14. april 2021
Et samarbejde og god dialog mellem kommune, Høve Bylaug og en lokal tømrer sikrer nu, at der bliver mere sikkert at færdes på trinnene op til Esterhøj. Foto: Marianne Nielsen
gallery icon

Se billedserie

Et samarbejde og god dialog mellem kommune, Høve Bylaug og en lokal tømrer sikrer nu, at der bliver mere sikkert at færdes på trinnene op til Esterhøj. Foto: Marianne Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 100 år gammel trappe til populært udsigtspunkt bliver fikset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

100 år gammel trappe til populært udsigtspunkt bliver fikset
Odsherred - 31. marts 2021 kl. 06:10
Af Marianne Nielsen

Nu er der godt nyt for besøgende på Esterhøj. Et projekt med udskiftning af de ældste træ-trin, der i efteråret blev skudt til hjørne, kan nu realiseres.

- Vi har fundet en løsning, og det betyder, at trappen nu kan laves. Trinnene er dyre, men vi fik en lokal tømrer til at komme med et tilbud og efter en god dialog og godt samarbejde med kommunen er det lykkedes at nå en løsning, fortæller oldermand i Høve Bylaug, Peter Arnfeldt.

En renovering af trappen op ad Esterhøj har længe stået på ønskelisten, og det var også planen, at den opgave skulle være en del af den erhvervspakke 2, som byrådet i Odsherred vedtog på møde den 26. maj 2020 i forbindelse med corona-nedlukningen af Danmark.

Dengang blev der efter administrationens vurderinger, sat 100.000 kroner af til istandsættelsen, men fagfolk kom efterfølgende med bud på op mod det tredobbelte beløb for at udføre opgaven, og det var politikerne ikke klar til at give.

- Men ved fælles hjælp mellem kommune, bylav og en lokal tømrer, kan enderne mødes,. Det skal bare lige være lidt bedre vejr, siger oldermanden.

Det er ikke nogen nem opgave at skifte de øverste cirka 50 trin ud. Her spiller både fredninger og privatejet grund ind på mulighederne, og så skal nye trin være i bæredygtigt træ, som er dyrt.

Ved etableringen for 100 år siden brugte man jernbanesveller - den går ikke i dag.

I efteråret vurderede natursagsbehandler og miljøplanlægger i Odsherred Kommune Benjamin Dyre, at der nok aldrig bliver givet grønt lys til at skifte de første 25 trin fra stenen og ned. Da trappen strækker sig op ad en gravhøj, er den øverste del af trappens trin fredet gennem Kulturarvsstyrelsen.

Samtidig er højen privatejet af Hjemmeværnsgården i Høve, som også er med i bylauget. De har i princippet ejendomsretten over højen.

Trappen er faktisk delvist udskiftet af flere omgange. Blandt andet ved etablering af Højderygstien tilbage i 2015.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk