21. september 2019
Kjeld Stybe Petersen, indehaver af Skovvang Frugtplantage. oto: Preben Moth
gallery icon

Se billedserie

Kjeld Stybe Petersen, indehaver af Skovvang Frugtplantage. oto: Preben Moth
Foto: PREBEN MOTH
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Æbler til alle - også dyrene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Æbler til alle - også dyrene
Odsherred - 18. marts 2019 kl. 21:03
Af Preben Moth
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Skal vi ikke begynde med en drink, spurgte Kjeld Stybe Petersen, Skovvang Frugtplantage, da avisen lagde vejen forbi.

Og det sagde journalisten naturligvis ja tak til, og der blev skænket æblemost op i et par glas og behørigt skålet i de gyldne og velsmagende dråber fra de koldpressede æbler.

- Det er pasteuriseret og kan holde sig 1,5 år i flaskerne og i kartonerne, der indeholder fem liter, fortæller Kjeld Stybe Petersen.

Mens avisen er til stede, er der en lind strøm af kunder, der betjener sig selv, fra de mange kasser æbler i sorterne Elstar, Mutzu, Junami, Belle de Boskoop, Jonagored og Golden Delicious.

Det er ikke alle æblerne, som dyrkes på Skovvang, en del sælges for Troldebakkens Frugtplantage, der ejes af sønnen Peter Stybe Petersen og er en af Danmarks største.

- Jeg er altid kommet her, for jeg køber helst danske æbler, fortæller Kirsten Nielsen, Fårevejle, der drager af med fire kg blandede æbler for at have noget sundt at stå imod det kolde vejr med.

Ældre og Mobilepay

Det er ældre damer og herrer, der er kunderne denne formiddag, og efter deres ønske har Kjeld Stybe Petersen fået Mobilepay foruden den kontante betaling i postkassen.

Else Lillelund, Hørve, har købt æbler og most her i 11 år, og i dag bliver det til fire kg æbler og to flasker most, der rækker to-tre uger.

- Jeg kan bedst lide Elstar-æbler, for den varme sommer og megen sol har givet meget søde æbler.

Det er også noget, der falder i fuglenes smag, og i lokalet står der en stor kasse, der er forbeholdt 2. sorterings æbler, der fås betydeligt billigere og er tiltænkt fugle.

- De er nu også gode til rådyr. Vi har en ung buk og tre hinder, der næsten står og banker på vinduet for at få æbler, fortæller en kunde fra Kårup. Han spiser selv kun æbler, når det er i æbleflæsk og lignende, mens konen gerne gnasker æbler i sig sammen med rådyrene - men dog ikke den samme slags æbler.

Skovvang har 27 hektar med frugt, 3000 pære- eller æbletræer per hektar og ca. 100 æbler per træ.

Sønnen, der har 168 hek­tar, har taget over i marken med håndplukningen og sorteringen af pærer, æbler og jordbær. Og en del af hans produkter sælges i butikken på Skovvang.

Der holdes åbent hver dag året rundt i butikken på Hovvejen 9, Hørve, og da der var en god høst sidste år, vil der i år være æbler til hele året.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk