3. juli 2020
Det var mens Peter Hansen, SF, var formand for teknik og miljøudvalget i Egedal kommune, at kommunens indførte et sprøjtningsforbud omkring Bjellekær Kildeplads. Et forbud, som Miljø- og Fødevareklagenævnet har opretholdt, mens som Landbrug & Fødevarer har indbragt for domstolene.
Det var mens Peter Hansen, SF, var formand for teknik og miljøudvalget i Egedal kommune, at kommunens indførte et sprøjtningsforbud omkring Bjellekær Kildeplads. Et forbud, som Miljø- og Fødevareklagenævnet har opretholdt, mens som Landbrug & Fødevarer har indbragt for domstolene.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Landbruget: For lav kompensation for sprøjteforbud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landbruget: For lav kompensation for sprøjteforbud
Nordsjælland - 22. november 2019 kl. 19:00
Af Jesper Sabroe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Taksationskommissionen har truffet afgørelse i den første af syv sager, hvor Egedal kommune har forbudt landmænd at bruge sprøjtegifte på deres jord

Efter 11 måneders ventetid er kommissionen kommet med en kendelse, som i følge landbrugets organisation Landbrug & Fødevarer slet ikke anerkender konsekvenserne for landmanden, der er ramt af sprøjteforbud.

Landbrug & Fødevarer, der fører sagen for syv lodsejere, havde krævet en ekspropriation eller en kompensation på godt 2,5 millioner kroner for de konsekvenser, som sprøjteforbuddet vil få for landmanden.

Bør eksproprieres
For landbruget og i særdeleshed den berørte lodsejer er det en afgørelse, som er meget langt fra fuld erstatning, fortæller Charlotte Bigum Lynæs, chefjurist i Landbrug & Fødevarer.

- Vores påstand er, at påbuddet er så indgribende, at hele ejendommen bør eksproprieres. Dette har taksationskommissionen slet ikke taget stilling til, siger hun til Landbrugsavisen.

Ikke fuld erstatning
Taksationskommissionen lander på en erstatning på cirka 936.000 kr. Det svarer stort set til kommunens vurdering.

- De 936.000 kr. er ikke en fuld erstatning set i forhold til de konsekvenser, som sprøjteforbuddet har for lodsejeren. Taksationskommissionen ser bort fra, at der er afgørende forskel på om - og hvordan - jorden kan anvendes fremover. Jorden er i omdrift, og der må imødeses store ekstraudgifter til mekanisk behandling af jorden, siger Charlotte Bigum Lynæs til Landbrugsavisen.

Kan ikke sammenlignes
Til Frederiksborg Amts Avis fortæller hun, at Taksationskommission i sin afgørelse har lagt vægt på beløbsstørrelsen i frivillige aftaler både i Nordsjælland og andre steder i landet.

- Men man kan ikke lave den sammenligning. Der er stor forskel på en frivillig aftale som kan være indgået af vidt forskellige årsager - og kan slet ikke juridisk eller landbrugsfagligt sammenlignes med en afgørelse af denne type, siger hun. Landbrug & Fødevarer vil derfor gå videre med sagen til Overtaksationskommissionen.

Vil have afgørelse omstødt
Afgørelsen fra Taksationskommissionen gælder Egedal Kommunes pesticidforbud på 16,8 ha hos en lodsejer.

Egedal Kommune udstedte i december 2017 forbud mod brug og opbevaring af sprøjtemidler i et område ved Bjellekær Kildeplads. Det er dette forbud som nu er under behandling, hvad angår erstatningsstørrelserne.

Landbrug & Fødevarer har samtidig indbragt Miljø og Fødevareklagenævnet stadfæstelse af kommunens forbud til domstolene for at få omstødt forbuddet. De sager er endnu ikke behandlet af retten, oplyser Charlotte Bigum Lynæs.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?