14. juli 2020
Museumsvej med Rusland i baggrunden. Interesseområdet og det foreslåede graveområde ligger til højre med vejen som skel. Foto Allan Nørregaard
Museumsvej med Rusland i baggrunden. Interesseområdet og det foreslåede graveområde ligger til højre med vejen som skel. Foto Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Grusgrav-sag går sin skæve gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grusgrav-sag går sin skæve gang
Nordsjælland - 14. januar 2019 kl. 09:42
Af Jesper Sabroe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Et nyt notat fra Region Hovedstadens administration bakker op om det politiske flertal i Klima- og Miljøudvalget, som for et par måneder siden sagde nej til straks at droppe området sydøst for Tegnes Museum ved Dronningmølle som interesseområde for råstofudvinding. Notatet fremlægges i denne uge til orientering for udvalget, skriver Frederiksborg Amts Avis.

arrow Læs også: - Sæt i gang med grusgrav

Regionens Klima- og Miljøudvalg afgjorde i november sidste år, at Dronningmølle-området skal blive i udkastet til Råstofplan 2020. Venstre havde foreslået at udtage området fra den videre proces, fordi der alligevel ikke er politisk vilje til at udnævne området til et egentlig graveområde.

- Når vi i regionen har besluttet, at der skal udarbejdes en ny plan, så er man nødt til at køre processen fuldt ud og tage hensyn til de kommentarer og svar, der kommer undervejs. Man kan ikke begynde at plukke områder ud, da det vil danne præcedens, så andre kunne komme med lignende ønsker, og så har man undergravet den proces, som skal sikre at tingene bliver undersøgt ordentligt, selvom det så tager lidt længere tid, før man har vished for, hvordan tingene bliver, siger Kim Rockhill (S), formand for Klima - og Miljøudvalget.

I notatet er konklusionen, at regionen ikke kan udtage området af planen allerede nu, fordi der er kommet et konkret forslag fra en entreprenør om at udnævne en mindre del af området til egentligt graveområde, hvilket forpligter regionen til at lave en gennemgang af de mulige påvirkninger af miljøet, hvis der graves i området.

Det forpligter også regionen til en partshøring af resultatet med den, der har stillet forslaget. Blandt andet har Gilleleje-vognmand og entreprenør, firmaet Benny Rasmussen A/S, foreslået, at der udpeges et egentligt graveområde.

Skulle man beslutte at udtage området allerede nu, så ville det - ifølge notatet - være en ulovlig beslutning, hvor regionen af Klagenævnet vil blive pålagt at genoptage sagen - og det ville åbne op for en muligt erstatningskrav.

Til gengæld anviser notatet en mulig vej til helt at droppe tankerne om at anlægge en grusgrav i det naturskønne område. Det er nemlig administrationens vurdering, at de meget væsentlige kulturhistoriske og landskabelige værdier, hele området er omfattet af, vil betyde, at hvis forslaget til graveområde i sidste ende opgives som forslag i den videre proces, så kan hele interesseområdet også tages ud af planen.

Uden at ville komme med sin egen holdning til området ved Dronningmølle, så hæfter Kim Rockhill sig ved administrationens afsnit om landskabets karakter.

- Jeg tager orienteringen til efterretning, og jeg deler den analyse, at der i området er særlige forhold omkring Tegners med fredninger og Natura 2000 områder, som vil påvirke den endelige beslutning, siger han.

arrow Lokal entreprenør ønsker at grave efter grus ved Tegners
28. november 2018 kl. 04:00 Opdateret: kl. 18:14
arrow Skruer op for grusgravtilsyn efter nabo-klager
22. november 2018 kl. 11:13 Opdateret: kl. 13:45
Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?