20. september 2021
Kommandørkaptajn Jens Bach, er chef for Frømandskorpset, og i kølvandet på terrorangrebet den 11.september 2001, var han i Afghanistan som chef for en gruppe specialoperationsstyrker. Foto: Peter Andersen
gallery icon

Se billedserie

Kommandørkaptajn Jens Bach, er chef for Frømandskorpset, og i kølvandet på terrorangrebet den 11.september 2001, var han i Afghanistan som chef for en gruppe specialoperationsstyrker. Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Terrorangrebet ændrede alt - også for chefen for Frømandskorpset: - Det står mejslet ind i mit hoved

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Terrorangrebet ændrede alt - også for chefen for Frømandskorpset: - Det står mejslet ind i mit hoved
Odsherred - 11. september 2021 kl. 08:08
Af Martin Hoffmann Kønig

Jens Bach er chef for det maritime specialoperationskorps Frømandskorpset, og han husker tydeligt terrorangrebet på twin towers den 11.september 2001.

»Jeg var på videreuddannelse i søværnet, på vej til at blive kaptajnløjtnant, og jeg fik et opkald fra en ven mens jeg cyklede hjem til Nyboder fra Holmen. Det står mejslet ind i mit hoved, og jeg benede hjem og tændte for tv`et, hvor jeg så det andet fly brage ind i den anden søjle. Jeg var frømand på det tidspunkt, og jeg vidste godt, at det her ville afføde en reaktion og en vrede. For Frømandskorpset var det også lidt af en gamechanger, fra at have haft et ensidigt NATO-fokus, til at skulle rykke fokus uden for NATO's grænser. Hele koldkrigsscenariet op igennem 1990erne blev ændret, og vi stod over for en helt anden type opgaver, hvilket var spændende, men også skræmmende,« siger han.

Noget af det første han gjorde var at ringe til sin chef. Som frømand ville han med til Afghanistan, men svaret var nej, han skulle blive på skolen, men i 2013 var han afsted som chef for task force 7, der var en blandet operation med Jægerkorpset og Frømandskorpset.

»Terrorangrebet trak jo hele den vestlige verden til Afghanistan på kort tid. Der er ingen tvivl om, at terrorangrebet har i de seneste 20 år været med til at definere dansk forsvar på godt og ondt. I Frømandskorpset har vi skulle tilpasse os til en helt ny opgavetype med heftige landoperationer, men det har vi hurtigt tillært os, og det er jo den evne til ekstremt hurtigt at kunne omstille sig, som er specialoperationskorpsenes styrke. Inden for timer kan vi omstille os, vi planlægger på vejen og resten finder vi ud af, når vi er fremme,« siger han.

Forsvaret er på vej ud af terrorangrebets skygge, og på vej tilbage til mere klassiske opgaver, og om en måned sejler en fregat med frømænd afsted til Afrikas kyst for at bekæmpe pirateri, og Jens Bach er klar til at lukke det militærkapitel, der blev åbnet den 11.september 2001.

»Vi markerer ikke 20-året for terrorangrebet, men på søndag skal jeg til veteranmiddag, og der vil vi helt sikkert få lejlighed til at vende 20 året, og ikke mindst markere afslutningen på indsatsen i Afghanistan,« siger han.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk