19. oktober 2021
Stemningen var i top, da 64 frivillige fredag blev fejret på Bakkegården i Hørve. Her er det bandet Nice Guys, som underholder. Foto: Per Christensen
gallery icon

Se billedserie

Stemningen var i top, da 64 frivillige fredag blev fejret på Bakkegården i Hørve. Her er det bandet Nice Guys, som underholder. Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Frivillige blev hyldet for deres indsats

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frivillige blev hyldet for deres indsats
Odsherred - 25. september 2021 kl. 08:45
Af Torben Andersen

Utallige ildsjæle gør en indsats uden at få en krone til gengæld. Men de får så noget helt andet.

- Når du er frivillig, så giver du noget, men du får også noget igen, siger Kirsten Johansen.

- Mange af beboerne er åndsfriske og kan fortælle spændende historier fra deres ungdom. Det er meget spændende, synes jeg, siger Karen Olsen.

Kirsten Johansen og Karen Olsen blev sammen med 62 andre frivillige fredag fejret på Plejecentret Bakkegården i Hørve. De frivillige kom fra kommunens seks plejecentre og demensindsatsen, så de kendte ikke alle hinanden.

Arrangementet var en del af den årlige Frivillig Fredag, som løb af stablen over hele landet. En gang om året skal de frivillige nemlig fejres for deres indsats. Og på Bakkegården skete det med en sand fest, som indeholdt tørre og våde lækkerier, fællessang og en masse god underholdning, blandt andet fra bandet Nice Guys.

- Det er dejligt at møde andre frivillige, siger Kirsten Johansen.

Frivillighedskoordinator Dorthe Friis Jensen forklarer, at arrangementet også skulle give de frivillige mulighed for at udveksle erfaringer.

- Man kan som frivillig godt være i sin egen lille boble, men det kan være godt at tale med andre om deres erfaringer, siger Dorthe Friis Jensen, som oplyser, at der er 90 frivillige på plejecentrene og i demensindsatsen i Odsherred.

De frivillige er hovedsagligt efterlønnere eller er gået på pension. Mange har haft pårørende på plejecentret. En del tidligere ansatte vælger også at være frivillig på det plejecenter, de kender så godt. Hovedparten er kvinder, så man vil meget gerne have nogle flere mandlige frivillige.

- Man kan være frivillig på mange måder. På et center kommer en mandlig frivillig eksempelvis en gang om ugen med en øl, som så bliver delt med en mandlig beboer. Sådan nogle frivillige kunne vi godt bruge nogle flere af, siger Dorthe Friis Jensen, som fortsætter:

- Ikke mindst corona-tiden har lært os, at nærværet, en- til-en-kontakten, er vigtigst.

Hele frivilligindsatsen blev nemlig umuliggjort under sundhedskrisen.

Sang, dans, billard og bankospil er andre områder, som de frivillige er med til at arrangere for beboerne.

- Det er helt fantastisk at se, hvordan dans kan aktivere beboerne, også dem, som sidder i kørestol, siger Karen Olsen.

En relativ ny aktivitet, som har været en stor succes, er cykling.

- Det fungerer rigtig godt, og det er fordi, at der er sat en medarbejder af til at stå for frivilligindsatsen med cykling på Bakkegården og Grønnegården i Nykøbing. Det er nødvendigt, at de frivillige ved, at der en medarbejder, som de kan henvende sig til, forklarer Dorthe Friis Jensen.

Karen Olsen er frivillig en gang om ugen fra kl. 9-12, men den frivillige bestemmer selv, hvor mange timer vedkommende vil byde ind med.

- Vi kræver ikke noget bestemt timeantal. Hvis man har en halv time, så er vi også glade for det, siger Dorthe Friis Jensen.

- Det vigtigste er, at man har empati for beboerne, siger Karen Olsen.

Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk