12. december 2018
Samarbejdet mellem Claus Bøttcher (bagerst) og Martin Hjaltelin (forrest) begyndte, da Martin blev lærling på Claus arbejdsplads.	Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Samarbejdet mellem Claus Bøttcher (bagerst) og Martin Hjaltelin (forrest) begyndte, da Martin blev lærling på Claus arbejdsplads. Foto: Allan Nørregaard
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Vi er ikke bare idioter på en traktor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Vi er ikke bare idioter på en traktor
Opdateret 30. maj 2016 kl. 10:05
Oplev - 27. maj 2016 kl. 10:50
Af Martin Pedersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den sorte røg fra traktorerne hænger tykt i luften over traktortræk-banen. Solen brænder, dåseøllene er knappet op, og de korte cowboybukser er fundet frem i dagens anledning. De nysgerrige børn har for længst indtaget pladserne foran de voksne og oven på forældrenes skuldre. Selv larmen fra de muskuløse traktorer er lige i øjet.

arrow Læs også: Billedserie: Her er »Miss Sjælland«

Vi er på Roskilde Dyrskue, hvor traktortrækket de seneste 10 år har skabt et solidt publikumspres mod det hegn, der sætter grænsen mellem attraktion og alvor. Publikum har deres hygge, og deltagerne har deres konkurrence. Banen er 100 meter lang, og i første omgang skal alle deltagere helst kunne trække den tonstunge slæde hele vejen.

Publikum hujer. De er helt med. Og én efter én sætter førerne sig op på traktorerne og gør klar til at vise deres værd.

Alt begynder at vibrere

- Man får grønt flag, og så begynder man at give gas, indtil traktoren er helt oppe at ringe. Det vil sige fuld tryk på traktoren. Så kan jeg mærke, at traktoren ryster. Jeg kigger på, hvordan røgen ser ud, og jeg kigger på ladetryks-barometeret. Når den er oppe at ringe, begynder jeg at slippe koblingen lige så stille. Man er fuldt koncentreret og sidder bare og kigger lige ud, fortæller 23-årige Martin Hjaltelin.

- Det hele kører på én. Alt begynder at vibrere. Bagefter er man helt afslappet, og adrenalinen falder ned igen. Det er jo en sport for os, siger 47-årige Claus Bøttcher.

Claus og Martin er et hold. De bruger mange timer i Claus' værksted i Skibby, hvor de sammen vedligeholder og udbygger deres 3,5 tons grønne John Deere-traktor. De har deltaget som hold i forskellige traktortræk gennem de seneste fire år, og løbet på Roskilde Dyrskue er altid årets højdepunkt. Selvfølgelig på grund af konkurrencen, men måske især på grund af det sociale sammenhold.

- Selvom man ikke er på samme hold, så er der et skide stort fællesskab. Der bliver arrangeret julefrokost, og folk mødes privat. Der er noget hyggestemning ved traktortrækket, som gør, at man har lyst til det, siger Martin Hjaltelin.

Under tidspres

Efter hvert løb bliver hegnet åbnet, og publikum får mulighed for at se nærmere på maskinerne og spørge ind til detaljer.

Netop den åbenhed er også et vigtigt element i traktortræk, mener Claus Bøttcher.

- Det har en positiv virkning på mange ting, for så kan publikum se, at traktorerne bliver bygget op fra bunden. Man kan håbe, at det fremmer sporten, og at folk får et andet indtryk af landmænd. Vi er ikke bare nogle idioter, der kører rundt på en traktor, siger Claus, der arbejder i en landbrugsvirksomhed.

Sidste år nåede Claus og Martin kun at køre 10 meter på banen, så røg en top-pakning, og det tvang dem til at trække sig fra konkurrencen.

Derfor vil de meget gerne deltage i årets traktortræk på Roskilde Dyrskue, der begynder den 3. juni.

Men lige nu er traktoren splittet ad og spredt ud over værkstedsgulvet, og det presser dem på tiden.

- Vi skal nå det. Vi har altid været gode til at bruge nætterne, men vi skal helst være færdige aftenen før, så vi kan nå at slappe af, siger Martin Hjaltelin, der til daglig læser produktionsdriftsleder på Dalum Landbrugsskole.

Show, røg og flammer

Der er cirka 40 deltagere i traktortrækket på Roskilde Dyrskue, og der er seks klasser inddelt efter vægt og traktor-type. Det går ud på at trække en tonstung slæde hen ad en bane, og vinderen er dén, der trækker slæden længst.

Der er ikke store pengepræmier på højkant, men til gengæld er underholdningsværdien høj. Det er også derfor, at arrangøren, Traktortræk Sjælland, selv udvælger og inviterer deltagerne til konkurrencen på dyrskuet.

- Vi inviterer selv deltagere for at få de bedste med. De kan lave et godt show, køre stærkt, ryge lidt. Det er dem, der kan noget, forklarer Per Andersen, der er bestyrelsesmedlem i Traktortræk Sjælland.

Nogle traktorer i konkurrencen er små og kraftfulde, mens andre er store og larmende. Og som regel er traktoren eller føreren udsmykket. Claus og Martins John Deere har store og farverige flammer på siden. Klistermærket har nu siddet på traktoren i 12 år, og det er efterhånden blevet traktorens særkende.

- Jeg har også tænkt over, hvad de flammer egentlig laver der på siden af traktoren. Men det er noget, folk kan genkende, og det er sjovt, siger Martin Hjaltelin.

- Det var noget sjov og spas, jeg lavede, da vi byggede traktoren for 12 år siden. Der skulle jo et eller andet på, kan man sige. Der var for meget grønt, så vi kiggede hos skiltemanden, fandt flammerne, og det så jo meget godt ud, forklarer Claus Bøttcher.

Traktortrækket er placeret i dyrskuepladsens vestlige ende og kan opleves: Fredag klokken 12 og 16, lørdag klokken 12 og 16, søndag klokken 11 og 15.

arrow VIDEO: Jernheste overtog showet på dyrskue
06. juni 2016 kl. 10:52 Opdateret: kl. 15:42
arrow »Alle i udkantsdanmark har en hale«
06. juni 2016 kl. 10:33 Opdateret: kl. 10:33
arrow - Vær med på beatet, flyt på landet
06. juni 2016 kl. 10:32 Opdateret: kl. 10:32

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk