25. september 2021
Landets førende virusekspert Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut sætter nyt tal på, hvor mange der skal vaccineres for at opnå flokimmunitet.
Landets førende virusekspert Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut sætter nyt tal på, hvor mange der skal vaccineres for at opnå flokimmunitet.
Foto: Presse
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forsker om flokimmunitet: Målstregen har rykket sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Forsker om flokimmunitet: Målstregen har rykket sig

Hvis der skal opnås flokimmunitet i befolkningen, kræver det en endnu større tilslutning til vaccinerne, slår overlæge ved Statens Serum Institut fast

Nordsjælland - 21. juli 2021 kl. 06:00
Af Philip Horup

En del sjællandske kommuner er efterhånden nået op på 70 procents førstegangsvaccinerede, ligesom enkelte kommuner nærmer sig 60 procents færdigvaccinerede.

På mange måder en lokal milepæl i vaccinationsindsatsen, da Statens Serum Institut i forbindelse med udrulningen af vaccinerne i december sidste år pegede på netop den grænse i forhold til at opnå flokimmunitet. 60-70 procent skulle være immune for at opnå flokimmunitet i befolkningen, pegede eksperterne på.

Tirsdag var det eksempelvis Helsingørs tur til at nå op over de 70 procent, men det er for tidligt at ånde helt lettet op. For med den nye og dominerende Deltavariant er 70 procent ikke længere nok, lyder det fra overlæge ved Statens Serum Institut Anders Fomsgaard, som forsker i immunitet mod virus.

arrow Læs også: Danmarks førende virusekspert: Helsingør kan ikke ånde lettet op endnu

- Deltavarianten er meget mere smitsom, så i virkeligheden skal vi op på 85 procent, der har fået andet stik. I forhold til de første beregninger, er Deltavarianten langt mere smitsom, så det har rykket målstregen, siger forskeren.

Hvis der skal opnås en bred beskyttelse i befolkningen, kommer det altså til at kræve en væsentlig tilslutning til vaccinerne.

- Det er jo et kapløb, og deltavarianten er den her supersprinter, der er kommet ind fra højre, så derfor er det vigtigt, at vi accelererer vaccineudrulningen, siger overlæge Anders Fomsgaard.

Så stor er opbakningen

Men er det overhovedet muligt at opnå så stor en tilslutning til vaccinerne? Der er immervæk ikke mange, der skal takke nej, hvis det skal lykkedes.

På Aarhus Universitet undersøger de hver dag opbakningen til vaccinerne, og professor i statskundskab Michael Bang Pedersen, fortæller at opbakningen lige nu er rekordhøj.

- 95 procent af danskerne har taget eller har tænkt sig at tage vaccinen. Der har været en stigning i vaccinationstilslutningen, siden vi begyndte at spørge, som er kommet efterhånden som folk har set, at vaccinesystemet fungerer, lyder det fra professoren.

Tilbage i november sidste år - umiddelbart før Danmark kunne begynde de første vaccinationer - lå tallet nede på 78 procent.

Stemmer du til kommunalvalget i år?