18. september 2021
Diabetespatienternes eget blod bliver brugt til at lave plastre, som skal hjælpe deres sår med at hele. 
Foto: Thomas Olsen
Diabetespatienternes eget blod bliver brugt til at lave plastre, som skal hjælpe deres sår med at hele. Foto: Thomas Olsen
Foto: THOMAS OLSEN
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Firma laver plaster af blod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Firma laver plaster af blod
Opdateret 20. juli 2016 kl. 09:52
Nordsjælland - 18. juli 2016 kl. 04:15
Af Jesper Sabroe

Der er håb om en bedre behandling af diabetespatienter, som trækkes med svære fodsår, skriver Frederiksborg Amts Avis. Fodsår og amputationer hos disse patienter koster anslået samfundet fem milliarder kroner om året og giver markant lavere livskvalitet hos patienterne.

Reapplix, et ganske lille teknologifirma i Birkerød, har udviklet en metode, hvor man tapper patientens eget blod og skaber et plaster, som kan lægges direkte på såret. Ideen er at tilføre såret de blodplader og hvide blodceller, som skal til for at skabe sårheling, og som diabetespatienter med tiden kommer til at mangle i fødderne, skriver avisen.

Lige nu forsker Nordsjællands Hospitals Diabeteslaboratorium i effekten af behandling med det ny plaster målt op mod den behandling, som i dag betragtes som bedste tilbud. Undersøgelsen omfatter patienter på 34 andre behandlingscentre i Danmark, Sverige og England Et pilotstudie har vist, at der er en effekt ved metoden.

- Diabetespatienter med fodsår er næsten alle ugentligt i kontakt med en praksislæge eller hospitalet for at få skiftet forbindinger. Det er forløb som kan strække sig over halve og hele år - og som ganske ofte ender med infektioner og amputationer, siger forskningschef og diabeteslæge, Lise Tarnow, Nordsjællands Hospital.

Reapplix håber med en videnskabelig undersøgelse i ryggen at kunne få plasteret ud på markedet for sårbehandling. I første omgang til diabetespatienter men også til andre patientgrupper.

- Vi taler om en metode til aktiv celleterapi, hvor patienten kommer ind på hospitalet og får tappet blod, som så efter en halv time - uden brug af nogle tilsætningsstoffer - bliver til et plaster, der lægges på såret, forklarer biolog Rasmus Lundquist, Reapplix.

Resultatet af den videnskabelige undersøgelse af behandlingsmetoden ventes publiceret i 2017.

Synes du, at kommunen er der for dig?