserie: Vestskoven - fra mark til skov
Oplev - 21. marts 2017 kl. 14:31
Af Peter Erlitz

Vestskoven er Danmarks største nye skov - og er i dag en af de mest benyttede skove i landet. I år markeres Vestskovens 50 års jubilæum.

arrow Læs også: Her kan du se Holbergs »Den Politiske Kandestøber«

Det første træ blev plantet i Vestskoven den 31. marts 1967. Siden er der plantet tre millioner træer, nærmest på bar mark. 60 procent er eg, 20 procent er bøg, og resten er en blanding af ask, birk, løn, ahorn, el, lind, poppel, lærk og nåletræer.

I takt med, at Vestskoven er vokset til, tiltrækker den flere og flere besøgende, og i dag er Vestskoven i top 10 over de mest benyttede skove i Danmark. Og det er der ikke noget at sige til, for Vestskoven har det hele. Man kan tage en gåtur i fred og ro, der er mulighed for aktiviteter og naturoplevelser, og man er midt i et rigt fugle- og dyreliv.

Idéen om at plante en skov til den voksende befolkning på den københavnske vestegn, opstod allerede i 1920'erne og 1930'erne, men det var først i efterkrigstiden, at planerne for alvor blev ført ud i livet. Folketinget bevilgede penge, så man kunne opkøbe jord og gå i gang med at plante træer i Vestskoven, som dækker et 1500 hektar stort område og folder sig ud i de fire kommuner Albertslund, Høje-Taastrup, Glostrup og Ballerup. Området, som i dag udgør Vestskoven, var tidligere marker, frugtplantager og haver.

Vestskoven er stadig en relativ ung skov, men er dog nu blevet så velvoksen, at Naturstyrelsen er begyndt at udtynde i træerne, så de bedste træer får lov til at vokse sig store med brede kroner og tykke stammer.

- En stor del af det høstede træ sælges som brænde - blandt andet til Avedøreværket, der er gået over til helt at fyre med biomasse. For nylig har man for første gang solgt egetræ fra Vestskoven til egeparket. Vestskoven er dog ikke en produktionsskov, men en rigtig lystskov, understreger naturvejleder og vildtkonsulent Stephan Springborg.

Det er til at se, at Vestskoven er en ung skov. Mange træer står i lige rækker fra dengang de blev plantet. Det forsøger man nu at bløde op på, så når træer går til grunde, planter man ikke nyt, men lader naturen råde. Udover de store skovarealer indeholder Vestskoven store sletter og enge, moser og små og store søer og vandløb. Og så har Vestskoven et ualmindelig rigt dyreliv.

På sletterne kan man se Vestskovens skotske højlandskvæg med den stride pels og de store buede horn. Kvæget er det tætteste, man kan komme på fortidens urokser. Meget af det dyreliv, som kan ses i Vestskoven i dag, er kommet helt af sig selv. For eksempel har Vestskoven en af Danmarks tætteste bestande af rådyr. Om vinteren går rådyrene i store grupper på 20-30 dyr, og uden blade på træer og buske er de nemme at få øje på. Ellers er det bedst at se rådyr ved solopgang, hvor de græsser på de store sletter.

Der er også ræve, grævlinger, harer og mange andre pattedyr i Vestskoven. I skovbunden rasler og rumsterer det af mus, og de mange hasselbuske er et sandt eldorado for egernet.

Vestskoven er en vigtig rasteplads for store fugletræk. Man kan se musvåger, glente, og såmænd også storke, på træk. Mange fugle bliver også i Vestskoven. Alle de almindelige skovfugle findes, og duehøge, spurvehøge og musvåger yngler i Vestskoven.

Over det åbne land kan man se tårnfalken svæve på jagt efter mus. Og i forsommeren, når fuglesangen er på sit højeste, kan man næsten ikke undgå at høre nattergalen, især omkring søer og moser.

Den officielle dato for Vestskovens jubilæum er den 31. marts, da det var på denne dato i 1967, at Folketingets finansudvalg godkendte et aktstykke om bevilling af penge til opkøb og plantning af Vestskoven. De første træer blev plantet denne dag ved en højtidelighed, med blandt andet deltagelse af ministeren.

- Naturstyrelsen har valgt at markere året ved et stort offentligt arrangement den 7. maj på Naturcenter Herstedhøje, fortæller Stephan Springborg.

- På Skovens Dag den 7. maj mobiliserer vi så mange samarbejdspartnere og brugere som muligt. Miljø- og fødevareministeren samt borgmestre deltager mellem kl. 11 og kl. 12 og planter i den forbindelse syv træer. Selve arrangementet vil have aktiviteter med tilbud til borgerne mellem kl. 10 og kl. 15, oplyser Stephan Springborg.

Han opfordrer alle til at komme og være med, og hvis man har lyst til at indgå som medarrangør, er man meget velkommen til at kontakte Naturstyrelsen. Man kan sende en mail til Stephan Springborg på: ssp@nst.dk. Fødselsdagen vil i øvrigt blive markeret mange gange i løbet af 2017, eksempelvis vil Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Vandrelaug holde arrangementer i skoven, hvor de omtaler fødselsdagen.

E-avis
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk