28. oktober 2020
Bogen fortæller bl.a. om de mange frustrationer og svære forhold, de pårørende tumler med, når ægtefællen gradvist forsvinder, selv om hun sidder lige ved siden af.
Bogen fortæller bl.a. om de mange frustrationer og svære forhold, de pårørende tumler med, når ægtefællen gradvist forsvinder, selv om hun sidder lige ved siden af.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Voksne pårørende glemmes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Voksne pårørende glemmes
Odsherred - 22. september 2020 kl. 12:02

Af Preben Moth
Alt for mange kærlige, omsorgsfulde pårørende er udslidte og overbelastede. Deres eget helbred og livsmod er i fare.

Kultursociolog Anne Diemer, Nykøbing, har skrevet en bog, der sætter fokus på den ofte oversete problemstilling, at pårørende til kronisk syge udsættes for store og ensomme opgaver, som mange har svært ved at løfte og ofte selv bliver syge efter at have været en uundværlig støtte for ægtefæller og børn.

Bogen giver et billede af hverdagen i en række familier med kronisk syge såsom leukæmi, demens, Parkinsons Sygdom, ALS, børnegigt og hjerteproblemer.

Demens er betegnelsen for en række symptomer på svigtende hjernefunktioner. Det viser sig især ved dårlig hukommelse og mere og mere nedsat evne til at fungere i hverdagen.

Bogen har flere eksempler på de mange frustrationer og svære forhold de pårørende tumler med, når ægtefællen gradvist forsvinder, selv om hun sidder lige ved siden af.

Der er ca. 100.000 med demens i Danmark og dermed omkring 200.000 pårørende, der ofte oplever en voksende magtesløshed.

Det er familiernes oplevelse, at der er mere hjælp fra det offentlige, så længe den pårørende er i arbejde, mens det kniber meget mere, hvis man er på pension. Aflastning for pårørende og genoptræning af de kronisk syge er et gennemgående ønske.

Bogen giver, sammen med de interviewede, en række forslag til støtte og aflastning for pårørende - både den støtte vi andre kan give som gode naboer, venner eller kolleger og især den hjælp, det offentlige velfærdsdanmark bør give.

Det bliver påpeget, at det er helt urimeligt, at de pårørende skal risikere deres eget helbred for at passe deres syge familiemedlem. Og det er ikke engang svært at aflaste og støtte de pårørende, for de ved selv nøje, hvad de har behov for, for at kunne blive ved med at yde deres helt nødvendige omsorg.

Der er i bogen adresser på nyttige foreninger og instanser, der kan hjælpe de ramte familier med viden, og med kontakt til ligestillede blandt andet i form af selvhjælps- og pårørendegrupper.

Bogen kan fås ved henvendelse til forlaget Vesterlyng, Vesterled 21, Nykøbing.

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk