26. september 2021
Stenbæksholm lever og har det godt, skal vi hilse og sige. Men malermester Jørn Johansen og byens oldermand Anne Zachariassen frygter for fremtiden, hvis byen bliver nabo til en erhvervshavn. Fotos: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Stenbæksholm lever og har det godt, skal vi hilse og sige. Men malermester Jørn Johansen og byens oldermand Anne Zachariassen frygter for fremtiden, hvis byen bliver nabo til en erhvervshavn. Fotos: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ved landsbyens gadekær: Borgere siger nej tak til ny industrihavn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ved landsbyens gadekær: Borgere siger nej tak til ny industrihavn
Næstved - 05. marts 2021 kl. 19:15
Af Kim Palm

Den ligger lige der, et stenkast fra Karrebækvej og blot et par kilometer fra bymidten. Stenbæksholm byder på landidyl for alle pengene med sine smukke gamle bindingsværkshuse og fuldmurede luksusvillaer med kig til marker og enge, hvor rådyrene vandrer rundt på markerne og gæssene napper føde på engen.

arrow Læs også: Debat: Evigt solskin i budget Havn på Ydernæs

- Her er så smukt og stille, og jeg glæder mig hver dag over udsigten ned mod fjorden, hvor jeg også kan høre, når Mette Pan trænger til at komme på værft, så hoster motoren nemlig mere end den plejer, fortæller byens oldermand Anne Zachariassen.

Idyllen er truet

Ved gadekæret ryger flaget til tops hver gang en af Stenbæksholms cirka 80 beboere har fødselsdag, og nede langs Kanalen samles hele byen til den årlige Skt. Hans-fest med grill, glæde, sang og samvær.

Byen har også eget slæbested og en flyveplads i baghaven, hvor små fikse flyvemaskiner lander og letter ved Næstved Airport. Men nu trues idyllen - og de ellers hastigt voksende huspriser - af planerne om en industrihavn ved Stenbæksholm.

Den er ikke vedtaget endnu. Langt fra. Men Stenbæksholm er nævnt i havnens Masterplan som mulig lokation for en industrihavn - komplet med siloer, trucks, lastbiler og et stort udgravet svajebassin i Kanalen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jørn Johansen og Anne Zachariassen ser meget hellere, at erhvervshavnen flytter over på den anden side af Kanalen ved industriområdet på Ydernæs.

- I min verden lyder det komplet sindssygt, omtrent lige så dumt som dengang man anlagde et industrikvarter med losseplads på Ydernæs på Næstveds mest rekreative arealer, siger malermester Jørn Johansen, der har boet i byen siden 1985.

Ydernæs tak

Derfor har Stenbæksholm gjort indsigelse mod at blive nævnt som mulig destination for ny erhvervshavn. En indsigelse, der samtidig peger på, at Næstved by får langt mere glæde af en kommende erhvervshavn på Ydernæs, der i forvejen er udlagt til tung industri.

- Hvis man mener noget med bevaringsværdigt landskab her i kommunen, så skal man slette Stenbæksholm fra kataloget over mulige placeringer af ny havn. Det vil i stedet give meget mere perspektiv, hvis man udstykkede og gav tilladelse til nogle flere boliger ned mod Kanalen, lyder det fra både oldermanden og malermesteren.

Dyrere løsning

Næstved Havn bekræfter, at Stenbæksholm stadig er i spil, som én af i alt seks valgte muligheder, men også, at pilen peger på Ydernæs som første prioritet.

- Ydernæs er den foretrukne placering. Her ejer vi i forvejen arealerne. Stenbæksholm er et smukt, fredfyldt og uspoleret sted, markerne privatejede og løsningen er klart dyrere end på Ydernæs, siger havneformand Kristian Skov-Andersen (V).

Det politiske søslag om erhvervshavnens fremtid ventes afgjort, inden vi atter skal til kommunalvalg den 16. november. Og ude i landsbyidyllen er man ikke i tvivl, hvis Stenbæksholm bliver nævnt som gangbart alternativ til ny havn. Det bliver et nej tak .

arrow Debat: Havnens masterplan og økonomianalysen
07. marts 2021 kl. 14:31 Opdateret: kl. 17:23
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk