18. februar 2019
Med den alternative placering ved Nylandsmose slipper borgerne i landsbyerne Rettestrup, Svenstrup, Vejlø og Basnæs dermed for udsigten til solceller. Foto: Steen Knarberg
Med den alternative placering ved Nylandsmose slipper borgerne i landsbyerne Rettestrup, Svenstrup, Vejlø og Basnæs dermed for udsigten til solceller. Foto: Steen Knarberg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Udvalg søger dispensation til solcellepark ved Gavnø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udvalg søger dispensation til solcellepark ved Gavnø
Opdateret 14. september 2018 kl. 09:50
Næstved - 14. september 2018 kl. 05:56
Af Kim Palm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Send solcellerne ud, hvor de ikke generer nogen.

arrow Læs også: Sol på vej ud af vindens skygge: Ja tak til solceller

Det er hvad politikerne i Næstved Kommunes Plan- og erhvervsudvalg nu vil have undersøgt. Konkret handler det om Nylandsmose - et tyndt befolket terræn syd for Gavnø - der kan gøre plads til Gavnø Gods ansøgning om et solcelleanlæg på 120 hektar. Dermed slipper beboerne i Vejlø, Rettestrup, Basnæs og Svenstrup for solcellerne - som i stedet sendes ud på markerne i den inddæmmede fjordbund.

Men problemet er imidlertid, at Nylandsmose er en inddæmmet fjord, der ligger i lavbundsareal. Og her må man ikke opstille solcelleanlæg. Det har kommunens administration selv slået fast og det samme har Miljø- og Fødevareministeriet. Nylandsmose er faktisk Danmarks ældste inddæmmede område. Helt tilbage i 1690 byggede baron Knud Thott et par hollandske vindmøller til at pumpe vandet ud af fjorden og først i slutningen af 1920'erne var den sidste del af området tørlagt.

- Vi retter nu henvendelse til ministeriet for at se om de vil genoverveje sagen, siger formand for Plan- og erhvervsudvalget, Daniel Lillerøi (S).

Dermed efterkommer udvalget et ønske fra baronesse Helle Reedtz-Thott om at genoverveje Nylandsmose. Hun skriver i et notat til kommunen, at et solcelleanlæg er et midlertidigt anlæg med en forventet levetid på 20 til 25 år. Hun påpeger desuden, at der i forvejen står vindmøller i Nylandsmose og at andre kommuner også har givet tilladelse til opsætning af solcelleanlæg i beskyttelsesværdige områder.

Thor Temte fra Enhedslisten var den eneste i udvalget, der meldte fra. Han fulgte i stedet forvaltningens indstilling om stop for solcelleanlæg i bevaringsværdigt landskab.

arrow Her skal der plantes solceller
21. januar 2019 kl. 08:01 Opdateret: kl. 15:55
arrow Gods må udskyde planer om gigantisk solcellepark
12. juni 2018 kl. 11:32 Opdateret: kl. 11:37

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk