18. juni 2021
En arbejdsgruppe har i knap tre år gødet jorden for en grøn omstilling i Rørvig, så den slipper for sit ry som »olieby«. Om et halvandet år kommer der fjernvarme til byen. Fjernvarmeværket skal ligge på marken bag ved vandværket. Fra venstre ses Peter Arklint, Peter Ellegaard Larsen og Kaare Schmidt fra arbejdsgruppen. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

En arbejdsgruppe har i knap tre år gødet jorden for en grøn omstilling i Rørvig, så den slipper for sit ry som »olieby«. Om et halvandet år kommer der fjernvarme til byen. Fjernvarmeværket skal ligge på marken bag ved vandværket. Fra venstre ses Peter Arklint, Peter Ellegaard Larsen og Kaare Schmidt fra arbejdsgruppen. Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fjernvarme på vej til beboere i Rørvig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Fjernvarme på vej til beboere i Rørvig
Odsherred - 17. maj 2021 kl. 12:49
Af Torben Andersen

Den grønne omstilling har taget et stort skridt fremad i Rørvig. Forleden sagde miljø- og klimaudvalget ja til et forslag om, at Odsherred Forsyning kan etablere fjernvarme i byen.

En arbejdsgruppe bestående af Peter Ellegaard Larsen, Peter Arklint og Kaare Schmidt begyndte at arbejde med planerne for snart tre år siden, og derfor er der hos dem også stor tilfredshed med, at planen ser til at kunne blive ført ud i livet.

- Vi danser på bordene. Nu viser det sig, at arbejdet ikke har været forgæves. Det er en god løsning for klimaet, siger Kaare Schmidt, som sammen med direktør i Odsherred Forsyning Fanny Villadsen forventer, at fjernvarmen er klar til vinteren 2022, altså om cirka halvandet år.

Kaare Schmidt forklarer, at initiativet tager udgangspunkt i, at Rørvig i dag er en »olieby«.

- Her er mange oliefyr, så vores udgangspunkt har været et klimahensyn. Vi gik i gang, efter at kommunen havde holdt et borgermøde. Vi så på det nye flisværk i Egebjerg og ville gerne lave noget tilsvarende. Men flis er også forurenende, så vi skiftede til fjernvarme med en central varmepumpe, siger Kaare Schmidt og fortsætter:

- Vi fik forsyningen med, da vi kunne vise, at der var tilstrækkeligt mange borgere i Rørvig, som var interesserede. Vi var ude og stemme dørklokker, og vi nåede op på over 130 interesserede. Økonomiske beregninger fra Roskilde Universitet viste, at det var nok til, at det kunne løbe rundt. Men det skulle også gå hurtigt, for der er mange gamle oliefyr i Rørvig, og man kunne risikere, at folk lavede individuelle løsninger. Det bliver billigere og smartere med en central varmepumpe.

Kaare Schmidt erkender, at der har været nogen skepsis i byen over for projektet.

- Ingen har lyst til at have det som nabo, og derfor har vi fundet en løsning bag ved vandværket, ude på en mark, så der vil ikke være nogen støj, siger han.

Fanny Villadsen forklarer, at Odsherred Forsyning er blevet stærkere på fjernvarmeområdet, efter at man for nogle år siden overtog fjernvarmeværkerne i Vig og Højby.

- Vi fik på den måde erfaring med at bygge om fra naturgas til varmepumper. I dialog med arbejdsgruppen kom vi frem til, at vi skulle gå videre med sagen til politikerne, så vi kan få noget grøn omstilling, siger Fanny Villadsen.

Nogle mener, at fjernvarme kan risikere at blive en forældet teknologi.

- Men det er jeg slet ikke enig i. Måske er der en smartere varmepumpe om fem eller 10 år, men så er der kun ét sted, vi skal ændre på, når ledningsnettet er rullet ud. Hvis vi skal have individuelle løsninger, så kommer den grønne omstilling til at gå meget langsomt, siger Fanny Villadsen.

Direktøren oplyser, at der i øjeblikket forhandles med lodsejeren, som ejer jorden, hvor anlægget skal placeres.

- Jeg håber, det falder på plads, så vi undgår ekspropriation. Vandværket har været så flinke at stille deres bygninger til rådighed, så det er et dejligt Rørvig-projekt, smiler Fanny Villadsen.

- Når vi graver i Rørvig, skal vi samtidig se på, om der skal skiftes vandledninger, og om der skal kloakrenoveres. Vi skulle gerne have det hele fikset på én gang. Det er vi meget bevidste om, siger Fanny Villadsen, som forventer, at man i første omgang kan tilslutte sig fjernvarmen gratis.

Rørvig Vandværk er et interessentskab, som leverer vand til 4000 husstande, heraf 1.000 helsårboliger. Bestyrelsesformand Finn Gustafsson fortæller, at vandværket gerne vil bakke op om en samfundsopgave som at levere fjernvarme.

- Vi er klar til opgaven. Vi har en bygning fra 1953, hvor der er plads til at opbevare vandet, der skal pumpes ud, siger Finn Gustafsson.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk