14. april 2021
Maja Lisa Engelhardts »Kornaks« fra 2001 - om frodighed og frugtbarhed i det opdyrkede land - ét af syv værker i den storslåede cyklus, der har hængt i det socialdemokratiske grupperum på Christiansborg. Foto: Narayana Press
gallery icon

Se billedserie

Maja Lisa Engelhardts »Kornaks« fra 2001 - om frodighed og frugtbarhed i det opdyrkede land - ét af syv værker i den storslåede cyklus, der har hængt i det socialdemokratiske grupperum på Christiansborg. Foto: Narayana Press
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Første gang udenfor Christiansborgs mure: Eksklusiv kunst på museum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Første gang udenfor Christiansborgs mure: Eksklusiv kunst på museum
Opdateret 31. marts 2021 kl. 19:53
Odsherred - 31. marts 2021 kl. 15:45
Af Stefan Andreasen

Odsherreds Kunstmuseum i Asnæs genåbner 30. april med en eksklusiv udstilling af billedkunstner Maja Lisa Engelhardts syv monumentale malerier, der tidligere udsmykkede Socialdemokratiets gruppeværelse på Christiansborg.

Museet har indgået aftale med Folketingets kunstsamling om at låne og udstille malerierne, der aldrig før har været vist på en offentlig udstilling.

De forventes at tiltrække mange kunst-interesserede fra hele landet.

Malerierne blev skabt til Socialdemokratiets gruppeværelse i 2001 og taget ned i 2018, da partiet fik ny kunst på væggene.

De er i dag opbevaret under sikre forhold på et eksternt magasin, fordi Folketinget ikke har fysisk plads til de store værker på eget magasin på Christiansborg.

Rullet op på paprør

Under transporten, der overvåges af konservatorer fra Kunstkonserveringen på Kronborg Slot, er malerierne afmonteret af deres blændrammer og forsigtigt rullet op på store paprør med forsiden udad.

På kunstmuseet vil konservatorerne remontere malerierne på blændrammerne.

- Det bliver noget af en opgave at få de store malerier indenfor på museet. De er for store til at komme gennem døren, så det bliver noget med at tage et vindue ud og rive en skillevæg ned.

- De måler 230 centimeter i højden og er endnu bredere, fortæller museumsleder Britta Tøndborg, Odsherreds Kunstmuseum.

Donationer på i alt 200.000 kr. fra Poul Johansen Fonden og Augustinus Fonden har gjort det muligt at få malerierne flyttet fra opbevaringsstedet i en operation, overvåget af konservatorer.

Danmarks billeder

Maja Lisa Engelhardts cykliske maleri-serie refererer til Danmarkshistorien, fra den hedenske oldtid til den kristne kultur, men også til de danske årstider og naturen.

Udstillingen får titlen »Danmarks billeder - Fra kyst til korn til kultur«.

Som en ekstra dimension til udstillingen har Maja Lisa Engelhardt fremstillet 35 nye monotypier - kobbertryk.

- Det er en serie kaldet »Danmarks billeder«, hvor kunstneren spiller op ad de syv malerier fra Christiansborg.

- Hun tager fat i sine 20 år gamle værker, forholder sig til temaerne i dem og fortsætter fortællingen. Det er ikke gjort før, siger museumsleder Britta Tøndborg.

Udstillingen, der vil kunne ses frem til 24. oktober, suppleres med en katalog-bog og en portrætfilm om kunstneren.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk