18. oktober 2019
Bevægelseshaven i Hørve har procentvis mange tosprogede i forhold til etnisk danske børn. Men procenterne baserer sig på små tal.
Bevægelseshaven i Hørve har procentvis mange tosprogede i forhold til etnisk danske børn. Men procenterne baserer sig på små tal.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kvote for tosprogede i dagtilbud er ulovlig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kvote for tosprogede i dagtilbud er ulovlig
Odsherred - 16. maj 2019 kl. 06:35
Af Marianne Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ikke flere end cirka 20 procent. Sådan har de kommunale dagtilbud i Odsherred Kommune skullet fordele de tosprogede flygtninge- og indvandrerbørn siden efteråret 2016.

De har ageret ud fra en hensigtserklæring, som medlemmerne af det daværende børne- og uddannelsesudvalg med tidligere udvalgsformand Steen Egede Jensen som formand formulerede fordelingspolitikken i daginstitutionerne på udvalgsmødet i oktober 2016, men den viser sig nu at være ulovlig.

»Der vedtages en hensigtserklæring om at der fremover på den enkelte stue ikke indskrives mere end ca. 20 procent flygtninge/tosprogede børn eller børn med behov for en vidtgående sproglig indsats. Dette under hensyntagen til lovens krav om en individuel vurdering.«, står der i hensigtserklæringen.

Men den er slet ikke lovlig, hvilket også fremgår af sagsfremstillingen fra det møde i udvalget i oktober 2016, hvor hensigtserklæringen blev formuleret.

I sagsfremstillingen blev det dengang oplyst, at det ikke er muligt at fastsætte procentkvoter for andelen af flygtninge og indvandrere i de enkelte dagtilbud eller på de enkelte stuer, uden at bryde lovgivningen på området.

Alligevel sneg der sig en kvote på cirka 20 procent ind i erklæringen.

Administrationen har tjekket hos Børne og Socialministeriet som har bekræftet at reglerne ikke er ændret eller på anden måde nyfortolket siden da. Det betyder at hensigtserklæringen, ikke er lovlig.

- Vi ved nu, at den formulering der er blevet brugt, ikke er lovlig. Og vi kan se på procenttallene i dagtilbuddene, at hensigtserklæringen ikke er blevet fulgt, hvilket jo er heldigt, når den nu er ulovlig, siger Søren With (S).

Administrationen er pt. i dialog med Børne og Socialministeriet for at få afdækket mulighederne indenfor området frem mod næste udvalgsmøde.

At hensigtserklæringen dukkede op til overfladen og blev genstand for både administrativ og politisk granskning skyldes Venstres medlem Hanne Pigonska, som havde bedt om et punkt på dagsordnen om den procentvise fordeling af tosprogede flygtninge- og indvandrerbørn i daginstitutionerne.

Det er især i Nykøbing og Hørve at der er et større antal tosprogede - helt op til 77 procent på en enkelt stue i vuggestuen i Raketten og 55 procent på en stue i Bevægelseshaven i Hørve.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk