10. december 2018
Den gamle svingplov, der pløjede Solvognen op i Trundholm Mose, fotograferet på udstillingen på Det Lokale Bibliotek.
gallery icon

Se billedserie

Den gamle svingplov, der pløjede Solvognen op i Trundholm Mose, fotograferet på udstillingen på Det Lokale Bibliotek.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Her skal Solvogns-ploven stå permanent

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Her skal Solvogns-ploven stå permanent
Opdateret 13. november 2016 kl. 23:19
Odsherred - 11. november 2016 kl. 14:15
Af Stefan Andreasen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er kun to kilometer fra Solvognens findested i Trundholm Mose i Odsherred til Højby Skole, hvor Borren - Højby Idræts- og Kulturcenter skal bygges til næste år.

Så formand for Samarbejdsudvalget i Højby, Thomas Nicolaisen, var ikke i tvivl, da han og udvalget blev tilbudt at få den gamle svingplov, som opsynsmand Frederik Willumsen brugte, da han pløjede Solvognen op i Trundholm Mose i 1902, langtids-deponeret i det nye idræts- og kulturcenter.

- Det er jo oplagt, at ploven skal være permanent hos os istedet for at gemmes væk på et museum i Jylland. Vores projekt dækker bredt - idræt, kunst, kultur, historie, vidensdeling.

- Det passer perfekt, at vi nu også kan vise ploven, der pløjede Solvognen frem, lyder det begejstret fra Thomas Nicolaisen.

Det er arkitekt Torben Arendal, Nørre Asmindrup, der har lånt ploven på Dansk Landbrugsmuseum i Gl. Estrup på Djursland som led i en udstilling på Det Lokale Bibliotek i Vig.

Han har fået tilbudt, at ploven kan langtids-deponeres.

- Jeg er virkelig glad for, at Thomas Nicolaisen vil tage imod tilbuddet. Ingen andre har jo reageret, og Thomas Nicolaisen vil skaffe de nødvendige penge til formålet. Ploven er faktisk en historisk genstand med relation til Højby. Frederik Willumsen sad i Højby sogneråd. Og Borren bliver et kulturhus i Højby på lige fod med Museum Odsherred. Plovens historie skal klart fortælles på Borren, mener Torben Arendal.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk