21. oktober 2021
Rikke Forchhammer, der nu er tidligere medlem af De Radikale, var træt af fnidder og løgne i partiet. Foto: Privat
Rikke Forchhammer, der nu er tidligere medlem af De Radikale, var træt af fnidder og løgne i partiet. Foto: Privat
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: De radikale hjerter bløder men banker videre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

De radikale hjerter bløder men banker videre
Nordsjælland - 17. oktober 2020 kl. 10:57
Af Marianne Due

Radikale hjerter bløder for partiet ligesom harmen i partirækkerne er til at tage at føle på efter en uge kaos på den landspolitiske scene hos Radikale Venstre. Det viser disse nedslag i lokale, radikale holdninger.

arrow Læs også: Kommentator: Radikale undgår bødlen i ny meningsmåling

- Verden brænder. Det er det, vi skal tage os af og ikke alt det fnidder. Sådan siger Rikke Forchhammer, tidligere forstander for Krogerup Højskole og tidligere medlem af Radikale Venstre.

Rikke Forchhammer er nemlig et af de medlemmer af partiet, som har meldt sig ud som følge af debatten om sexisme og håndteringen af alle de skeletter, der er væltet ud af skabet, som hun formulerer det.

Et offentligt skafot

- Alt det fnidder og løgne. Jeg blev så træt af det. Især løgnene kan jeg ikke leve med, og så synes jeg, at ledelsen har tacklet det superklodset, siger Rikke Forchhammer og trækker på sin egen erfaring som leder.

- Man skal ikke gå udenom problemerne. De vokser sig kun store ved ikke at tage fat i dem. Og det skulle ikke have været sådan et offentligt skafot, som det pludselig blev, siger hun.

Men for Rikke Forchhammer har de seneste ugers forløb i De Radikales folketingsgruppe også tydeliggjort, at der er to fløje i partiet, og hun hører til den fløj, der søger samarbejde med andre partier.

- Verden står med super svære problemer lige nu, som regeringen tackler på en rigtig god måde. Alle er interesserede i at få bugt med pandemien og få styr på klimapolitik og globale problemer med flygtninge, så jeg går stadig ind for de radikale værdier som frisind, uddannelse og fair udlændingepolitik og mener at vi skal søge dialog og samarbejde om at skabe en bedre verden sammen, siger hun.

Medlem i mere end 60 år

Et andet partimedlem, Søren Bald, har brugt avisernes debatsider til at markere sine holdninger blandt andet her i Frederiksborg Amts Avis.

Søren Bald er også tidligere forstander for Krogerup Højskole og han er tidligere landsformand for Radikale Venstre, men som debattør er det titlen som formand for Gribskov Radikale Venstre og medlem af partiet i mere end 60 år, der er vigtig.

Svigtet og misbrugt

I sit første debatindlæg med overskriften »Er blevet svigtet« kritiserer Søren Bald, det hurtige lederskifte i folketingsgruppen og skriver blandt andet: »En ting er jeres øjeblikkelige politiske kurs, som vi sagtens kunne diskutere, men langt mere problematisk er jeres mildt sagt talentløse krisestyring. Klima-problemerne i gruppen kræver nok en selvstændig indsats sideløbende med den overordnede klima-indsats!« og yderligere »Og jeg er blevet svigtet, fordi mit parti altid har sat en ære i både at hylde og forpligte sig på de demokratiske idealer med en åben, fornuftig og kompromissøgende beslutningsproces«.

Torsdag aften modtog redaktionen endnu et indlæg: »Min tålmodighed misbruges. Nu må den nyvalgte radikale gruppeformand erkende, at hun i alt for lang tid har kendt til og holdt hånden over den tidligere gruppeformands problematiske adfærd. Som radikal tillidsmand og medlem i mere end 60 år er det næste ubærligt at være vidne til hendes undvigende svar.

Min tålmodighed misbruges. Det ville være godt med en radikalt (sic!) ændret adfærd, der kunne sikre fokus på de politiske prioriteringer. På forhånd tak! Det manglede bare! Søren Bald. formand for Gribskov Radikale Venstre«.

Ny motivation

Formanden for Hillerød Radikale Venstre vil også gerne have fokus flyttet, så den landspolitiske uro ikke smitter af på de lokalpolitiske opgaver. Den lokale partiforening har modtaget seks udmeldelser som følge af den tilspidsede situation i partiets folketingsgruppe.

- Vi er selvfølgelig kede af det. Det er svært, når der er så meget fokus på landspolitikken at holde fokus på det lokale. Lige nu er vi alle sammen lidt afventende, men vi har bestyrelsesmøde i næste uge, hvor vi kan drøfte, hvordan vi lokalt kan komme videre med fokus på politik, siger Mette Grønvaldt.

På spørgsmålet om hun selv har overvejet at melde sig ud, svarer hun, at hun har haft brug for at tænke sig om ovenpå den krise, partiet er havnet i.

- Alle reflekterer og fordøjer og finder ud af, hvor man står. Det er rigtig mange radikale i hele landet i gang med. Men at tænke sig om er ikke ensbetydende med, at man melder sig ud. Det handler om at finde motivationen igen, hvis noget af luften er gået af ballonen, siger hun.

arrow Kommentator ser uløste problemer trods radikal våbenhvile
18. oktober 2020 kl. 21:56 Opdateret: kl. 21:58
arrow OVERBLIK: Fra åben krig til fuld tillid til ny leder i De Radikale
18. oktober 2020 kl. 17:51 Opdateret: kl. 17:52
arrow Martin Lidegaard bliver i De Radikale
18. oktober 2020 kl. 17:22 Opdateret: kl. 17:24
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?