22. september 2019
Odsherred Kommune har fået en demens strategi på plads, og nu skal den politisk behandles.
Odsherred Kommune har fået en demens strategi på plads, og nu skal den politisk behandles.
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Opruster til fordel for demente

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Opruster til fordel for demente
Odsherred - 20. marts 2019 kl. 18:03
Af Martin Hoffmann Kønig
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

705 af Odsherred Kommunes borgere over 60 år lever med en diagnosticeret demenssygdom, og i 2030 forventes antallet at være steget med 30 procent til 1067 borgere. Lidt af en udfordring for sundheds- og omsorgssystemet, og området har stor politisk bevågenhed.

Medlemmerne af kommunens arbejdsgruppe for demens er blevet præsenteret for en demensstrategi med fem hovedspor. 1. En tidlig opsporing og udredning, 2. bedre støtte til de pårørende, 3. mere demensvenlige plejecentre, 4. et demenshus og 5. Odsherred som en gennemgående demensvenlig kommune.

Ord til overskrifter, men i praksis skal der sættes handlinger på, og det kommer, lover formanden for social- og forebyggelsesudvalget, Arne Mikkelsen (SF).

Selvom der er mange fine ord omkring et demenshus i strategiplanen, så er der også en klokkeklar besked. Nemlig, at der ikke er penge til etablering af et demenshus, og derfor skal midlerne prioriteres til at vedligeholde og udvide de eksisterende dagtilbud, og målet er at udvikle et demenshus, men først på langt sigt. Arne Mikkelsen står dog fast på, at planerne ikke er skrottet, og at han vil fortsætte kampen for et demenshus.

Ud over at ville omskabe fem plejeboliger på Bakkely i Hørve og i fremtiden supplere med ni boliger på Bakkegården og otte på Præstevænget i Nykøbing til ekstra demensvenlige boliger, så skal der gøres en særlig indsats for de dementes pårørende.

De demente borgeres pårørende er en gruppe, som er i en særlig risiko for at få en depression. Til indsatsen for pårørende er der afsat 1,28 mio. kroner årligt til primært fire områder:

1. Et tre dage langt seminar to gange årligt, hvor de pårørende får massiv viden om demenssygdom, sparring på udfordringerne og netværksopbygning blandt de pårørende.

2. Der skal laves fleksible aflastningstilbud i dagtimerne blandt andet med motionsmuligheder.

3. Kommunens daghjem udvides, så tilbuddet fremover vil kunne bruges tre gange ugentligt mod to gange på nuværende tidspunkt.

4. En mulighed for, at demente og deres pårørende kan blive visiteret til flextrafik.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk