4. juli 2020
Lukket. En lang række butikker i Algade har lukket ned på grund af corona. Foto: Marianne Nielsen
gallery icon

Se billedserie

Lukket. En lang række butikker i Algade har lukket ned på grund af corona. Foto: Marianne Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Her er størstedelen af butikkerne lukket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Her er størstedelen af butikkerne lukket
Odsherred - 25. marts 2020 kl. 20:36
Af Marianne Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En forårskåd martsdag omkring frokosttid på Algade i Nykøbing, betyder som regel et mylder i SuperBrugsen på jagt efter to deller og pastasalat, en tur omkring Ostebørsens efter tre halve, eller cafeer, der har rykket serveringen ud i solskinnet.

Men ikke mere. Corona har affolket Odsherreds eneste gågade, og de fleste af butikkerne har lukket ned.

Til alle jer læsere, der gør som myndighederne beder om; bliver hjemme, arbejder hjemme og underviser hjemme, kommer her iagttagelser fra en nærmest mennesketom handelsgade i Nykøbing.

Vi begynder i den brede ende - på Bytrommen Bodega, hvor minicrossere plejer at være parkeret langs muren ad Linde Allé. Men i dag er der ikke en eneste, og der er mørkt inde bag ruderne og de gamle gardiner.

Der er ikke mange, der går rundt på den brostensbelagte gade, og der er heller ikke så meget at komme efter. Cafeerne har lukket for spisende gæster og sætter deres lid til, at take away kan give dem bare en lille indkomst at klare sig gennem coronakrisen for.

Der er lys hos Lysmesteren, og nogle skridt længere fremme, foran Martins Cantina, er der både caféborde, stole og skilte udenfor restauranten, men ikke meget liv at spore ellers. Heller ikke hos naboen, Ungekulturhuset, hvor egnens unge ellers plejer at holde til.

- Kan man spritte her?
Den ene butik efter den anden har klistret skilte på døre og vinduesfacader, der fortæller at man har lukket. Enten fordi myndighederne kræver det, eller fordi man ønsker at være med til at bremse smitten. Sillehoved, Roline, Damborg. Din Optiker.

Enkelte holder åbent ligesom Lysmesteren. Boghandleren, legetøjsbutikken, skohandleren, elektronikbutikken og frugt- og grønthandleren eksempelvis.

- Tror du man kan få sprittet fingrene af herinde, spørger en kvinde det barn, hun har med på vej ind i altmuligt-butikken, Chimpansen.

Svaret fortoner sig i lyden af en minicrosser, der bumler hen over brostenene med kurs mod den smalle ende af gaden, og dytter af de få, der bevæger sig rundt mellem butikkerne og buer udenom hinanden med indforståede vi-passer-på-hinanden-blikke.

Ved siden af Gepples Legetøj har en herre fundet sig en plads i solen med ryggen op ad muren sammen med seks dåseøl. Hvor skulle han også ellers gå hen, når værtshusene har lukket?

En øl med afstand i solen
Gennem passagen til Brændergården er der også næsten affolket. Dagligvareforretningerne Irma og Netto har åbent og opfordrer med blokbogstaver folk til at vise hensyn, spritte af og respektere forretningens anvisninger om at holde afstand.

En krog ved Kirkens Korshærs Genbrug parkeringsplads er tilsyneladende blevet mødested for de, der vil nyde en øl i det fri, eller som ikke har andre steder at gå hen. Også her sidder mændene med behørig afstand mellem hinanden på halvmuren. Ikke langt derfra, ved de kommunale flaske- og aviscontainere, synes det også som om husholdningsaffald og sågar gamle ledninger og brugt værktøj har fundet plads.

Mellem de tre grønne bobler har nogen ment, at de kunne efterlade alt det, man ikke kan komme af med, fordi genbrugsstationerne er lukket ned.

Det er nu ikke, fordi det flyder med skrald i gaderne - hverken i gågaden eller passagerne.

Ved Nordeas seddelautomat i Brændergården ligger en enlig blå og brugt engangshandske, som en bankkunde nok har brugt for ikke at komme i direkte kontakt med automatens tastatur. Det ser næsten ud, som om den er faldet ud af de fyldte cylindere med brugte boner, der hænger på hver sin side af automaten.

Tilbage på Algade mødes man af gule striber og et tætskrevet A-skilt, som apoteket har skrevet. Striberne sikrer to meters afstand mellem kunderne, som i mellemtiden kan læse skiltet inden de når frem til indgangspartiet.

Eller de kan stå og stirre op mod den smalle ende af Algade, hvor kun kiosken, Expert/Punkt 1 og tøjbutikken endnu holder åbent.

Gågaden ender som den begynder - med Corona-lukket-skilte på rad og række.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk