6. maj 2021
Området ved Skamlebæk har noget af den højeste biodiversitet i Odsherred.  Foto: Preben Moth
gallery icon

Se billedserie

Området ved Skamlebæk har noget af den højeste biodiversitet i Odsherred. Foto: Preben Moth
Foto: Preben Moth
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Naturen i Odsherred skal sikres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Naturen i Odsherred skal sikres
Odsherred - 14. april 2021 kl. 19:20
Af Torben Andersen

Naturen har for alvor sagt indtaget den politiske dagsorden, både nationalt og lokalt. Kommunerne er i fuld gang med at formulere naturpolitikker og planer for den lokale biodiversitet - og det gælder også i Odsherred.

Byrådets nye særlige §17-udvalg om den grønne omstilling holdt onsdag sit andet borgermøde - denne gang digitalt. Kommunen deltager sammen med 87 andre kommuner i Miljøministeriets konkurrence »Danmarks vildeste kommune«, så der arbejdes med naturen på flere niveauer.

Borgmester Thomas Adelskov (S) er formand for det grønne omstillingsudvalg.

-Vi fik mange kommentarer og spørgsmål i debatten, og jeg opfordrer til, at man deltager på borgernet.odsherred.dk, hvis man har yderligere kommentarer. Giv den nu gas derude, så vi kan skabe noget mere vild natur, lød udgangsreplikken fra Thomas Adelskov.

Jan Fischer Rasmussen fra Center Miljø og Teknik orienterede om biodiversitet i Odsherred.

Odsherred er speciel, da her er stor variation i jordbund, stejle skrænter, inddæmpede fjorde og store sommerhusområder med betydeligt naturindhold. Nogle af problemerne handler om overgræsning om sommeren, tilgroning og for mange invasive arter.

Ifølge Jan Fischer Rasmussen befinder den mest værdifulde natur ved Bjergene og Skamlebæk, Korevlerne, Rørvighalvøen, Klint Bakker, kyster langs Sjællands Odde samt i de ældre løvskove i kommunens østlige del.

Jan Fischer Rasmussen fortalte desuden om truede planter, den grønne mosaikguldsmed, den spidssnudede frø og forskellige sommerfugle og biller. Han gav også eksempler på dyr og planter, som er forsvundet fra Odsherred igennem de sidste årtier.

-Vi vil gerne undgå at flere arter forsvinder, men en art, som forsvinder helt fra Sjælland vil have meget svært ved at komme tilbage, sagde Jan Fischer Rasmussen.

Henrik Grüttner præsentede en arbejdsgruppes oplæg om mulige indsatser

- Nogle af de tidlige slåninger af rabatter og rabatter - det skal gøres mere differentieres, og det kunne være fint, hvis der kunne gøres mere ved de kommunale skove, for eksempel Askehaven Skov, sagde Henrik Grüttner.

Maibritt Jensen, næstformand i lokaldemokratiudvalget, glædede sig over det politiske fokus på naturen.

- Vi har selv omlagt landsby-makeover, så man nu også kan deltage ved skabe vild natur, sagde Maibritt Jensen..

Philip Hahn-Petersen, formand for foreningen Vild med Vilje, der arbejder for biodiversitet på forskellige måder, gav eksempler på, hvordan man andre steder i landet arbejder med biodiversitet.

- Men husk først at beskytte det, som endnu er intakt, opfordrede han.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk