26. juni 2019
Museumsdirektør Eskil Vagn Olsen (tv.) mindedes den afdøde fortæller Annie Westphal.
gallery icon

Se billedserie

Museumsdirektør Eskil Vagn Olsen (tv.) mindedes den afdøde fortæller Annie Westphal.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stor historie-fortæller blev mindet i åbningstale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stor historie-fortæller blev mindet i åbningstale
Odsherred - 08. februar 2019 kl. 16:11
Af Stefan Andreasen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Direktør Eskild Vagn Olsen, Museum Vestsjælland, mindedes den afdøde Odsherred-fortæller Annie Westphal til åbningen af udstillingen »De underjordiske« på Odsherreds Museum torsdag ved at fortælle én af hendes yndede trolde-overleveringer.

- Hun gik bort sidste år, og det er et stort tab og savn for os på museet. Hun var en stor og entusiastisk fortæller. Det kunne have været forrygende at have haft hende her i dag. Men hun har allerede bidraget til udstillingen med sine fortællinger, så på en måde er hun her, sagde Eskil Vagn Olsen til de mange forsamlede på Odsherreds Museum på Annebjerggård.

Han læste beretningen om trolden, der var så rasende på de bimlende kirkeklokker ovre på Ebeltoft-siden, at han gravede jord sammen i sin vante for at kvase kirken. I grave-arbejdet fik trolden møbleret godt om på Odsherreds landskab, og endnu mere da han tabte jord fra luffen.

- Den historie brugte Annie, når hun skulle drille Geopark Odsherred, lød det fra en af gæsterne.

Formidlingschef Ea Stevns Matzon, Museum Vestsjælland, står bag udstillingen »De underjordiske«.

- Tidligere vidste folk jo ikke noget om hjerneforskning, genetik, psykologi og bakterier og kunne ikke finde forklaringer på sygdomme og ulykker, så de søgte forklaringer på andre måder, sagde formidlingschefen.

Det overnaturlige, det uforklarlige; overtro, varsler og myter har til alle tider været en del af den menneskelige forklarings-felt og kommunikation, og på udstillingen »De underjordiske« sætter Odsherreds Museum fokus på beretninger og overleveringer og giver børn og voksne mulighed for at gå på opdagelse i den uforklarlige fortid.

- Det kan godt være lidt uhyggeligt, især for børn, sagde direktør for Museum Vestsjælland, Eskil Vagn Olsen, der i sin åbningstale torsdag var i direkte dialog med en repræsentant for én af udstillingens målgrupper, lille Oskar, som flittigt supplerede talen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk