16. juni 2021
Hvor længe skal man arbejde før man er nedslidt  eller kan gå på pension. Det bliver et af de varme emner efter sommerferien, hvor regeringen har bebudet et udspil. Foto Kim Rasmussen
Hvor længe skal man arbejde før man er nedslidt eller kan gå på pension. Det bliver et af de varme emner efter sommerferien, hvor regeringen har bebudet et udspil. Foto Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Slagsmål om tidlig pension på vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Slagsmål om tidlig pension på vej
Nordsjælland - 09. juli 2020 kl. 04:00
Af Jesper Sabroe

Hvornår kan man trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet? Det spørgsmål tegner til at blive et af eftersommerens og eftårets store emer. Og her har fagforbundet 3F stukket fingeren i folkedybet og fremlægger nu en spritny befolkningsundersøgelse. Undersøgelsen foretaget af Analyse Danmark viser, at knapt syv ud af ti danskere mener, at lønmodtagerne skal have ret til tidligere pension, hvis de har været 40-42 år på arbejdsmarkedet.

arrow Læs også: Syv ud af ti er for tidlig pension

Analyse Danmark har fra den 24. til 30 juni 2020 stillet følgende spørgsmål til et repræsentativt udsnit af den danske befolkning: »Skal lønmodtagere, efter din mening, have ret til pension, når de har været 40-42 år på arbejdsmarkedet?«

Her svarer 69 procent ja, 12 procent svarer nej, 19 procent svarer ved ikke.

Det er især faglærte lønmodtagere, der svarer ja til spørgsmålet med hele 83 procent. Også kvinder er overrepræsenteret på ja-siden. 74 procent af kvinderne siger ja til spørgsmålet, mens 64 procent af mændene siger ja. Den mindste ja-procent findes hos folk med en lang videregående uddannelse, nemlig 55 procent, og hos folk med en årsindkomst på over 800.000 kroner eller derover, hvor 58 procent svarer ja. Det største nej-procent finder man hos de selvstændige, hvor 22 procent svarer "nej" til spørgsmålet.

3F's formand Per Christiansen tolker undersøgelsen som at danskerne under hinanden et værdigt seniorliv.

- Det viser, at mange - som jeg - ser retfærdigheden i, at mennesker, der har knoklet i mange, mange år, får en ret til at trække sig tilbage, før deres krop står af, siger han.

Undersøgelsen spørger ikke danskerne om, hvordan en ordning skal finansieres.

- Men regeringen har fremlagt et bud, der blandt andet indeholder øget beskatning af banksektoren og en begrænsning af virksomhedernes mulighed for at fratrække meget store lønninger. Det lyder umiddelbart fornuftigt, siger han

Den tidligere borgelige regering indførte en seniorpension, men det er ikke nok, mener 3F.

- Jeg anerkender, at seniorpensionen i en eller anden grad har forbedret vilkårene for folk, der er helt nedslidte. Men for mennesker, der er slidt efter mange år på arbejdsmarked - men ikke nedslidt - er intet forandret. Der ser jeg et enormt behov. I 3F har vi mange medlemmer, der har været på arbejdsmarkedet, siden de forlod grundskolen. Efter så mange år er der ikke noget at sige til, at nogle af dem er ved at være trætte. Lad os give dem retten til selv at vælge, hvornår nok er nok, siger Per Christiansen og tilføjer, at han mener retten til tidlig pension i bund og grund handler om værdighed og retfærdighed.

- Det handler om, at dem, der har knoklet i årevis, skal kunne forlade arbejdsmarkedet, før de er nødt til at kravle derfra, siger han.

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen har tidligere på sommeren udtalt, at en reform bliver uden Venstre. Og partiets beskæftigelsesordfører Hans Andersen, mener ikke, at rette til tidlig pension er på sin plads.

- Venstre mener, at det er dybt uansvarligt, at Socialdemokratiet i den største økonomiske krise siden anden verdenskrig, vil genindføre en dyr efterlønsordning, hvor man trækker raske mennesker ud af arbejdsmarkedet og sender regningen til danskerne, siger han.

Hans Andersen mener, at seniorpensionen er til for, at man ikke skal arbejde, hvis man er nedslidt.

- Derfor lavede vi også ordningen, da vi var i regering. Og danskerne har taget rigtig godt imod den. Her kan man gå af 6 år før folkepension på en værdig ydelse, hvis du er nedslidt. Den ordning har vi også hele tiden sagt, at vi er parat til at justere, hvis nogen falder udenfor, siger han.

Venstre vil dog ikke være med til, hvad partiet kalder en genindførsel af en ny dyr efterløn, som vil koste milliarder af kroner, som danskerne kommer til at betale regningen for.

- Det er dybt uansvarligt i en tid med enorm økonomisk usikkerhed. Vi har brug for at få genoprettet dansk økonomi, så vi netop har finansiering til vores fælles velfærd herunder fx seniorpensionen til nedslidte danskere. Venstre er enig med de mange danskere som mener at hvis man er nedslidt så skal man have ret til seniorpension. Og det er min opfattelse at det er det som mange ønsker at tilkendegive med deres svar, siger Hans Andersen .

Undersøgelsen fra Analyse Danmark er gennemført ved at udtrække en stikprøve i online-panelet, der er repræsentativ på køn, alder og geografi for danskere 18 år+. Undersøgelsens resultater består af svar fra 1.009 respondenter, som er vejet på plads, så den afspejler befolkningssammensætningen på køn, alder og geografi. Den maksimale statistiske usikkerhed på dette spørgsmål om ret til tidligere pension er +/- 2,9 procent, skriver Analyse Danmark i en note til undersøgelsen.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?