23. oktober 2021
Tre dynamiske damer har tænkt vilde tanker i Gelsted og skabt mere nyttig natur i andelsboligforeningen Slettehøj. Fra venstre Heidi Rørby, Mie Bjeregaard og Neel Ploug Olsen. Foto: Anders Ole Olsen
gallery icon

Se billedserie

Tre dynamiske damer har tænkt vilde tanker i Gelsted og skabt mere nyttig natur i andelsboligforeningen Slettehøj. Fra venstre Heidi Rørby, Mie Bjeregaard og Neel Ploug Olsen. Foto: Anders Ole Olsen
Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vilde haver skaber sammenhold i byen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vilde haver skaber sammenhold i byen
Næstved - 16. september 2021 kl. 19:27
Af Kim Palm

Ved første øjekast ligner andelsboligforeningen Slettehøj i Gelsted alle andre nyere rækkehus-bebyggelser. 17 gule rækkehuse fra 2005. Med små fine forhaver, en lidt større baghave, et grønt fællesareal med en sirligt holdt græsplæne og en hæk, der er så snorlige som var den klippet med et vaterpas.

arrow Læs også: Dommen er faldet i sag om pilerensningsanlæg
Nu bliver det vildt

Men nu sker der noget vildt. Anført af tre dynamiske damer er Slettehøj hoppet med på bølgen for et grønnere og vildere lokalmiljø. På skråningerne er græstørvene skrællet af og der er lagt grus og plantet vilde blomster, plantekasser bugner af krydderurter, der er lavet kvasbunker til insekterne, ligesom brombær, kirsebær og sommerfuglebuske har fundet vej til fællesarealerne.

- Og det stopper ikke her. Vi er først lige begyndt og har flere vilde planer, fortæller formand for andelsboligforeningen Neel Ploug Olsen, som sammen med Heidi Rørby og Mie Bjerregaard har fået hele foreningen med på projektet.

- Kun en enkelt var skeptisk og tænkte at det bare var en gang løssluppen ukrudt vi havde i tankerne. Men nu er alle med og til efteråret planter vi æble-, blomme- og kirsebærtræer på fællesarealerne, ligesom vi får trætønder til regnvandsopsamling og planter lyng og blåbærbuske ved parkeringspladsen, udbyder Neel Ploug Olsen projektet, der bliver støttet af kommunen med en lille donation på 3.500 kroner.

- Beløbet er underordnet, bare dejligt at kommunen har blåstemplet tankerne om mere vild natur, lyder det fra de tre kvinder i Gelsted.

Egen honning

Det vilde blomsterflor, der ikke bør forveksles med ukrudt, udgør samtidig fødekilde for andelsforeningens to bistader. De passer dem ikke selv. Det gør Sydsjællands Biavlerforening og dermed får Slettehøj deres egen honning som kan købes af biavleren.

- Vi har flere fælles havedage og oplever klart, at projektet vild med vilje har skabt øget sammenhold i foreningen. Vi holder f.eks grillaften hver 14. dag og lige her får vi også en bænk - en rosé-bænk - hvor vi kan drikke vin og nyde udsigten på toppen af terrænnet, lyder det fra damerne i Gelsted.

Manuelt arbejde

At blive vild med vilje er dermed ikke så svært, men kræver stadig mere manuelt arbejde end den grønne græsplæne. For snerler og andet ukrudt har også fundet vej til skråningerne i Gelsted. Og de skal fjernes med håndkraft for at det hele ikke ender som en vildtvoksende rodebutik.

- Okay, det kræver lidt mere arbejde. Til gengæld kan vi allerede nu se resultaterne. Flere insekter og flere fugle i luften over Slettehøj. Det er dejligt, siger Neel Ploug Olsen, der gerne deler ud af erfaringerne fra Slettehøj, hvis andre foreninger går med samme tanker om mere vild natur i lokalområdet.

arrow Overraskende mange unge lever på kanten af hjemløshed
17. september 2021 kl. 04:43 Opdateret: kl. 17:02
arrow Teaterkrise: Publikum er stadig bange for corona
17. september 2021 kl. 04:40 Opdateret: kl. 15:15
arrow Politisk dyst indvier padelbaner
16. september 2021 kl. 19:02 Opdateret: kl. 16:14
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk